bloggis

www.passageandpiaff.blogg.se - kolla in och läs!

Kommer därmed börja blogga där i stället, men vem vet när man kommer tillbaka? ;)

Veckan

I söndags gick jag en liten promenad med La Venza, Jessica & Boy och Pernilla & Gullmar! Mysigt, jag och Pernilla planerade lite om saker som kommer hända nu i veckan. Vi pratade väldigt mycket men vi var väl borta en timme, det tyckte La Venza var kul att gå ut och gå med sina vänner! Rolig dag, sedan fixade jag lite innan i stallet.

I Måndags skrittade jag fram ute ett tag, sedan red vi på volten och min kompis fotade! Gick helt okej på volten men hon var ganska pigg och jag kom inte åt henne fullt ut men jag är ändå nöjd, Fått jättefina bilder! :D Bra dag!

Tisdag fick bli en rida ut dag, träffade Rebecka med ponnyn Marks! Vi skrittade och pratade, travade lite och körde lite galopp. La Venza var busig idag men det tycker jag är helt okej att hon är, då är hon glad! Var väl ute i ca 50 minuter!


artikel, ej jag som skrivit

Hittade denna artikel på en sajt, tänkte bara lägga ut den här och gärna höra åsikter från er. Jag vet själv inte vad jag tror men jag tror artikeln kan stämma väl. Men bra att höra vad andra tror?

'' Ni vet de här bettlösa tränsen med remmar som löper runt hästens ansikte? De ska ju vara väldigt naturliga och sunda. Jag har alltid varit lite skeptisk, och nu har jag fått lite vatten på min kvarn.

Vad händer när man tar i tygeln och remmarna pressas åt? Man tryker in kinderna mot tänderna och stänger munnen samtidigt. Även med mjuka tygeltag trycks kinderna in - vilket lätt kan ge stora sår på hästens kinder.

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/376978_318960048130936_288014917892116_1497561_1581848189_n.jpg <-- en bild från facebook, om jag förstod det rätt är det en veterinär som fotat.

Samma skador kan uppkomma av vanliga nosgrimmor, speciellt fodrade sådana. De enda som inte riskerar denna typen av skada är remonten. Riktigt lösa nosremma bör ju inte trycka in kinderna heller.

Bettlösa som sitter över lanerna är inte särskilt riskfyllda (därför är det inte nödvändigtvis snällt att lägga dem högre upp för att de är mildare där). Mekaniska hackamore har liknande effekt - de tightas och drar igen munnen.

Vad vill jag då med detta inlägget?

  1. Ta bort onödiga nosremma och frestas inte att spänna dem hårt om du har någon - två fingrar på högkant över nosryggen.
  2. Fundera på funktionen i din utrustning - remont kanske är fult, men kan det vara värt det?
  3. Om du vill rida bettlöst - se till att du förstår hur de fungerar och hur de inverkar. Spänn inte för hårt eller för löst. Sätt de inte högre  upp än nödvändigt.
  4. Fundera på om bettlöst verkligen är ett mildare alternativ för din häst.
  5. Se till att tänderna är bra och att häste får mycket att tugga på.
  6. Och självklart - hantera både bett och bettlöst  varsamt, se till att det passar, kontrollera hästens mun regelbundet och gör ingenting ''bara för att det alltid varit så'' eller för att det låter bra, utan att tänka igenom det själv.

Alla vill marknadsföra sina produkter och skriver oftast väldigt övertygande om dessa, vissa drar gärna på skuldkänslor hos djurägaren. Se igenom det. Inom allt finns det både bra och dåliga sidor, det gäller att överväga dem, se sin häst och fatta ett beslut efter vad man tror är bäst. Det finns säkert fördelar med bitless bridle, många trivs ju väldigt bra med dem. Men nackdelarna kan vara svårare att se. Detsamma gäller självklart även mina personliga favoriter ridkapson och muserola, där risken är att de glider för långt ner och blir onödigt skarpa. Även bett påverkar hästen på fler sätt än man först tänker sig, trots det väljer jag bett (dessutom stångbett eftersom Crow trivs med den indirekta inverkan av dem) för att det fungerar för oss, jag hittar inga sår eller tecken på att han har ont av det. Som sagt, fördelar och nackdelar. Det viktiga är att man funderar igenom besluten och försöker se det från alla håll.

Så tänk efter oavsett vad du väljer, lyssna på hästen och ha ett öppet sinne.''


Wonderful

Idag hade jag morgonen, utsläppet dvs. La Venza var lite bråkig på morgonen och ville göra precis som hon själv ville så det var lika bra att träna på det lite på morgonen :) nöjd!

På eftermiddagen jämnade jag ut boxen så att det nu är torv i hela boxen och inga kanter som är jobbiga att jämna ut. Bilder kommer imorgon!

Fixade lite i hagen, mockade och fixade det vardagliga helt enkelt.  När allt var klart gjorde jag i ordning La Venza till ridning. Planen var att rida igenom lite som jag brukar göra dagen innan tävling. Det är det hon helt enkelt fungerar bäst på! Skrittade fram i 10 minuter, då skrittade jag igenom programet och sedan travade jag och gjorde lösgörande övningar. Hela tiden kändes det väldigt bra, aldrig något tjafs! Red även igenom programet- SUPERBRA direkt! såklart lite småmissar men jag är väldigt nöjd. Galoppen är otrolig jävla fin, jag hoppas jag får bra poäng på den imorgon vilket jag faktiskt tror. Ökad galopp ser jag fram emot!

Mina mål inför imorgon är att jag rider banan över godkänt och att hon är lika fin som förra tävlingen!

vila vila vila

Idag fick La Venza vila, tävlingen blir av på lördag :)
Imorgon ska jag rida igenom henne som förra veckan och rida igenom lite. Förhoppningsvis är hon lika fin som förra veckan och i så fall ska jag koncentrera mig på traven. Hoppas hon inte är tjafsig imorgon :( inte roligt innan tävling.

Ska nog rida igenom programet en gång bara också! skriver mer imorgon. som sagt kan man inte ladda upp bilder nu :(

Tråkigt

Skulle tävla KM final nu i helgen, tyvärr blir det inte av nu pga en anledning. Eventuellt åker jag kanske iväg med henne på markarbetsträning istället men det beror lite på hur det löser sig med transport och så. Juste nu kom jag dessutom på att min mamma inte kan köra bil för mycket pga bruten fot. Jaja det kanske löser sig!

Idag tränade jag faktiskt på programet till lördag men nu blir det ju ändå inte av. Ska in och kolla på tdb nu om det inte finns någon annan tävling någonstans!  TÄVLINGSSUGEN!

Funderar om man kanske borde leasa en transport! Får se hur det blir, kommer ju bli mycket träning och tävling nu framöver förhoppningsvis.

Idag var volten dock hård och hal pga kylan, hate it! Men men....




Igår

Igår visste jag ju inte riktigt vad jag skulle göra, men när jag väl var i stallet bestämde jag att det fick bli lite lätt tömkörning! Fixade och gosade lite i stallet och bestämde mig ganska kvickt vad det fick bli. Uteslöt ridning då jag i så fall velat rida ut men det blir ett absolut nej nu i mörkret. Var dessutom inte jättetaggad på ridning och eftersom jag skulle rida idag lite hårdare körde jag väldigt lätt igår 30 min. Skrittade fram 8 minuter, arbetade i trav och skrittade av henne 10 minuter. Mockade och sedan gick jag upp till stallet!

Stretchade henne och sedan fodrade jag henne!

Idag är det dressyrprgram som gäller!!



Bilder ifrån lördags

Här kommer lite bilder ifrån i lördags. Om det finns intresse kan ni får se film! vill ni? isf krävs det lite kommentarer ;)




hmmh

Jobbigt att inte riktigt kunna bestämma sig vad man ska hitta på imorgon.. lutar åt att inte bli någon ridning imorgon och bara leka med henne alternativt löshoppa på max 50 cm. Bara för gymnasikhoppningens skull.

Muggen håller på att bli mycket bättre så ni vet. Ska klippa benen någon dag, de börjar bli långhåriga nu och sedan snart blir det väl även klippning av hela henne igen men vi klarar nog oss om vi väntar 2 veckor till. Just nu har hon inte visat mycket på svett vilket betyder att vi nu inte behöver klippa men man märker verkligen hur långhårig hon börjat bli igen :(

Kram

Bingo

Har haft en väldigt rolig dag! Först på praktiken mockade vi och fixade allt lite smått i stallet, insläpp, hjälpte till på en hopplektion Insläpp igen och sedan fodrade vi lite osv. Direkt efter praktiken åkte jag till mitt stall.

Fixade lite i stallet, gjorde i ordning La Venza och planerade att rida på banan! Skrittade fram 10 minuter på långa tyglar, musik i örat på högsta volym och skrittade till musiken, det är livet det! Plockade henne i låg form och travade igång. Redan från början kändes hon superfin och mjuk sedan tävlingen. Perfekt dagsform helt enkelt.
På kortsidorna gjorde vi 15 m volter och sedan bågar på långsidorna. Bra och lösgörande och perfekt uppvärmning. Ibland hoppade jag över volt om hon var fin och känt att jag viljat träna lite mer på raka spår.

Jobbade mycket på att hon fick bära sig mycket själv och eftersom hon var så mjuk i munnen tränade vi också på att hon skulle stanna kvar i formen med glappare kontakt vilket hon gjorde.

Travjobbade mest idag, när jag var nöjd skrittade jag av 7 minuter på ryggen och 15 minuter för hand. Ca 25 minuters avskrittning.

Framskrittning: 10 min
Effektiv träning: 20 min
avskrittning: 20-25 minuter på långa tyglar/ledandes.

Efter ridningen gick vi upp. Stretchade igenom henne, hon var väldigt duktig :)

(går inte att ladda upp bilder....)

Roligt

Väldigt roligt med så många besökare idag :) Ni får jättegärna komma med önskemål vad jag ska skriva om osv.

Imorgon är det som sagt praktik som gäller och sedan rider jag igenom La Venza lite grann. Det är alltid måndagar och tisdagar som brukar vara "värst" för mig när det gäller tidspassningarna och hinna rida. Därför brukar alltid någon utav de dagarna få vara vilodag och sedan brukar jag ibland ha en till vilodag beroende lite vad jag ska göra i veckan. Men det finns alltid några lugna dagar som jag tex bara skrittar.

Så jävla glad!

Fick precis höra av en vän som varit skrivare på tävlingen hur gott domaren pratat om min fina ponny! Sådan kan man ju inte bli annat än glad av :D Fina steg och att hon ser ung,krallig och väldigt fin!


Planering preluminär

Imorgon tänkte jag att jag skulle rida lite dressyr på banan och känna igenom lite. Ska ta med programet och rida igenom det lite. Hoppas det går bra!

Tisdag- vilodag

Onsdag- dressyrtäning, förhoppningsvis för Josefina :)

Torsdag- Uteritt alt promenad beroende hur det gått i onsdags.

Fredag - Jogga igenom

Lördag- tävling LB:1

1 vecka

Vet att jag varit jättedålig nu under en vecka, det är för att jag haft väldigt mycket att göra men jag tänkte berätta lite om veckan som varit och plan för nästa vecka :)

Veckan som varit har varit bra, lite spänd för oss båda inför tävlingen men det har kännts bra ändå.
Måndagen fick hon vila då jag hade praktik, då hinner jag inte rida alltid.

Tisdagen red jag igenom henne lite grann, blev lite småhinder då också som La Venza tyckte var väldigt roligt att hoppa!

Onsdagens schema var det dressyrträning som gällde. När jag kom åt henne blev hon sur och satte sig på tvären. men jag är trots det nöjd med henne. Fick bra tips av Josefina. Vi har kommit ännu ett stadie då hon tycker det blir ännu något jobbigare och när hon tycker det är jobbigt sätter hon sig på tvären lite grann. Detta var väl en dag hon tyckte det var ytterligare lite jobbigt men det gick väl helt okej. Tränade lite på att min inner ska vara kvar på plats nära manken och ytter ledande och visa vägen vilket kommer få henne stadigare i formen utan för mycket hand. Men som sagt var det en jobbig träning men det löste sig :)

Hon fick vilatorsdagen.

fredagen planerade jag att skritta fram och av ut och rida igenom på volten. Jag skrittade ut 10 minuter och jag hade inte alls några stora förväntningar på passet så jobbig som hon var på onsdagens träning. Red effektivt på volten ca 10 minuter. Skrittade av 10 minuter också. Mycket reflexer på :)

Lördag
= tävling. Våran första lokala dressyrtävling. Väldigt nöjd, det var ju ändå våran första lokala tävling tillsammans! Skrittade dit (20 min) och fick vänta där 3 timmar tills jag fick komma in på framridningen. Kändes bra på framridningen men hon blev lite tittig på banan och lite ostadi men är nöjd. 58,9 % och jag fick mycket beröm av både tävlingsledaren och några där som tyckte hon var urläcker! Kul :)

Söndag idag kom en massör ut till La Venza och kollade både hur hon rörde sig i skritt och trav och kände igenom. Hon var fin och fräsh men lite spänd i bogarna. Har fått mycket tips på stretchningövningar som jag ska bli bättre på. Hon kollade även på mina sadlar och vi såg vilken som passade bra men mer tänker jag inte säga. Jag är väldigt nöjd :)





Ridlektion för Bettan

Idag har jag varit i stallet ganska länge, hela 8 timmar... hehe! Tänk att jag var i stallet i 6 timmar när min vän Clara var med... och jag som tyckte jag var snabb!

Först hjälpte jag Isabelle i stallet som hoppade en shettis och sedan Asta! Såg verkligen superbra ut båda gångerna. Isabelle är verkligen tuff och vågar satsa och hoppar bra och kontrollerat (vilket jag inte gjort). Asta är svår i galoppen och blir lätt pigg när jag ridit honom förut så jag har mest travat och skrittat på honom. Jag nöjer mig med det eftersom jag känner att det inte är någon nytta att göra något man inte har helt kontroll på och presterar bra i.

Isabelle får det att se så himla enkelt ut... jag förstår inte hur!? Hur som helst hoppade de som högst 1 m med lite galoppbommar och studs och det var himlans kul att se på och jag fick några fina bilder! Men nu är min data paj så bilderna kommer imorgon!

Lektionen för Bettan gick superbra. I början gav hon mig en utmaning men det löste sig väldigt bra! Ska tänka mycket på halvhalter på ytter och vila på steget så att hon inte drar iväg för mycket. På galoppvolten i programet ska man tänka 4 olika punkter som man ska ta ett galoppsprång på och då blir volten perfekt. När hon går bra i programet ska jag ta ihop handen och driva fram till handen. När hon går bra och stadigt bör jag inte ha handen så särad.

Skriver mer utförligt imorgon.

Dagens

Kom till stallet, mockade och fixade allt! Märks att allting blir så himla ensidigt och tråkigt nu på bloggen tyvärr.
Ledde henne ut på promenad i 5 minuter och skrittade 5 minuter på banan, travade sedan ca 10 minuter och övergångar från trav till galopp och galopp till trav. Lyssnade jättebra!

Sedan var Emily och jag kolla hur hon rörde sig pga muggen, ibland ömmar hon nämligen och kan vara känslig. Vissa dagar känner man ingenting och andra jobbigare dagar ömmar hon lite och så är det bara skritta som gäller. Känner henne ju så pass bra att jag vet vad som är bäst i hennes situation.

Imorgon ska vi hur som helst troligtvis ställa henne i sjukhagen pga muggen, då det är tävling om en vecka och den verkligen måste bli bra. Ska ringa veterinären imorgon och fråga vad hon tycker :)

Dagens planering

Idag fick jag lite sovmorgon och bara tagit det lugnt :) Idag ska jag longera La Venza, ska bli roligt för senast var någon gång i somras! Ska bli bättre på att longera mer för det är nyttigt att jobba utan ryttare på ryggen. La Venza är superduktig att longera och jag ska bara göra det lite lugnt idag.

Många kanske tycker nu att det är fel att longera, att hästen ska nöta på samma voltspår hela tiden och ja, you name it! Måste då bara säga att jag inte longerar på samma voltspår hela tiden. Jag brukar gå runt på hela ridbanan och brukar faktiskt inte köra mycket på volten. Kan filma lite idag också! Om det inte är någon på volten tänkte jag löslongera henne mestadels.

Anledningen till varför jag inte tömkör är för att jag helt enkelt inte känner att jag är bra på det, Men vi får se, det kanske blir ändring på det idag?

När jag longerar brukar detta användas

Träns eller repgrimma
Longeringsgjord
Schabrak, ibland fårskinnspadd
Tömmar som jag använder som lina
longerpinne
Snodd som inspänning

Om jag använder repgrimma brukar jag ibland bara ha den och inga mer grejer, hon är så duktig hon! Skjuter upp ryggen bra och arbetar i låg form.


Tröttis

Jag var så otroligt trött igår så det finns inte, därav bloggningen!

Igår åkte jag till stallet, mockade och fixade lite innan ridningen. Gjorde i ordning henne och gick ner till volten. Konstigt, volten var mycket mjukare nu än vad den annars brukar vara. Troligtvis för att det är många som varit där nere och ridit eller kanske pga vädret?

Hur som helst skrittade jag fram henne i 10 minuter. Jag jobbade henne låg och rund i formen och började trava igång när jag var nöjd med lite arbete i skritten och hon lyssnade i volterna.

Travade på fyrkanten och gjorde bågar på varje långsida där jag ställde om och bytte sittben. Hon lyssnade förvånadsvärt bra på mig och det kändes väldigt bra. Jobbade lite snett igenom med ökad trav som också kändes bra.

I galoppen tog jag några delar från LB programet och tränade lite på förvändgalopp för att stärka den i båda varven. Gick bra men gjorde det bara som en liten övning och inte nöta för mycket på det. Tränade lite på att öka galoppen på långsidorna och minska på kortsidorna, en övning för att få henne lyssna lite merbra på mina hjälper helt enkelt. Det svåra med övningen var att få tillbaka henne till en kort galopp från att hon ökat på den väldigt bra men då var det väldigt viktigt med halvhalter oh om hon inte lyssnade på hjälperna gick jag in på volt där hon lugnade ner sig och jag kunde fortsätta. Väldigt bra övning må jag säga!

Red igenom programmet en gång och travade sedan av henne efter en lyckad uppridning. Travade av i låg form några minuter och sedan skrittade hon av 10 minuter med mig och när jag mockade skrittade hon av sig själv ytterligare ca 5 minuter. Hon är så söt! Sedan när hon tyckte att hon var klar med att gå runt på fyrkantsspåret som hon själv ville följde hon efter mig. Då gick jag runt i lite cirklar och konstiga mönster som hon gick efter mig i. Efter passet fick hon lite belöning.

I stallet sedan fixade jag med muggen och lite fix med att ta upp täcken på loftet.


Galopp Galopp!

Mycket Galopp idag som rubriken lyder! Började med att vi skrittade 10-15 minuter och sedan började jag plocka upp henne i skritten och arbeta henne i låg form. När vi rider ut kan hon ibland bli väldigt tittig men då får jag jobba mycket med ställningarna och ställa ifrån det farliga. Måste säga att på dagens uteritt var hon verkligen bra koncentrerad och aldrig riktigt tittig som hon brukar. Jobbade mycket galopp då det är hennes starka sida och när vi hade gjort det kände jag mig stark tillsammans med henne på ett väldigt positivt sätt.

Hon blir dessutom mindre tittig i galoppen så jag passade på med lite intervaller och jag känner mig väldigt nöjd! Fin och låg i formen och jobbade på väldigt fint med steget!



Favorite!

Har fått ett nytt favoritmärke på sadlar! Blivit förälskad i Henri de Rivel sadlar! Både deras hopp och dressyrsadlar är jättebekväma! Funderar faktiskt på att köpa en sådan. Någon som har en sådan?





Hästarna klarar mer än vad man tror

Läste på Olivias blogg (ponnyhopparen.webblogg.se) ang träning med hästar. Vi människor är ofta lite för mesiga vad gäller träningarna för hästarna. Jag har själv nyligen varit i stadiet då man varit lite för mesig och inte fått så mycket gjort. När man är ute och rider tex kan man ju träna lika mycket ute som på volten eller i ridhus på en vanlig träning. Förut när jag red ut lullade jag mest ute i naturen och bara försökte ha roligt för både La Venza och mig. Jag har lärt mig att man kan ha kul i skogen men ändå träna effektivt.

Som idag tex red jag ut och jobbade ganska mycket med formen och arbetet trots att vi "bara" red ut. Känner dessutom att hon blivit mycket starkare genom att arbete mycket ute också och framförallt tycker hästen det är roligare än att bara rida på banan hela tiden.

Självklart beror det på hästens ålder om det är lämpligt att köra lite hårdare träningar och beror på hur mycket hästen i sig orkar. Man kanske ofta tänker nu har vi haft en dressyrlektion så nu får hästen vila, vilket kanske inte alltid är så bra med återhämtningen. Dagen efter en hård träning kan det vara bra att köra lugnt. Jag brukar på de lugna dagarna efter träningar ändå "få något gjort" genom att kanske skritta ut och jobba lite på halterna som är en mycket lugn övning som inte tar för mycket på hästen.

Något man inte får glömma- alla hästar är olika. Vissa rider varannan dag, andra rider varje dag med 1 vilodag i vekan men bara för det betyder inte det att hästen arbetas dåligt ellerhur? alla väljer själv hur man har sin träning och ägaren känner hästen allra bäst.

Jag försöker variera min träning varje dag, rider aldrig på banan mer än två dagar i rad och då inte riktigt jobbiga pass. Och varannan dag brukar det bli uteritt och något lugnare pass.
Jag försöker variera min träning så mycket som möjligt men att samtidigt lägga in lite träning i varje pass. Om jag ska skritta ut och ta det lugnt kan jag ju jobba hästen ändå. Jag brukar lugna dagar jobba mycket låg form så hästen verkligen får arbeta mycket med ryggen.

Kom ihåg att man kan träna hästen till viss grad beroende ålder och träningsform på häst.








Uteritt


Dagens outfit 

Marinblått showmaster schabrak
Protector ländtäcke
Dressyrsadel
Brunt träns med tredelat sötmalmsbett

Rosa regnjacka
Bruna PK ridbyxor
KL strumpor
Stallskor

Dagen har varit bra idag! Först till stallet och fixade lite i stallet, smörjde båda sadlarna och fixade lite bättre ordning på schabraken. Ridmässigt red jag ut med några andra i stallet och det var lite stockar nedfällda som vi hoppade över. Tog det väldigt lugnt eftersom det var lerigt och lite halt men kan säga att La Venza tyckte det var skitkul och drog ner huvudet och verkligen ville köra vidare! Stod mest och kollade på när de andra hoppade för jag ville ta det lugnt och bara göra något idag som var roligt för henne. Tog lite galopp och i traven kändes hon superfin. Men jag gillar inte dressyrsadeln.....

Imorgon ska jag och Michelle rida ut tillsammans! Blir roligt :)

Hetare hörnpasseringar

- Många svenska ryttare som kommer till Tyskland för att träna får kritik för sina hörnpasseringar, och får lära om.
Det säger Kerstin André som är A-tränare i dressyr. Hon delar med sig av en toppenövning som får ordning på även den värsta hörnslarvern.
 
- Många ryttare är dåligt skolade på att rida hörn i Sverige, om man jämför med Tyskland och Holland. Man är för slarvig och passerar bara. Men varje hörn är en kvarts volt, säger A-tränaren Kerstin André. 
Och det är just tanken på att ett hörn är en del av en volt som är trixet med den här veckans dressyrövning. 
- Tänk i varje hörn "detta är en del av en volt" - då skärper man sig själv och ställer högre krav på sin häst, säger Kerstin. 
För att ekipaget ska få extra kläm på känslan och tekniken i en hörnpassering lägger Kerstin in små volter i hörnen. 
- En bra hörnpassering ger en starkare och mjukare häst, som kan leverera kraft efter hörnet. Och rörelserna kommer ju ofta ur hörn. 
Rent generellt tycker Kerstin att vi borde använda oss mer av volter. 
- Lägg oftare en volt! Man får en kombination mellan gas och broms som egentligen är en form av samling, även om vi inte pratar om regelrätt samling, eftersom voltens storlek bestämmer svårighetsgraden.

 

Gör så här:
Rid på fyrkantsspåret och tänk i varje hörn att du ska rida en mycket specifik väg. Hästen ska gå exakt där du vill ha den. Om det känns "sladdigt" eller osäkert, lägg en volt i hörnet. Om du är snabb och hästen välutbildad kan du lägga volten direkt i det "misslyckade" hörnet, annars lägger du volten i nästa hörn.
Volten kan variera mellan cirka sju och tio meter i diameter, beroende på hästens och din utbildningsståndpunkt.
Hästen ska spåra i hörnet och på volten. Bestäm dig för var du vill rida. Ta riktmärke i backen framför dig. Kommer du inte dit har hästen gått emot hjälperna.
- Det som är bra med övningen är att om man inte hinner märka att hästen inte spårar i hörnet så har man en hel volt på sig att märka det - och då kanske till och med ryttaren känner det, skrattar Kerstin.

 

Syfte:
Att få bättre hörnpasseringar - och en mjukare och starkare häst.

Svårighetsgrad: Bas. Kan ridas av alla, öka bara svårigheten genom att minska storleken på volten.

Tänk på det här: Du ska alltid bestämma - du får inte bara passera hörnet.




RSS 2.0