Hiss eller diss?

http://www.chevalridsport.se/shop/18597/art97/h7024/7307024-origpic-b0a929.jpg

snart så

Snart ska jag till stallet, med cykel! Jag ska bara mata henne, fixa lite i stallet och sedan åker jag hemåt igen. Alltså har jag inget mer att berätta egentligen. Lite trist .. ska försöka hitta på något kul!

Matdags

Idag har jag varit och golfat lite! Nära golfbanor finns alltid hästar .. som man brukar säga! (Vilket det såklart fanns).
Lämnade kaninerna till kaninvakten idag och fixade lite foder till La Venza. Åkte dit en snabbis för att mata henne mätt! knäppt det där lät. Hon fick sin dagliga ranson av betfor, havre och lusern!

Imorgon- upp tidigt och ut till stallet och fixa allt. - ingen ridning som resten utav veckan.

Bloggar mer imorgon.. Har inte så mycket att skriva utan häst.

Ingen

Blev ingen ridning idag heller, hon får vila lite nu ett tag med benet ;) Har alltså inte gjort jättemycket kul idag.. Jo jag var ju med Josefin och hon hoppade - såg och gick skitbra!

Sedan letade vi lite efter stallkatten, han har gått och gömt sig någonstans, han märktes vara förlamad i tassen igår och skulle avlivas idag men sedan har han ju varit borta. Hoppas han kommer hem snart så slipper han lida in i det sista!

Kram allihopa.

onsdag-måndag

På Onsdag kommer jag åka iväg, men kommer vara i stallet under dagen innan förhoppningsvis. Sedan kommer jag hem på Måndag vecka 27 alltså. Shit vad tiden går fort!!

Under tiden jag är borta kommer La Venza bara stå, eller kanske lite promenader. Emelie kommer ta hand om La Venza några av dagarna. Resten ska jag be någon titta till henne självklart. När man åker iväg måste man ju ha någon som kollar till hästen.

Men jag kommer som tur är ha tillgång till dator så jag kommer uppdatera precis som vanligt =)


Bada?

Idag kanske jag drar till Vendela på solis! Vi ska väl typ gå och bada någonstans och hitta på massa kul!
Min mamma får alltså åka och fodra La Venza idag. Lite havre, betfor och lusern. Troligtvis sker detta, eller så åker jag till stallet.
Har förresten hittat en skitbra behandling jag nog ska testa den, även fast den är ganska dyr men det kommer nog bli bra. Första besöket är ju alltid dyrare och längre (2-3 timmar). Tänkte i så fall göra en recension på det då.

Idag händer alltså inte jättemycket, men jag ska lägga in några tidsinställningar :)

tragiskt

Visst är det tragiskt när folk börjar sno foder? Har varit med om det en gång då mitt foder plötsligt försvann när man länge vetat att den andra personens redan var slut?! När För några månader sedan när det fanns en och annan galning. När man sedan länge vetat att det varit slut. När man sedan gömmer och låser in detta foder -då är plötsligt allas foder slut. Ja visst är det tragiskt?! 

Tur att dessa personer snabbt försvinner.
                                                              

Hej

Hej allihopa!
Idag har jag varit i stallet, ca 7 timmar . Jag longerade lite över bommar och det gick superbra. I början fjantade hon sig bara. Men hon känns fortfarande lite sten i höger fram, ska ta dit massör, veterinär och laserbehandling. Dessutom ska vi till tandläkaren snart, som man verkligen bör göra 1-2 gånger per år! unga som gamla.
Hur ofta åker ni med hästarna till tandis?

Nu är min vän Vendela hemma hos mig, Solside bruden! Vi har ätit middag, dessert och kollat in lite bloggar och haft skitkul! Vi ska väl hitta på något kul nu.

Ses! Imorgon blir det longering troligtvis eller vila.


Godmorgon





Var med i ponnysannings utlottning! :)

favoritbild



Jag älskar dig! snart ett år, fler år blir det! Bebo

kommentera

Skillnadsbilder. Vad tycker ni? Dessa bilder visar hur mycket jag har lärt mig bland annat. Sedan nu kanske hon inte är i snyggaste muskeltiden, men det är dels för att det saknats selen och lite mineraler som behövts och jag fortfarande inte fått tag i selenpulvret jag är ute efter. någon som vet något billigare bra för selenbrist? Tokosel är tydligen inte i sortimentet längre vad jag hört?

Till saken, här är bilderna!

April på prao



Augusti 2010
Här visste jag inte alls hur hästen jobbade i en rätt form, det var väl typ då man var glad om hästen sökte sig något neråt.
Lavenza förut



Tiden gick, bilderna från hösten och framåt


















Longeringen

Var inte så länge i stallet idag, bara ca 2 timmar .. wow!
Longerade i typ 20 minuter, mest i skritt och gjorde lite skänkelvikningar i det och att hon skulle flytta när jag tryckte lite på sidan.

Sedan hoppade vi agility med shettisbusarna!





Planeringen

Lördag- Longering (skritt och lite trav)
Söndag- Longering (skritt och trav)
Måndag- Longering (skritt, trav och lite galopp)
Tisdag- Longering (skritt, trav och galopp)
Onsdag- Longering (skritt trav galopp)

På longeringen ska jag också försöka träna med lite bommar och småhinder att skutta under longeringen.


lite tidigare

Får bli lite tidigare idag i stallet, vet inte riktigt när jag ska dit.. Men idag står longering på schema.

När jag longerar kan jag klargöra att jag ibland använder lina, oftast i början men jag går inte alltid på voltspår, jag använder nämligen hela ridbanan så att det inte blir på samma plats hela tiden och jag vill inte ha det där att man bara går på samma runda spår som sliter på hästen.

När jag longerar använder jag mig av ett schabrak, töm/longeringsgjord, snodd, träns & lina.
Jag vill ha en enkel icke så åtsittande snodd bara för att hon ska arbeta korrekt och avslappnat vilket hon också gör. Jag fäster snodden från nacken, i  bettringarna och på sidan och inte mellan benen då jag anser att det istället blir mycket fusk och för mycket ner.

Hon arbetar ryggen väldigt bra och blir väldigt bärig i longeringen som ni ser.

Men på bilderna unders använder jag dock en läderinspänning vilket jag inte använder nu!

Äntligen

Nu idag skrittade jag La Venza lite, gick väldigt bra! Mjuk och följsam, blev lite rädd när vi skrittade ut dock men hon är ju lite knasig.

Sedan när vi var i stallet, ja jobbig häst man har..! När jag går ifrån henne i stallgången börjar hon dampa och skrapa och när jag står brevid henne känner hon sig trygg och glad.  När jag och Kaleria stod i spolspiltan och tvättade bootsen blev hon helt plötsligt tyst tänkte jag, nästa sekund har hon slitit sig och står framför oss och vill gosa och vara med mig som är tryggheten. Sedan när vi sätter henne i gången tänkte vi testa ha en hov i en hink med vatten, rädd som hon blir sliter hon sig och typ dör av rädsla när hon välter ut hinken.
Maten fick hon äta ute, och så här kan det se ut.. Är detta verkligen normalt? funderar om det kan vara något med hennes tänder om hon liksom inte kan tugga utan att drälla hela tiden.

Snygg outfit, går inte att missa! sorry ..













Förresten, nu har jag vårstädat lite och tagit bort julpyntet ..


Gammal bild på lv.

Horze

Vart brukar ni beställa hästprylar? Själv brukar jag köpa ganska varierat hos Horze, the horse och tex hööks med fler mer variering av butik.
Men om det är någon internet butik jag verkligen handlat ärligt talat på har nog Horze haft den bästa, sakerna skickas fort och smidigt. Har varit mycket problem med andra sajter för mig som gjort att man blivit lite rädd att beställa hos. Men hos Horze har jag aldrig behövt vara rädd för det.
Dessutom har de mycket bra erbjudande, fraktfria perioder och mycket bra att ha grejer för en billig peng.
Vill bara helt enkelt hissa horze!
Det finns ju såklart många som kanske  tycker att horze gör många kopior utav tex Lamicell osv. Men jag måste säga det att det inte är något negativt? tänk de som inte kanske har råd med ett schabrak som kostar flera hundra och hellre lägger då pengarna på ett likt med billigare? Tycker det inte alls är negativt egentligen utan bara bra. Självklart inte bra om man härmar allderles för mycket men oftast ser det bra ut.

Här är lite produkter jag verkligen skulle behöva och inte skulle tacka nej till :)

Horze Juliana pikétröja, dam
Nosgrimma med mjuk vaddering, extra bred
Kapson

Back On Track Royal snabbandage









"Detta blogginlägg är skrivet som ett bidrag till Horze bloggtävling med möjlighet att vinna ett presentkort värt 5000 kr på http://www.horze.se.


Nya skor

Igår kom hovslagaren och fixade nya ,större skor dessutom! Så nu är hennes fötter jättefina och bra. Igår cyklade jag i 45 minuters regn, det regnade så mycket att jag cyklade fel en gång men det löste sig. När jag kom fram var jag genomblöt och man kunde tro att jag duschat med kläder på. Jag menar verkligen att jag var SÅ blöt!

Fram till saken, jag tog in henne sedan och solblomma som sällskap. Idag när La Venza först var inne ensam gick det faktiskt över förväntan, men så fort jag gick ut från stallet blev hon galen, så det är viktigt med tryggheten.

Efter skoningen blev hon väldigt mycket piggare och gladare när hon fick komma ut i hagen.

Idag hade jag tänkt skritta henne och se om hon känns bättre. Har ingen större lust att löslongera nu i denna pöl på volten som bildats av att regn.  Hon har alltså blivit bättre nu och man märker ingenting längre, så antagligen var detta pga hovarna. Idag blir det alltså som sagt bara lite skrittarbete och lite trav för att bara känna av hur hon känns. Jag kommer ju känna ganska direkt om något är fel eller ej.

Kram!

:(


Visste ni?

Visste ni att:
*I Natoma, Kansas, får du inte kasta kniv mot en man om han är klädd i kritstreckrandig kostym.

* En lag i Helena, Montana, säger att om en kvinna ska dansa på ett bord på en saloon måste hon ha kläder på sig som har en sammanlagd vikt på 500 gram

* I Florida kan en ensamstående/skild/änka (OBS KVINNA) enligt lag inte hoppa fallskärm på söndagseftermiddagarna 

* I Florida kan ogifta kvinnor få långa fängelse straff om hon flyger luftballong på en söndag

* I Tennesse är det olagligt att fånga fisk med lasso

* I Kalifonien får man inte sätta ut råttfällor om du inte har jaktlicens

* I Oklahoma kan du få böter eller fängelse om du gör lustigt miner mot en hund

* I North Carolina är det ett brott att sjunga falsk

* I Minnesota är det olagligt att reta en skunk

* I Kansas City får minderåriga köpa hagelgevär men inte knallpulverpistol

* I Louisiana kan man få 10 års fängelse om man stjäl en alligator

* I Louisiana kan du få 500 dollar i böter om du beställer hem pizza till en kompis om som inte vet om det

* I Kentucky är det illegalt att gifta sig med samma man mer än tre gånger

* I North Carolina får elefanter inte plöja bomullsfält 

* I Oklahoma måste hundar ha ett tillstånd av borgmästaren för att få sammlas i grupper av tre eller fler

* I Alaska är det förbjudet att ge älgar drycker med alkohol i

* I Los Angeles, Kalifornien, är det förbjudet att ha två bebisar i samma badkar

* I Logan Country, Colorado är det förbjudet för en man att kyssa en kvinna som sover

* I Agusta, Maine, är det olagligt att promenera och spela fiol samtidigt

svar

Anonym om hovis:
Var har du hjälmen!!!

T
anken var faktiskt inte alls att jag skulle hoppa upp och fotas egentligen, därför har jag ingen hjälm. Tycker heller inte bilderna blir lika snygga med hjälm. Eftersom La Venza ej ska ridas just nu ett tag framöver var det inte planerat. Men eftersom jag bara satt upp i bildsyfte gör det ingenting.

Sedan vet jag också hennes rörelsemönster när hon blir rädd och inte för att man kanske ska säga så (alla kan bli rädda) men La Venza är ingen bäst som sticker och bockar iväg. Om hon blir rädd är det värsta hon gör att slänga sig lite åt sidan vilket jag inte lär skada mig av.

Mitt val ang hjälm och jag står för att jag inte red med hjälm, jag har gjort värre saker utan hjälm! Ibland får man ta lite risker med sitt hästintresse!


Ha det bra =)

Regnig dag

Idag var det ju inte jättekul väder på eftermiddagen precis, menmen.
Idag smörjde jag lite i stallet när jag kom dit och fixade lite. Sedan tvättade jag och Josefin solblomma och tjofsan så de blev superfina. Sedan hoppade tjejerna, vilket gick superbra för de båda.

Några timmar senare hoppade vi lite agility med shettisarna, haha så himla gulliga! Ska nog göra det med La Venza sen också när hon blir bättre.

Mer uppdatering imorgon, kollar på spiderman nu :)

hovis

Hade en mysig dag i stallet med Cornelia (www.corneliathornvalls.blogg.se) och vi fotade jättefina bilder ute efter regnet! Hade blivit lite pölar på volten den stund det regnet och åskat. Var jättefin himmel med fin kvällsol när vi fotade underbaringarna.

Troligtvis beror hennes ben pga trångskodd vilket har lett till benproblemet. Förklarar mer imorgon!

Här får ni lite pix! :)





betfor är gott

Idag hade jag nog tänkt att jag ska köra lite NH på volten, dock inga join up eller liknande för att hon inte ska anstränga sig för mycket. Mest att hon ska gå efter mig osv. :)
Har tänkt väldigt mycket på min horsie idag! Ska till henne snart och bara pyssla och gosa med henne. Ser ut som att det ska regna snart, himmelen är grå.

Det var förresten någon som undrade vilka tider hon går in/ut och varför jag har henne inne osv och när hon får vara ute ändå.

Hon går ut 6-8 på morgonen beroende om det är min mamma eller Pirazzis ägare som släpper ut dem. Jag tar in henne oftast vid halv 6 och ibland går hon ute längre/kortare beroende på väder och när jag ska hem.
Anledningen till varför hon står inne är att jag tränar henne ganska mycket nu och hon blir trött och tappar kondis annars. Dessutom vill jag att hon får i sig sin mat hon behöver.

Kväll- 2 dl betfor + 0,5 havre.


Tisdag

Vaknade för någon timme sedan! Vet inte riktigt vad som händer idag men jag ska nog till stallet runt mitt på dagen/em. Hon är ju inte svullen nu men om man trycker på en speciell punkt reagerar hon lite och jag är hellre mer försiktig än chansar som många kanske skulle gjort.

Om LV inte känns bra, då hoppar jag av direkt. Ibland är det tveksamt vad det är. I lördags kände jag att det var konstigt men jag kunde inte sätta fingret på om det var trötthet, ont eller bara blivit snubbligare.

Inatt fick hon ha back on track och nattpaddarna så jag ska se sen om det blivit bättre. Trots om hon känns bra i benet kommer jag inte rida nu på ett tag. Saknar verkligen ridningen just nu och bara den där underbara känslan man får när man bara kollar på henne!

Ska också se nu hennes feber och hennes normaltemp (har ej tänkt på det).

Vad har era hästar i normaltemp?


Dagarna som varit och kommer vara

Söndag- Vila (svullen i benet)
Måndag- Vila (något svullen)
Tisdag- Vila
Onsdag- antagligen vila.

Anledningen till vila just nu är att hon varit svullen i sitt h.framben. Svullen i lördags kväll och även söndag. Troligtvis har hon gjort något i hagen eller så är hon lite trött pga lite hårdare pass + bete på natt.

Även om hon känns bra i benen just nu vill jag låta henne vila lite ett tag nu, kanske någon vecka eller i alla fall minst 4 dagar för jag ser att hon inte är helt hundra som alltid. Hon har varit tröttare dessa dagar och hon verkar fortfarande inte vara lika pigg. När hon känns bättre ska jag longera igång henne. (När jag longerar går hon inte alltid på runt spår, jag använder hela banan!

Sedan ska jag också börja laserbehandla henne och ta ut massör och kiropraktor till henne ibland för att kolla upp henne lite.



Något speciellt?

Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om? Fråga och ge kritik på vad ni vill.

Shopping

Idag har jag shoppat lite saker ifrån Hööks, lets see!




Köpte ett svart pullarträns :) Har länge sökt efter ett snyggt så det fick bli detta.



Ett ofodrat regntäcke, passade La Venza väldigt bra! Lite gulligt och barnsligt! Men tycker att jag behövde ett täcke, just nu får hon gå runt i ett regntäcke strl 165 haha..



La Venza älskar himalaya saltstenen :) nu när jag inte har uppe den normala vanliga köpte jag denna så länge. Hon har alltid 2-3 mineralsaltstenar att välja mellan. en vanlig, himalaya och mineralbalja som jag ska köpa.



Och en piké till mig själv :)

Skövde

Imorgon bitti åker jag till skövde tidigt på morgonen och kommer hem på kvällen skulle jag gissa! därför dålig uppdatering imorgon. Ska göra lite tidsinställda förhoppningsvis.

Ang vad jag ska göra där med ******* & ****  is a secret!

Lördag

Dagen har varit bra! Tog ut hästarna idag vid halv 8. Pigga och glada. La Venza fick äta lite kraft inne innan också, mums!

Hon kändes ju som sagt inte riktigt normal igår, testade även idag med samma känsla. Red med hack och tänkte att det kunde vara pga det så jag gick upp och bytte till mitt dressyrträns men det var samma känsla. Lina i stallet fick hoppa upp då och känna men hon kände inget. Det var svårt för mig att sätta fingret på vad det var som var konstigt. Efter ridningen släppte jag ut henne och då fick hon vara ute i ytterligare 2 timmar tills jag hämtade in henne. Då åt hon kraft och direkt efter tvättade jag hennes ben och hovar, smörje in hovarna och torkade benen. Märkte under torkningen att hon reagerade höger fram när jag klämde. Något svullen och varm . . Nu får hon vila tills det gått över.

Det får bli promenader och lite longering sedan i början när hon är bra igen. Kanske bör vara en vecka med arbete från marken?

Hon fick alltså nu denna natt också ha nattlindor på sig. Imorgon natt blir det back on track!
När jag lindar över natten använder jag en stor stall/nattlinda och vanlig fleecelinda.

Fredag eller Lördag?!

Har inte koll på dagarna nu under sommarlovet... knasigt!
Idag åkte jag till stallet, hovis kom och fixade tappskon. Tänkte rida en sväng ändå, eftersom hon inte verkade öm! Jag tänkte rida med hack och allroundsadel idag och hon kändes ganska bra. Ridningen flöt på väldigt bra. Hon var väldigt harmonisk.

Redan idag när jag sadlade kändes hon trött och lite "jag vill inte", vilket jag märkte vid ridningen också! Går inte att beskriva riktigt och jag vet inte om det var inbillning eller på riktigt. Hon kändes lite hackig bara helt enkelt och snubblade till någon gång. Var ej på skoningen då detta handlar om ett framben. Kändes bara konstigt så jag valde att hoppa av. Vet inte om det var pga inbillning, att hon var segare än vanligt och helt enkelt trött, träningsverk eller om hon sträckt sig i benet eller något. Ej svullen eller ont i benet. Hon har ju sovit ute flera nätter nu, plockade in henne nu. Blir lite för mycket helt enkelt.

För säkerhetsskull nu idag fick hon ha nattlindor på sig under natten. Släpper ut henne & Pirazzi imorgon bitti :)
Ev lite gallig också i benen, jag ska ha nattlindor på henne nu. På sommarbetet blir de lätt lite galliga nämligen.

Hejdå!

Frågor med svar

Hur länge har du haft Lavenza??
13 aug 2011 har jag haft henne prick exakt ett år.

Hur stavar man hennes namn? med tanke på att bloggen heter Lavenza. :P
Många stavar fel :( La Venza står i passet men både ägaren och föredetta fodervärdar har sagt Lavenza. Men hon heter La Venza och kommer alltid att göra det.

Vad är det bästa/sämsta med La Venza?
Det bästa med La Venza är att hon gör allt för mig, hon är helt enkelt bara underbarast på denna jord. Ingen häst i hela världen har samma likhet som hon. I swear!

Det sämsta (eller det dåligaste som jag väljer att uttrycka mig) är väl att hon är ottålig och ibland hur envis som helst. Något som är väldigt jobbigt är ju att när hon blir upprörd skiter hon i vad hon gör eftersom hon strävar i sitt mål. Om hon vill ut till de andra utanför om dörren står på glänt ska hon fan ut (hon pressar sig ut).
Eftersom vi båda är exakt likadana i temperament borde jag nog inte uttrycka mig. Men vi blir bäst tillsammans.


Hur mycket varierar du träningen med La venza?
Variering är prio 1. Nu när jag börjat träna lite mer är det också väldigt viktigt med variering. Mycket variering på arbete så att hon tycker det är kul. Det är inte kul att arbeta en häst som inte är motiverad. När La Venza tycker att något är tråkigt lägger hon ner allt. När hon är som jobbigast, det är så man kommer åt henne som bäst och det är därför hon ger motstånd men jag har lärt mig komma förbi alla hinder.

Vi håller på med allt från himmel och jord .Och att vi har kul och lär oss är viktigast.

Hur lång är du? Ni passar verkligen perfekt tillsammans! :))))

Tack tack :) Ca 168 cm om jag sträcker på mig normalt.

vilken gren satsar du på? dressyrtant eller hoppunge.
Från allround till Dressyrtant, jag börjar komma till stadiet då man blir lite höjdrädd ..

Vilka bloggar läser du? :)

Rosannas, Linn & Ingrid, Linn & Sofia, Pernilla och alla andra lärorika bloggar som är intressanta med mycket update!


Vad är dina mål med lavenza?
Att i höst komma ut på dressyrbanorna. Och mål jag inte tänker ta upp.

Hur har du kommit så långt som idag?

Allting är tack vare egen vilja, vänner och vänner! Utan er hade jag inte klarat mig. Ni vet vilka ni är. L, C, K , H, P, S

[hjärta]

Otursdag .. med turtofs i håret!

Hej allihopa! Åkte till stallet på eftermiddagen runt 2. Notera att jag satte turtofsen i håret.....
När jag kommer dit hämtar jag La Venza ganska snart. Gosade lite i hagen först och sedan tog jag in henne. Tog av regntäcket och började borsta. Såg hovkratsen i hinken så jag började med det. Allt såg fint ut men snart så så jag att vänster bak skon var lös. . Hämtade Frank och vi skulle försöka hamra på några sömmar. Men det gick inte eftersom hoven gått sönder så pass. Märkte för någon vecka sedan att hoven gått sönder men ingen hovis har haft tid.

Imorgon kommer han och fixar alla hovar förhoppningsvis. Ska börja behandla hovarna mer nu genom att skölja de varje dag och smörja in.

Pga detta blev lektionen inställd! Tyvärr... Det är heller inte bara detta som varit otur idag! Hulda i stallet feber och blev sämre på kvällen, veterinären har nu varit där och gett spruta! Tur.. hoppas hon mår bättre imorgon.

Schemat för denna helg blir lite ändrad.

Fredag- Uteritt om hon inte är öm i hovarna.
Lördag- Dressyr
Söndag-?

Gårdagen



Jag älskar dig Johannas La Venza! Snart 1 år baby!

Svar till anonym

Aonym om Dagens ridning:
Vilken storlek på träns skulle du ha på en c-ponny? Ponny eller cob?
Tacksam för svar!

Hej Anonym! Alla hästhuvuden ser olika ut. Finns ingen direkt mall vilken storlek kategorierna ska ha osv. Alltså kan jag inte säga till dig vilken storlek förens man sett hästen. Anser du själv att hästen har ett stort huvud anpassat till kroppen?
Vissa har jättehuvud och vissa små anpassat till sin kategori. Oftast brukar B-ponnysarna ha Ponny storleken (varierande) men majoriteten av alla B brukar ha det men det varierar ju som sagt.

C-ponny för mig känns lite som att de antingen har ponny eller cob oftast men det är omöjligt att säga då alla ser olika ut.

Nu vet jag ju inte vad detta handlar om. Present? Till din egna? Hyrhäst? Ett tips är att fråga vad hästen redan har. Om det inte går skulle jag köpa på öppet köp eller låna någon annans. Beror också såklart hur tränset ser ut i storlek. Vissa är ponny/cob och vissa är mot shettishållet.

Lycka till!

Torsdag

Idag är det en ny dag! Ska vara hundvakt några timmar och sedan åker jag till stallet. Jag ska rida lektion idag!
Min outfit idag blir samma som igår tror jag.

Ska försöka få in lite bilder, men det går trögt.


Dagens ridning

Pernillas recension om passet:

idag vid ett så var jag i Johannas stall och fotade lite när hon red ! Det såg riktigt bra ut och eftersom att hon är en vääldigt svår ponny att rida så var Johanna verkligen tålmodig ;) skulle aldrig någonsin ha så mycket som henne :P har ridit henne lite och hon var verkligen envis, ryckte bara upp huvudet men då var det bara att hålla i tyglarna och driva på med skänklarna! Det var det som Johanna gjorde på LV idag och hon tyckte att det funkade riktigt bra. Jag tror att LV behöver jobbas i en lite lägre form när hon ska bli lösgjord för att då ser hon mycket mera avspänd ut och jobbar under sig med bakbenen på ett mycket bättre sätt. Och dom fick verkligen till det idag !! :D så duktiga, speciellt med tanke på hur svår LV är att rida ;)

Min recension om passet blir ganska kort, det kändes faktiskt bra idag. Eller jag försökte få henne i en djupare form och mer lösgjord. Det gjorde susen! Måste bli bättre på lösgörningen. Alla bilder är inte rättvisa :)



(Bilderna gick inte att lägga in, konstigt! försöker igen imorgon)


Nya foton

Tack världens bästa för så fina foton!
Fotograf: Kaleria :)







Idag

Idag vet jag inte riktigt hur eller vad jag ska göra. Hoppas på att Pernilla kan komma till mig och fota när jag rider. Vore superkul!

Idag ska jag nämligen köra lite markarbete så att hon lyfter lite extra på benen. Om Pernilla kommer gör jag en lite mer advancerad övning men om jag tränar själv blir det något enkelt och inte så komplicerat. Svårt om de skulle rida och riva allt. Då är det lättare med en mindre komplicerad .

Tror det kanske blir en bom på medelinjen som jag gör lite byten på.

Vi ses!

bete

Gör betet säkert för hästen i sommar

1. Rensa ordentligt. Var vaksam på skräp som ligger i, men även utanför hagen. Städa bort sådant som kan skada hästen, till exempel ihoprullad stängseltråd och vattenbaljor med vassa kanter. Tappskor där några av sömmarna sitter kvar är svåra att upptäcka, men kan orsaka allvarliga spiktrampsskador.

2. Se över stängslet. Elstängsel ska ha en strömstyrka anpassad efter längden på stängslet. Ta bort sly, som annars kan föra ner strömmen i marken om det ligger emot stängslet. Agria rekommenderar inte fårstängsel för hästar eftersom det finns en risk att hästen fastnar i det. Taggtråd kan ge svåra skador och är därför förbjudet. Ta även bort taggtråd som ligger hoprullad i skog och mark.

3. Vänj hästen vid betet. Vissa hästar är känsliga för nytt, kraftigt gräs. I värsta fall kan för kraftigt bete leda till fång – särskilt för hästar som haft det innan. Sådana hästar kan bli hjälpta av en munkorg.

4. Vaccinera och avmaska. Kolla hästens parasitstatus och avmaska vid behov några dagar innan betessläppet. Kom också ihåg att vaccinera mot stelkramp. Stelkramp är dödligt, men kan enkelt förebyggas. Därför ersätter försäkringen endast om du vaccinerat enligt ordination.

5. Släpp hästarna varsamt och under uppsikt. Hästar är beroende av en tydlig rangordning och därför är spark- och bitskador vanliga vid betessläppet. Stanna gärna kvar ett tag utanför hagen och skaffa dig en överblick av situationen. Dels är det roligt att iaktta hästarnas inbördes språk, dels är det bra om du vet rangordningen. Ta av skorna bak.

6. Ge friskt vatten. I början av betesperioden är gräset grönt och rikt på vätska. Ju torrare det blir desto mer vatten behöver hästen. Ställ vattenbaljor på ett fritt område så att hästarna inte behöver trängas.

7. Håll kärlen rena och stängsla bort pölar med stillastående vatten. Alger, avföring och skräp förorenar vattnet och ger näring till bakterier och svamp med magsjuka som följd.

8. Inspektera betet. Hästar undviker giftiga växter när de har annat att äta. Men när betet blir magert kan hästarna äta av dem i brist på annat. Den gula blomman stånds är ett exempel på en giftig växt du särskilt ska hålla utkik efter.

9. Var vaksam på sår och sparkskador. Varje år får försäkringsbolagen in rapporter om skador som förvärrats på grund av att de inte upptäckts i tid. Se till att hästen får daglig tillsyn med en ordentlig visitation. Var vaksam på svullnader, sår och hästens övriga välmående. Det är du som ansvarar för hästens hälsa även om du skickat bort den på sommarbete. Ta referenser på den du hyr betesmark av.

10. Hästar är flockdjur men en häst mår lika dåligt som vi människor när de blir utstötta. Håll uppsikt på om hästen tappar i vikt. Har du möjlighet kan du sära på gruppen. Det kan hjälpa den utstötta hästen att få nya kompisar.

Lycka till och glöm inte bort att njuta av värme, ljusa kvällar och ledighet! Och ge gärna hästen en flugslöja…

Snart är det dags för många hästar att släppas ut på efterlängtat sommarbete. Men ta det varligt. Risken för skador och sjukdomar ökar när hästarna börjar sina sommaräventyr. Agria Djurförsäkring ger tio råd som kan göra din och hästens sommar tryggare.


Diss

Diss till folk som inte uppskattar vad sina föräldrar gör i stallet! Tänk vad de betalar, boxhyra, hovis och allt som har med häst att göra. Då är det minsta att vara glad och snäll mot sina föräldrar och inte vara hur oförskämd som helst och säga vad man vill. Otroligt att inte alla förstår det. Och ännu värre när dessa bortskämda barn ger sig på sina ponnysar när det är föräldrarna man är sur på.

Jag har själv varit otrevlig mot mina föräldrar i stallet osv, men man inser snabbt vad mycket de gör. Tyvärr är det inte alla det gäller. Svårt att lära en gammal hund att sitta..

Cred till alla människor som uppskattar sina föräldrar väl i stallet :D


Planering?

Måndag- Lugnt pass på volten.  check
Tisdag- Vila Check
Onsdag-  Markarbete
Torsdag- Dressyrlektion för J
Fredag- Lugn uteritt, klättra och rida i lite terräng.
Lördag- Dressyr repetera ifrån lektionen.
Söndag- ?


Hej allihopa

Idag har dagen varit lång och härlig! Pernilla & Jessica kom till mig idag strax innan 11. Vi var hemma hos mig och fixade lite, sedan ut med Dixi och sedan gick vi på restaurang. Vi gav omdömen om restaurangen. som jag kanske kan lägga upp.
Vi vandrade hem till mig, út med hunden och sedan en hektisk resa till stallet. (Åka 2 olika bussar till J&P, sedan springa hem och byta om. Tillbaka till tunnelbanan och springandes nästan missa bussen! Men vi klarar allt!)

Vi gick en snabbis in och kikade hos de, sedan gick vi vidare till mig. La Venza fick vara ute inatt pga en anledning. Så vi tog lite bilder med mobilen som jag lägger in imorgon. Jag hoppade upp och bara satt och gosade med henne. Smörjde in hovarna och så fick hon lite kraft. Nu under sommaren får hon typ bara havre och betfor.

Pernilla och Jessica red lektion som jag kollade på, ute i spöregn! Gick bra för båda, såg superbra ut för systrarna så de ska vara supernöjda med sina insatser i regnet och rusket.

Emellan åkte jag till La Venza och kollade till hennes knottriga saker, verkar vara myggbett och insekterna som skapats det. Konstaterade att det nog inte är foderknölar trots allt. Red henne tillbaka till hagen, red inte hela vägen eftersom jag inte hade hjälm! (Vilket man inte får göra)

Jag och Helen som har Pirazzi tänkte ta in våra hästar idag under natten nu i rusket, men hästarna ville inte in. Skönt att slippa myggen och allt så de fick vara kvar ute!

Dagen har alltså varit väldigt bra, får se vad som händer imorgon. Ska hur som helst trimma lite på volten.


Jo vi brukar kallas för Knäppisar :D



Dagen som varit

Dagen har varit bra :)
Fixade & trixade som vanligt. lite tråkigt med alla mina rutiner. Sedan red jag, hade smulans matte med i stallet som också fick rida glatt!! La Venza brunstar som en tok och när vi går förbi balbus så ställer hon sig och visar upp sig och kissar. Tack! Sedan är det ju såklart inte bara en gång förstår ni väl .. Blir galen på detta nu.

Ridningen gick sådär, hon var lite stretig i höger varv som är hennes svåra så långt jag kommer ihåg men jag löste det fin fint så jag avslutade det ganska fort. Red i 30 min ungefär. Hon var lite trött, vilket jag förstår till fullo verkligen. Hårda dagar som varit så nu blir det nog lite lugnare nu i veckan.

Såg idag att La Venza har jättemånga knottriga (bett????) på hela undermagen och på överbenet som förut, men mycket värre. Kom fram till att hon antingen är jättekänslig mot insekterna eller gräskänslig. Ska kolla upp det! Kan fota imorgon. Men jag ska ta bort lusernen och bara ge henne lite havre och betfor tills vidare.

Vad ska det bli med La Venza egentligen? En häst som smiter snabbast möjliga väg till balgus för att kissa, gräskänslig?? , insektskänslig och ännu värre. . såg att hon kliar av sig manen idag . Yey, detta känns bra! Eksemtäcke någon?

Snälla LV, bli inte som denna häst. . Då blir det för mycket!






Shopping

Har för någon timme sedan kommit hem ifrån shoppingturen idag! Vi var på Hööks, Horze & Myone!
Från hööks blev det en saltstenshållare och sedan fanns det inget för mig på Horze, även om det fanns mycket fint.
På Myone köpte jag boots, ett par svarta och ett par röda. Har varit en supertrevlig dag med Pernilla, Jessica & Anna + Lilla smulan.

Snart ska jag till stallet, då ska jag mocka och fixa allt innan ridningen troligtvis och sedan rider jag på volten och en kortis ut troligtvis. Blir ett lugnare pass idag. Smulans matte ville följa med och kolla på La Venza så hon ska nog få sitta och rida på henne lite. Vilket jag inte har något emot. Annat när folk ska rida igenom henne och att det är folk som kan rida.
La Venzi är en liten enmanshäst så jag vill inte att så många rider henne, det är bara jag & Emelie som rider henne. Sedan har Pernilla ridit henne någon gång bara för att hjälpa mig. Annars är det inga övriga som bara rider för skoj skull. Allting görs utav en anledning ;)

See ya!


God morgon

Vaknade nyligen, eller blev väckt av en telefonlur i örat! Hade alarm på i högsta möjliga volym man nästan blir döv av egentligen som väcker hela huset men den har hållt på ända sedan kl 8.00 i 3 minuters intrervaller! Om jag inte hade haft en tid att passa idag hade jag nog vaknat vid 12-13 tiden.

Ska nämligen vara hundvakt idag (pudel/tibetansk spaniel) som heter Smulan! Ev åker jag med Pernilla till Myone & Horze. Har aldrig varit där så det vore extremt kul :)

På eftermiddagen/Kvällen ska jag rida, vilket jag tänkte göra på volten och göra lite övergångar som sist där också. Ska nog skritta ut sen också och varva ner henne lite. Hon blir ganska trött av passen nu när det är så varmt. Ska inte rida för mycket på volten heller då hennes hovar har spruckit lite och gått sönder så att jag måste ringa hovis nu. Smörjer in de med olja varje dag nu för att de ska bli mer hållbara. Kanske borde ge biotin, någon som har erfarenheter?


Hej på dig som läser!

Jag tänker faktiskt inte be om förlåtelse för mitt dåliga bloggande (IGEN) , just för att jag inte bloggar för någon annans skull utan för att det är för min egna del. Jag gör ju det för min egna skull till skillnad från andra kanske. Självklart är det väl kul om andra gillar min blogg osv men ja ja! Fortsätt gärna läs min blogg ändå så blir jag glad! Lovar att jag ska förbättra mig med mer bilder, videobloggar osv. Nu är det ju sommarlov :)

Jag har inte haft tid helt enkelt, mycket i skolan osv.
Har varit lite jobbigt med La Venza, varit inne i en liten svacka också. Men nu är allt toppen! (eller man kanske inte ska säga för mycket!)

Har kommit på att jag tränar för lite med henne, mina dagar ser typ (eller SÅG ut) och man kan se ganska enkelt att min träning inte gör att jag kommer någonstans.
För mig är det viktigt med träning och att lägga in det lite överallt, men man gör ju att det ska bli kul samtidigt.
En träningspass behöver ju verkligen inte se ut på ett ensidit sätt som att bara rida runt på volten och att nöta in serpentinbågar och galoppiruetter! Man kan lägga in träningen överallt men samtidigt göra något som hästen tycker är roligt. Nu jäklar ska mag(arna) bort på oss båda!

La Venza står inne nu med Pirazzi, alla hästar ville in idag men det är bara vi och Hulda som har hästarna inne. Jag har det pga att jag tycker jag och hon behöver det.

Ska kanske köpa ett flugridtäcke också någon dag, vi får se vad som behöver prioriteras!

Kollar lite sommarplaner, hemlishemlis! :) ska snacka med Pernilla nu!


Ärevarv !!

c-ponny-2a

Grattis världens bästa Pernilla!! Du är bäst! glöm inte det :)

Terränghinder fix + hoppning

Hoppade och fixade på terrängbanan idag :) var jättekul! Fixade 5 hinder på 1,5 timme!
Här är lite bilder, ja jag lovade ju det!

Har ju som sagt gramanen just pga anledningen jag skrivit i några inlägg under. Ang att jag hoppade med den också är just bara de små hinder vi hoppade, dessutom har jag hört positivt om det också. Alla har egna åsikter och anledningar och det finns inget rätt eller fel.




Stallfri

Idag hade Emelie La Venza, jag var på studentfirande! Finns inte så mycket att berätta. Jag har nog hamnat i en liten deppig tid just nu, därav bloggningen.

Imorgon ska vi till stallet under dagen och fixa lite på vår lille terrängbana vi byggt. Sedan tar vi några skutt och jag tänkte bara känna lite på henne. 

Måste bara ta upp det att om det verkligen är något lite tråkigt just nu är väl att hästarna oftast blir trötta när de släppts ut på betet. Vissa blir piggare och vissa blir som La Venza - seg som en seg råtta! Gulligt men sant. Hoppas det bara var de första dagarna.

I Måndag var hon bara allmänt jobbig och stretig, vi tog det lugnt med mycket tålamod men till sist slappnade hon av och då släppte jag allt. Ibland (eller ganska ofta) blir hon stretig och stel i nacken på sidan och då går hon inte riktigt att ställa igenom och få henne lyssna. Vilket resulterar i att hon antingen krullar ihop sig eller stretar uppe i luften.
Jaja , livet fortsätter..



så här kan det se ut!


RSS 2.0