Skulle du tacka nej?


Dagens ridpass

Idag när jag kom till stallet fixade jag först hela boxen med torv och allting! Jag tog in henne sedan och fixade iordning henne inför ett pass på banan. Jag och Angelina red tillsammans samtidigt på banan. Skrittade fram henne och skrittade i båda varven lösgjord. Hon kändes väldigt fin och mjuk i båda sidorna, något som förvånade mig men det gjorde mig glad. Sedan i traven blev allt svårare, hon kändes inte riktigt med idag och kändes lite seg och inte framåt som hon brukar. Alla kan ju ha dåliga dagar. När jag travade kändes det inte riktigt som hon var särskilt lyhörd och hon kändes väldigt tungriden. För att få henne mer fram framför mig galopperade jag lite för att hon skulle bli glad, det var uppskattat men det blev istället då problem att hon ville halka in med bogen och det blev svårt för mig att tillrättavisa det eftersom hon som sagt inte var så mycket på hugget. Tycker det dessutom var varmt och det kan ju ha bidragit till detta. Jag är ändå nöjd med henne eftersom hon var så fin i skritten, sedan att hon inte hade en bra dag kunde jag inte hjälpa till med.
 
Sedan skrittade jag och Angelina ut en sväng! Red sammanlagt ca 35-40 min ink skritt på långa tyglar. Ett väldigt soft pass, precis som min dag på jobbet varit ;-)
 
När vi kom tillbaka fick hon stå inne ända tills jag åkte hem på kvällen. Fick vila till sig lite, eftersom det skulle vara bra väder inatt fick hon sova ute en natt till. Imorgon skulle jag behöva ta in henne igen men vi får se hur det blir eftersom hon behöver sällskap på natten! Hon stod i boxen väldigt lugnt medans jag fixade och grejade uppe på loftet och i stallet. Det ända negativa beteénde hon visat i nya boxen är att hon gärna försöker putta undan matte så man kan smita ut, icke sa nicke La Venza! :-) Hon är så charmig! Hästen jag älskar mest!
 
Hon tyckte hur som helst att det var härligt att vila sig ett tag inne i svala stallet! Vet inte om jag berättade igår att hennes exem blivit jobbig närmare mot manken och jag får inte änns undersöka det för att hon har så ont. Som tur är ligger inte sadeln på det, dock kan schabraket vara ett litet problem så jag får hitta en lösning på det alt rida barbacka ofta för säkerhetskull. Ska ringa vet imorgon! :-)

Min nya box!

Idag fick jag en ny annan box än den jag haft tidigare!
 
La Venza trivs bättre där inne i hörnan och blir inte alls lika uppspelt som när hon står mitt i stallet så att säga. När andra hästar gått ur stallet har hon kunnat se i fönstret vart de sticker, något jag trott känts bättre för henne. Testade att ställa henne längst in en gång där hon inte ser vart de sticker och då blev hon mycket lugnare. Väldigt skönt att ha löst ett litet problem!
 
Fixade och torvade boxen idag, sorterade täcken och schabrak och flyttade upp de på vinden. Bytte även täckesplats uppe på loftet. Kunde göra det medans hon stod ensam i boxen, något jag annars aldrig kunnat göra. Att kunna gå upp på loftet och greja ett tag utan att hästen blir galen är ju verkligen något som betyder så mycket. Många är bortskämda med att kunna det, jag fick känna på att kunna göra det först nu! :-)
 

Bra bucas!

Hittade att Bucas har tagit fram ett diagram över några av sina täcken, hur de klarar sig i olika temperaturer utan att göra hästen för varm eller för kall. Mycket bra!
Den blåa färgen betyder att täcket blir för kallt, grönt är rekommenderad temperatur, röd är när täcket är för varmt. Ljusgrön är på gränsen.
 
Den visar alltså att Bucas sun shower fungerar ute som bäst 10-20 + utan att det blir för varmt. När det är 25+ är det för varmt.

Skutteliskutt

Hoppningen för några dagar sedan :-)

Tomorrow is an another day!

Imorgon ser dagen ut att erbjuda jobb och häst! Åker till jobbet tidig fm då dagen troligtvis består utav att fixa till de felanmälda lamporna och prylarna på skolan jag jobbar på under sommarjobbet. Tycker jobbet varit ganska soft hitills denna första dag. Me like!

Efter jobbet blir det direkt att åka till stallet och gör iordning ponnyn till ett dressyrpass på banan. Blir att fokusera på lite programdelar från LC,LB,LA bla lite serpentiner, volter, ökad skritt, förvänd galopp och skänkelvikningar samt lite ryggningar ska vi väl försöka oss på.

Blir därför uppdatering om ridpasset imorgon kväll när jag kommer hem! :-)

Hiss eller Diss?

Vad tycker ni om deras schabrak?


Never give up!

Är det något jag lärt mig under alla dessa härliga hästår är att ALDRIG NÅGONSIN GE UPP! Visst har man inte alltid följt denna mening men det är något man bör efterfölja. Exempel på det är tex att aldrig ge upp med att få in sin svårfångade häst i hagen. Ger du upp blir det en vinst till hästen, hästen vill att du ger upp och när du ger upp blir vinsten för hästen att den inte behöver fångas in. Vinsten för hästen kan vara att den slipper ridas tex.
 
När La Venza är svårfångad i hagen ger jag inte upp, det är väääääldigt viktigt för mig. Skulle aldrig komma på tanken att ge upp på något sådan, samma sak med transport om hästen inte vill in- ge aldrig upp! Hästen kommer ihåg att den fick dig ge upp sist och vet hur du fungerar. Hur arg/envis man än blir när hästen inte vill in i transporten får man aldrig ge upp. Försök istället hitta andra genvägar till att det ska fungera. Det lönar sig heller aldrig att bli arg på sin häst vid tex transportering om hästen inte vill in. Kom ihåg att precis som kyra säger försöker hästen inte få dig bli arg, den försöker inte komma på sätt att få dig må dåligt eller jävlas med dig. En häst jävlas inte för att den tycker det är kul. Det handlar om vem som är ledaren och hur säker man själv är.Är man inte ledaren för hästen, synd då går det inte.
 
De gånger La Venza varit jobbig vid transport har det varit helt enkelt för att hon inte vill vara själv, hon får panik av att vara själv och gillar det inte. Istället försöker jag hitta lösningar hur hon mår bättre utav det. Blir hon bättre när jag har öppen dörr eller blir hon lugnast när frontdörren är stängd? Vill hon stå brett eller smalt? Vill hon ha kompis eller ej? Allting är lösningar man själv måste hitta från individ till individ.
 
Att ge upp om hästen inte vill in i transporten efter flera timmars försök = 1-0 till hästen. Självklart finns det undantag men be gärna om hjälp om du själv inte är kunnig nog.
 
Men glöm inte, är du rädd och nervös märker hästen det. Visar du att du är flockledaren hästen ska följa kommer den göra det såvida hästen kanske inte blir rädd för något. Ofta ser man hästar som helt enkelt inte blivit lärda vem ledaren är. Hästar som kör över sina ryttare, hästar som springer över sina ryttare och är nonchalanta för ledaren och helt enkelt gör som den vill. Nu låter det väldigt hårt när jag läser igenom, menar inte att visa vem ledaren är på ett negativt sätt, men bara att visa vem som är ledaren med tryggheten inombords är det rätta sättet. Bara för att visa vem ledaren är betyder inte det att vara dum mot hästen. Visa respekt för hästen och hästen ska visa respekt för dig.
 
Glöm för guds skull inte, ge aldrig upp! Det kommer ge  dig följder nästa gång du försöker på det som aldrig avslutades korrekt.
 
 
 

Gaaaaah!

Igår lappade vi ihop eksemtäcket ordentligt och förstärkte. Ut med täcket igårkväll och imorse när vi kommer till stallet är det sönder IGEN! Blir lite galen nu.....Antibit verkar hästarna älska att jag har på mina täcken eftersom de fortfarande går sönder varje dag. Inte roligt när man ska behöva köpa nya täcken varannan dag. Flugtäcket har jag skitit i att det varit hål i, har sett förjävligt smutsigt ut men vad fan ska man göra....Vem ska betala alla trasiga täcken? En och samma häst....
 
Hur lite jag än vill förstärka täcket ännu mer är det nu ett måste, får  lägga tygförstärkning på hela bakdelen nu faktiskt. Eksemtäcket är ju faktiskt det hon har stort behov av nu. Igår fick jag inte änns röra hennes eksem vid manken för att hon har så ont. Fick mig inte en så bra titt alltså hur det såg ut mer än att det var rött och köttigt just eftersom stackaren skakade så! :-( Idag fick hon en vilodag, åkte dit innan jobbet i morse för att kolla till henne och ge henne lite gottis!
 
Någon som har tips på bra medel att ha på täcket? har testat allt ifrån ättika till antibit. Så sådana "svaga" saker lär ju inte fungera. Tjära?
 
 
 
 

Hööksnyheter!

649 kr!
1129 kr!
 
329 kr! JH collection!
529 kr!
369 kr! JH collection
 
 
   479 kr
799 kr
479 kr! (lackträns)
 
Så....vad tycker ni?
 

Bettanträning!

Idag var hästen snäll när jag skulle ta in henne, tillskillad från igår då jag fick springa runt i 25 minuter och inte 1 timme som dagen innan....Får alltid ge morot varje gång jag går in i hagen :-)
 
Igår red jag ut med Angelina 1 timme och idag blev det en Bettanträning!
 
Skrittade henne för hand i 10 minuter och sedan skrittade jag henne i en låg stadig form. Travade igång när jag var nöjd med skritten och ville ha henne stadig men låg. Lyckades jäkligt bra idag faktiskt! Hon var otroligt fin och Bettan såg också stor skillnad sedan innna sommaren. Lönar sig verkligen att köra hårt! :-) Vi tränade på allt ifrån galoppfattningar, förvändgalopp, uppridningar och ökad skritt. Allting gjordes med lätthet och det var ingen övning vi hade svår och fastade på. Hade i slutet svårt med uppridningen bara att få henne i en bra halt utan att högerbak inte bråkade lite. Men när jag korrigerade och höll emot något på höger bak fick vi till det!
 
Har massa att träna på nu inför nästa träning, blir en träning nästa vecka någon dag igen! Blir även en Isabellaträning nästa vecka! Skulle vilja göra ett schema men pga att allt är så oklart med alla träningar blir det väldigt svårt att pussla ihop. Allt kommer som det kommer istället! :-) Men det jag vet hitills är i alla fall är att imorgon blir det en vilodag för La Venza och på tisdag blir det repetioner från dagens träning!
 
Tilda fotade på träningen idag, bilder kommer i veckan :-)

Wonderful day last day!

Ja dagen igår var helt fultspäckad....OCH jobbig!
 
Igår började dagen med att jag vaknade upp och fixade mig inför att åka iväg och bada! Min kusin följde med, var jätteskönt att bada i havet och i början kändes det väldigt kallt men när man varit i vattnet två minuter blir det varmt och man vill inte gå upp ;-) Härligt! Solade också såklart med kokosoljan jag köpte i turkiet förra året, måste nog köpa en ny snart.... Vill att min mage och ben blir brunare, ryggen och armarna är brunast just nu....inte för att de är bruna menmen.
 
Direkt från badet köpte vi en god liten glass, väldigt gott efter en varm dag! Efter glass blev det direkt mot stallet för att fixa La Venza. Angelina skulle hoppa lv igår vilket var riktigt roligt. Problemet var ju bara det att efter la Venza hade fått lite betfor av mig och jag visiterade henne tyckte hon inte det var lika kul längre så då skrittade hon ifrån mig. Kollade på klockan och den visade att jag lika gärna kunde ta in henne nu och pyssla med henne. När jag väl ska ta in henne tar hennes nya kompis Isidor med henne på äventyr och är omöjlig att få in. Knepet som alltid fungerar annars med hennes kassa kondis visades inte fungera nu när hennes kompis vallar henne och inte låter henne stå still och låta sig fångas....Fick springa runt i den knögliga terrängen i 1 timme (jag skojar inte) och sedan kom Angelina & Michaela och hjälper mig, vi fick tillslut in henne med lite moröttter när hon blivit trött och inte orkar mer. Hon hade en härlig energi igår och galopperade runt med bocksprång och bakåtsparkar. Allt för att Isidor vallade henne :-(
 
Skriver mer om hoppningen sen :-)

Heja hästsporten!

Gissa vem som kommer bära Sverigefanflaggan?
20120726-215008.jpg

Vilodag

Igår fick La Venza vila som rubriken lyder, finns då alltså inte så mycket att skriva om det. Igår var dagen fullspäckad! Först åkte jag och Vendelas familj ut med båten till tyresö och stannade och badade där hela dagen. Först var det jättekallt i vattnet men man vänjde sig. Jag har fobi för sjögräs och alger, men det gick väldigt bra igår och jag klarade till och med av att simma från en klippa till båten = framsteg ;-) Jag är inte bara rädd för sjögräs, utan själva grejen att det är massa i vattnet under mig. Jag kan tex inbilla mig att någon ska ta tag i mig osv och det är ju väldigt overkligt men fånigt ;-) Man vet aldrig.....
Aja sen åkte vi hem, jag hämtade Dixi för att gå ut och gå, lekte med henne på tomten med lite bergsklättring ;-) , flyttade min kanin Georges kaninbur igår och firade hans födelsedag! Sedan kom Vendela och familjen igen för att äta middag hos oss, vi åt en georgetårta och så!
 
Min fina George!

Uteritt

Red idag på förmiddagen med Axelina som sagt, var jätteroligt och vi pratade en massa. Vi skrittade hela passet där jag ville ha henne låg och rund med bra framåtbjudning. Jag fick verkligen känna i slutet att hon lossnade i sidorna och var bra lösgjord. Skritten betyder ju så otroligt mycket, underskattas tyvärr ibland. Jag ska bli bättre på skrittjobben även på volten. Jag blir gärna ivrig men då kan det ju faktiskt gå dåligt istället så det är ju inge bra....
Jättehärligt med att bara skritta, vi travade kanske 50 meter, inte mer. Idag hade jag ändå önskat att hon skulle ha ett bättre stöd i handen och inte glappa som det blir ibland när hon antingen blir för lång eller för kompakt. Jag tänkte mycket på mina armbågar idag. Känner att det är dags för effektik träning nu.. Blir nog träning för Bettan på Torsdag! :-)
 
Imorgon får hon nog vila, familjen ska iväg och bada så jag tror jag hänger med och tar med min älskade Dixi! På eftermiddagen blir det att åka ut och fodra Venzan och på kvällen kommer Vendela med familj på middag. Träffade henne idag en snabbis också i Sickla där vi fikade på waynes, blev en äppelpaj...känns lite onyttigt men men. Imorgon ska jag verkligen ta tag i mina matvanor osv. Inte för att jag äter särskilt onyttigt just nu under sommaren men jag har ju faktiskt mina mål framför mig inför hösten och mycket att ta tag med. Gick en promenad med Dixi ikväll, får bli en imorgon också. Går nog ut och går imorgon bitti också innan badet också men vi får se.
 

Nya ridbyxor!

Köpte 3 par ridbyxor under falsterbo! Älskar alla tre väldigt mycket men bara hunnit rida i JW och Pikeurbyxorna, KL blir att inviga 25 aug! :-)
 
Pikeur Lugana- Jag verkligen älskar dessa byxor! passar mig jättebra också men man hade ju kunnat önska att midjan var lite högre kanske för dessa var ganska låga. Underbart tyg och bra passform. Gillar den bruna färgen och skoningen. Kommer ner bra i sadeln osv! Superbra! Utverdering kommer om några veckor, igår var första gången jag red med de!
 
John Whitaker oskodda ridbyxor- Jag har ALDRIG ridit med ett par så otroligt sköna ridbyxor! Älskar den höga midjan och allt med dessa byxor. Ska nog köpa ett par helskoda i rött också! Många tycker kvaliten är kass, det är den säkert men jag är hitills väldigt nöjd. De är dessutom inte dyra och jag tycker de var väldigt prisvärda så om de går sönder kan man ju köpa nya, de byxor jag har haft innan har inte alls varit lika bra som dessa. Mina PK byxor har varit bra men inte alls lika bra passform som dessa.
 Tummen upp!
 
 
Mina vita nya tävlingsridbyxor från kingsland hittade jag inga bilder på tyvärr men jag får fota någon dag, älskar de i alla fall. Grymt snygga!
 
Har ju ett par andra kingsland star byxor också men de är också väldigt snygga :-) Dock har de gått sönder så jag använder de inte just nu!
 
 
 

Jag kan inte gå utan dina andetag i mina lungor

 

jagbordegåochläggamig

Jagärtröttochbordeverkligengåochläggamig.Ontihuvudetochönskarattmorgondagenvardetändamanbehövdetänkapåmentydligeninte.Längtar tilljagfårkramaochpussapådigochkännadetstarkabandetmellandigochmig.Minvackraponnybussomalltidfinnsdärnärmanbehöverdigsommest. Ingenförstårnoghurmycketmankanälskaenhästmendetskiterjagfullständigti.Duärminfinasteunderbaraste.ÄlskardigGodnatt!
 

<3 Saknar NB11A <3

Jag saknar er mer än vad ni tror! Vill inte känna mig dåligare än vad jag är <3

Vad jag ser fram emot!

Imorgon ska jag rida ut med Axelina och Isidor! Innan det blir det nog en morgonpromenad. Hoppas det blir mycket galoppträning för La Venzas del om nu Axelina tycker det är okej! Ska bli kul att rida ut, verkligen ta tag i våra svagheter och träna träna träna! På onsdag får det väl bli att jag trimmar på banan och på LBprogramet ,och Torsdag blir nog en lektion. Ska verkligen ägna dessa veckor nu inför tävlingen- vi ska klara det Venzan! <3 Får hoppas vi åker iväg i helgen på träning men vi får se om Eva har tid.
 
Någon dag i veckan ska vi hoppa, eller snarare Axelina och Angelina! Soft att någon annan hoppar åt mig, nä skämtåsido vill jag inte hoppa själv och Angelina ska hoppa La Venza någon dag, ska bli jättekul och jag ser fram emot det!
 

Så många tankar!

Det finns så många tankar i mitt huvud just nu....ska jag eller ska jag inte? Vad kommer jag må bäst utav? Har egentligen inget med stallet att göra men ibland måste man bara skriva av sig. Skriva av sig om framtiden och vilka val man ska göra. Jag vet inte....jag vet ingenting!
 
Happyface- just with you my heart!

Utgångsdatum

I min vackra lilla värld finns bara du! Önskar världen hade rosa små mulliga moln som i drömmar. Önskar det bara var du och jag i vår lilla värld för det är du som får mig må bra och det är du som får mig att vilja leva! Utan dig hade jag inte varit den jag är idag! Likasinnade drar sig till de liksinnande....eller?
 
Snart två år med dig, min allra bästa vän, du som finns där i vått och torrt! Utan dig inget jag. Jag skulle vilja ge dig allt jag har, bara för att du är du och den jag lever för. På vår tvåårsdag vill jag ge dig allt du pekar på...om bara hästar kunde peka...! Svårt att sluta skriva om dig för du är bara så bäst. Vet inte hur många gånger om dagen jag tänker på dig, tänker att jag älskar dig och ibland kommer tanken upp hur det skulle vara utan dig....men du det finns inte i min värld. I min värld med rosa små mulliga moln, i min värld finns bara du och jag!
 

HV polo

Vad tycker ni om hv polos klänningar? Jag såg de på falsterbo....vet själv inte vad jag tycker. Jag skulle inte passa i en sådan men finns säkert de som skulle göra det :-)
 
Hiss eller diss?

Have i told you?

Tror jag minsann glömt berätta för er att La Venza fått en ny krubba utav mig....och faktiskt inte vilken som helst! :-) Något inte alla hästar har, kände att La Venza är värd det! Dessutom en bottenplugg i botten som man kan öppna när man ska göra rent krubban. Då slipper man fixa med hinkar och svampar för att få upp vattnet. Nu öppnar man enkelt och tömmer med en hink under hålet! Smart säger jag :-)
 
Fanns även andra produkter ur Gold serien!

Något nytt.....Sommaren 2012 mode!

Detta var något nytt!....Men väldigt smart för de som har hästar som är känsliga för flugor även medans man rider! Själv så brukar jag ha flyvei de dagar de är jobbigt ute i skogen!
 
Detta tunna flugskydd med kardborre kan man hitta hos Equiline för 199 kr :-)

Varning! Långt inlägg :-)

Satt i soffan hemma och funderade vad jag skulle hitta på idag, red en härlig tur ut i skogen med Tess & Ricky igår! Pga att man inte fått stå i spolspiltan hade jag ingenstans att stå med henne göra i ordning, vilket såklart blir problem för mig så jag hade väl planer på att rida barbacka på volten. När jag kom till stallet fick man stå där igen så jag bestämde mig för ett dressyrpass.
 
Jag tog in Venzan, hålen i flugtäcket blir bara större och större.......! Hon har blivit bästis med Isidor och de blev lite frustrerade när de behövde lämna varandra men La Venza var lugnast utav de. Blev förvånad så lugn som hon var, det följde med från Tess stall antar jag :-) Väl inne i spolspiltan stog hon bara där lugnt- något som fick mig med ett stort leende på läpparna. Tog fram benlindor, träns och allting utan att hon ville störa mig med sitt krafsande.
 
Det fick bli vita benlindor och teddyskydden idag + bootsen. Vitt schabrak från Bucas och bruna dressyrtränset. Jag hade på mig en blå piké, bruna Pikeur ridbyxor, KL västen och KL strumpor.
 
Jag satt upp och skrittade ut i 10 minuter, sedan travade jag lite på vägen och galopperade i uppförsbacken. På hemvägen blev det en galopp i en form där jag samtidigt kunde driva fram henne ordentligt men med formen kvar. När hon blev pigg eller släppte formen tog jag skritt och flyttade i sicksack tills jag fått i igenom henne ordentligt. Sedan blev det skrittpaus i fem minuter innan jag skulle fortsätta på banan. Värmde upp ute 25 minuter innan jag gick in på banan.   Först jobbade jag henne i skritt på volt med mycket rakriktning på långsidorna som hon tyckte var ganska jobbigt. Det är faktiskt något jag själv slarvat med mycket men jag har börjat tänka mer på utbildningsskalan och då är ju faktiskt rakriktningen något väldigt viktigt men något jag faktiskt varit dåligt på.
 
Jag började trava lite och gick in på serpentinerna där hon var svår i vänsterställningen och jag kände direkt när jag lättade på inner att hon var som en gummisnodd och inte ville vara kvar i böjningen. Gick tillbaka till skritten för att få henne ytterligare lösgjord och böjde och ställde mycket med både ytterställning och innerställning med mycket aktivering med bakdelen. När jag gick tillbaka till traven var hon fortfarande inte riktigt villig så jag gjorde en övning vi gjorde på Linaträningen för ett par veckor sedan som gick ut på att släppa inner helt och bara rida på ytter helt bokstavligt. Då fick jag rida väldigt mycket med sitsen för att fortfarande få henne kvar på voltspåret så när jag sedan tog tillbaka innertygeln kände jag att hon var mycket bättre på yttersidan och mer lättarbetad. Det är verkligen något jag får träna mycket på att få henne stadig på ytter. I princip ska jag ju kunna rida med bara yttersidan så det blir ett utav våra mål inför hösten för att kunna lyckas träningsmässigt. När jag kände stödet på båda tyglar ville jag få henne i en lägre form och jobbade henne på båda voltspåren tills jag var nöjd. När jag var nöjd jobbade jag henne något varv i skritten och när jag nöjde mig med det ledde jag ut henne för hand i 15 minuter.
 
Väl i stallet putsade jag av utrustningen och duschade av en svettig ponny! Sprayade på min hemmagjorda flugspray (dock blandad med hästdeon) och sedan var hon värd en härlig lång rykt och massa mys! Tvättade hovarna och verkligen njöt utav hennes lugnhet! Hon njöt verkligen utav att bli ryktad i pannan och jag njöt nog mest utav att få mysa och gosa med henne eftersom det inte vanligtvis är något hon uppskattar!
 

hallojsan

Halloj! Inte haft tillgång till dator alla dagar därav uppdateringen.
 
Denna vecka har både Rebecka och Tess ridit och tagit hand om La Venza, har varit jätteskönt att lämna till de och allting verkar ha gått jättebra. Rebecka var med på hoppträning med La Venza också lite för skoj skull. Det är ju ingen storsatsning men ändå lite roligt för Venzan att hoppa lite ibland vilket är viktigt för variationen. Men det verkar också ha gått bra.
 
Idag fick hon vila och imorgon ska jag ut till stallet och rida med Tess, ska bli underbart roligt! Har verkligen saknat La Venza. På eftermiddagen flyttar vi tillbaka hem till stallet....känns lite jobbigt faktiskt!
 
Men vi hörs imorgon......

Hysteriskt & Naturligt

Den senaste tiden har det varit väldigt mycket diskussioner i bloggvärlden om hästhållningen i Sverige. Hippologbloggen, Kristina Warg, Dressyrmupparna, Olivia Bryndahl och Stallbabbel är några som har uttryckt sina åsikter och argument för båda sidor har framförts. Jag tycker att det är jättebra att denna diskussion har uppkommit och försöker att läsa så mycket som möjligt från båda sidor. Alltid kan man lära sig nånting och det är väldigt intressant att på ett nytt perspektiv på sin hästhållning.
Jag tycker dock att det finns de som inte riktigt är shyssta i den här diskussionen och respekterar andras åsikter. I Dressyrmupparnas blogg kallades de i en kommentar skämtsamt för "barfotatalibaner" (vilket var hysteriskt roligt). För visst verkar det så, att många av de som säger sig vara för den mer naturliga hästhållningen med lösdrift, barfota och bettlöst oftast är lite hårdare i sin argumentation? Jag har läst flera som skrivit saker som; "Den som inte har sin häst barfota är dum i huvudet" och "Alla hästar mår bäst ute dygnet runt och alla som säger emot är knäppa", men har inte läst lika taskiga argument för andra sidan. Kanske är det jag som sökt dåligt, eller så är det faktiskt så.
Hursomhelst så har jag lite svårt för dessa hysteriska, högljudda naturlig hästhållningsmänniskorna. Jag tycker det är jättebra att diskussionen finns, men om någon säger att jag är ett pucko om jag inte håller med, då har jag bara lust att... inte hålla med. Eller rättare sagt, bli helt jävla tvärtemot.
Hästar är ju faktiskt domesticerade sedan väldigt lång tid tillbaka och jag tror inte att det bästa för hästarna är att bli behandlade som vildhästar. Vad tycker ni?
 
Detta är något jag läste på en blogg, jag kan inte annat än att hålla med...oftast ser man att de som är mot hästskor,täcken osv som har starkast åsikter och faktiskt kan gå på en hårdast. Medans de som har emot barfotahovar tex inte uttrycker sig på samma sätt. vad säger ni?

 


Wow!


GÄSTBLOGG

Hej! Mitt namn är Rebecka, som ni kanske har läst (jag vet inte om Johanna har skrivit det) så rider jag La venza nu under tiden när hon är bortrest och hon ville att jag skulle gästblogga. Dock vet jag inte om det blir så vidare intressant. Jag har alltså ridit henne den här veckan, bara uteritter har det blivit med mycket galopp för att stärka den då den kan bli lite flack och tappar takten, så det har det legat mycket tanke på att hon ska var framme och orka bära sig i en bra galopp. Jag har även haft fokus på hennes form då hon gärna "krullar" ihop sig när hon tycker det blir jobbigt så det har jag också tänkt mycket på att hon ska ta ett stöd i bettet och söka sig framåt, neråt samt ork bära sig själv. Idag blir det dock hoppträning i grannstallet. Det blir alltså min första hoppträning med privathäst och andra gången jag hoppar på La venza. Jag har dock inga förväntningar och jag tror inte min ridning kommer vara den snyggaste eller så men det är bara köra på. Önska mig lycka till! Jag måste dessutom passa på att tacka Johanna för att hon ger mig chansen att rida hennes fina häst!

Biltema häst!

Någon som missat att Biltema börjat sälja hästprylar? Jag har aldrig kollat inne i affären på den, men vet att de tidigare haft djuravdelning som jag kollat in förut och tyckt varit helt okej när jag köpt kattsele till mina kaniner osv.
 
Kanske ska åka dit någonting och bara kolla, vore kul att kolla utbudet men det är väl ingen affär jag har så stora förhoppningar på. Någon som varit och kollat på utbudet?
 
 
 

Everything happens for a reason.

Man får aldrig glömma när man hanterar hästar att de är stora djur, vad som helst kan hända och man måste tänka på riskerna hur snäll hästen än är. Även den lugnaste hästen kan bli rädd och hitta på hyss. Man får lära sig utav sina misstag. Man får alltid vara i steget före och tänka " Om jag gör det här och hästen blir rädd, vad händer då?"
 
Saker som rida utan hjälm, rida utan träns eller vad det nu handlar om. Man måste alltid tänka på att hästen kan göra i princip vad som helst. La Venza tex är hur snäll som helst men även hon kan sparkas, bitas och bli rädd så man flyger av.
 
 

Fång

Några bra tips för att minska sannolikheten för fång

  • Utfodra hästen med grovfoder i begränsad fri tillgång. Blanda ut hö med halm i sådan mängd att hästen håller normalhullet.
  • Håll tillskott och kraftfodergivor så minimala som möjligt. Analysera helst grovfodret samt ta blodprover/hälsoanalys hos hästen för att se om det överhuvudtaget finns behov för tillskott. Även örter och naturpreparat kan orsaka förgiftning om dessa överanvänds.
  • Se till att hästen alltid har tillgång till cellulosa/grövre mat än hö för att tarmarna ska få jobba. Detta är t.ex bark, rötter och sly, halm är också bra. (var försiktig med havrehalm)
  • Motionera hästen i minst 30 minuter om dagen i träningspuls (ökad trav) för att hålla igång konditionen, cirkulationen och förbränna överskottet av kolhydrater.
  • Sträva efter en naturlig balans i hovarna där tyngdpunkten är 50/50. Med tyngdpunkten i främre delen av hoven orsakar man mer smärta vid laminitis-anfall.
  • Verka regelbundet. Hellre ofta och lite än sällan och mycket.
  • Undvik bete och viktuppgång! Med detta ökar risken för fång markant.
  • Vaccinera/avmaska/medicinera inte i onödan. Skicka träckprov. Se om det finns naturligare alternativ.
  • Framförallt ställ inte av hästen. Använd den på alla underlag den klarar av, i de gångarter den klarar av. Ge den uppgifter, stimulans och glädje i livet. Belöning behöver inte vara godis. En lycklig häst med ett meningsfullt liv är en bättre självläkande häst. Var positiv själv och håll hoppet uppe, det smittar av sig på din häst. Det ordnar sig!

Underbar!

''Det ryktas om att den fantastiska unga hästen Sezuan från Helgestrand Dressage har sålts till Patrik Kittels sponsor. Håller alla tummar för att det är sant, vilken fantastisk chans för Kittel. Den här hästen är helt magnifik!¨'' (skrivet 12 mars)
 
Någon som vet om Kittel äger denna skönhet? :-)

kyras dödssynder

Här är kyras döddsynder än en gång, men nu kan ni läsa bättre. På bilden såg jag att man inte såg texten så bra!
 
1) Tro inte att hästen inte vill lyda,  det finns alltid en orsak om den protesterar. Den står inte i stallet  och funderar på hur den ska förstöra för ryttaren.
2) Sluta inte vara nyfiken på att bli bättre. Tro inte att du har hittat nyckeln till ridningen – försök alltid att lära mer.

 3) Inse att du inte kan rida alla hästar på samma sätt. Det finns ett generellt språk, men sedan är hästar olika individer.

 4) Om du har problem med en rörelse  blir den inte bättre av att du tränar den dåligt. Plocka ner rörelsen i  enklare beståndsdelar och var inte för istadig som ryttare.

 5) Träna inte bara på det som är svårt. Träna så att det blir positivt för hästen och att den får känna att den lyckas.

 6) Analysera varför det går fel. Våga  springa upp med din häst för hand; problemet kan vara något som behöver  lösas av veterinär.

 7) Håll nerverna i styr, träna inte för  mycket inför en tävling. Tänk på att till exempel en friidrottare som  trappar ner på träningsdosen inför en tävling och vilar kroppen i form.  Låt hästens kropp vila och ladda.

 

 


Vem tycker ni?

Kollat igenom Totilasvideor, min fråga till er blir vem ni tycker rider Totilas bäst?  Rath eller Gal?
 
 
Elller

Bettdjungeln

Vi rider alla våra hästar på olika varianter av tränsbett nästan jämt. Som  dressyrryttare så funkar det ju såklart inte att behöva ha värsta  specialbettet för det får man ändå inte tävla på. Vi har samlat på oss  en stoor samling bett under åren så har man en ny häst är det bara att  plocka fram bettringen och börja prova sig fram. Det finns ju några saker man bör hålla sig efter.

1. Keep it simple! Målet är alltid att kunna rida hästen på mildast möjliga tycker jag. Däremot så kan man betsla upp och rida med väldigt mjuk hand om man nu har någon form av problem än att behöva ha en dragkamp med hästen bara för att man envisas med att rida på tränsbett.

2. Var objektiv och se vad just din häst gillar bäst. Sprenger, Bomber Bits mm i all ära men om hästen trivs bäst på ett bett för 10 kr på loppis rider jag hellre på det. Använd magkänslan, ta råd från tandläkare, veterinär och tränare men kom ihåg att du vet bäst vad din häst gillar.

3. Variera vilket bett du rider på för att minska slitaget på tänder och munhåla
 
Hur brukar ni tänka?
 

hej

Detta läste jag i en tidning! Väldigt intressant om stretching och vad undersökningar visar om detta. Ovanstående står att steglägningen under 8 veckor inte förändrades samt att bogen och hasen försämrades i rörligheten när stretchning gjordes varje dag! Alltså visar detta att det inte alls är bra att stretcha varje dag och om man börjar göra det varje dag regelbundet måste man fortsätta för att ha kvar effekten. Lite precis som med back on track som man inte ska göra varje dag, gör man varje dag och slutar när man gjort det regelbundet är hästen van vid det.
 
Jag själv brukar stretcha någon gång i bland, men efter att ha läst detta lär man inte ha skuldkänslor för att man inte gjort det efter varje pass!
 
Hur ofta stretchar ni era hästar?

Tävlingsugen! - 1 månad & 9 dagar kvar!!


Happy

"Den som säger att man inte kan köpa lycka

visste nog inte att man kan köpa en häst"

 


godmorgon

Godmorgon! Ligger i sängen med datorn och skulle Blogga, då fungerar ju såklart inte Internet På datorn. Nu ska jag snart gå ut och springa innan frukost och På em tänkte jag ta en promenad. Idag vet jag inte riktigt om vi har något planerat mer än att åka båt. känns måttligt roande...! Men men, jag berättar mer ikväll om dagen! :-)

<3


"LV förtjänar guld" - Japp det gör hon!! :-D

 
Jag är svag för klippta hästar, jag älskar verkligen när hästarna är klippta! Självklart om det behövs, det är verkligen något jag tycker är snyggt faktiskt! Här har vi en bild på La Venza där jag tycker hon var riktigt snygg så nu blir det en bildbomb med La Venza som klippt!
Men denna är nog favoriten:

Bilder från igår :-)

 
 

Kyras sju dödssynder


Grödinge

Som sagt körde vi LV till grödinge igår till min kompis med egen gård. När vi hämtade in Venzan på fm innan vi skulle åka fick vi duscha av hela henne och täcket först för hela hon var en stor lerklump. Hon stod och tryckte brevid en kompis i hagen och var trött efter en säkert jobbig natt med massa regn. Vi fick duscha av henne och grimman som var helt full av lerklumpar. Hela ansiktet var som ett grått monster och stackars har väl legat i leran. Hon var trött när vi tog in henne och när vi duschat klart henne slängde jag på ett täcke och skydd så lastade vi. Hon protesterade 2 gånger innan hon gick in. Hon gillar nämligen inte att stå smalt och gillar det inte alls men nu var den transporten med bred bom uthyrd tyvärr men när hon väl kommit in stod hon som ett ljus (nästan i alla fall..)
 
Framme på gården visade de oss runt och man kunde tro att La Venza hoppat ur transporten då hon inte gjorde ett minsta lilla gnägg eller änns visade att hon var där...så skönt! Boxen var jättestor och mysig, inga galler eller någonting heller och det var helt underbart! Det är så jag egentligen skulle vilja bo och ha häst utan galler.  Det är något jag tror La Venza verkligen kommer trivas med. Sedan släppte jag ut henne i hagen, en väldigt fin och mysig hage med kuperad terräng och massa träd vilket jag också tycker är riktigt mysigt! Hon var väldigt lugn och gillade hagen trots att hon fick gå ensam men det har vi inget emot. Trodde hon skulle gnägga när hon såg de andra i hagen brevid men hon hade verkligen inte något emot det och tog det mer ro. Nu slipper vi dessutom sönderbitna täcken och hennes svans får vila ifrån bitandes!
 
Jag sa hejdå till finaste och sedan åkte vi till stallet igen och fixade lite, hjälpte Axelina med att få in sin häst och sedan åkte jag hem och packade. Kom fram i göteborg vid 8-tiden :-)
 
Igår frågade jag Tess om hon var ridsugen och ville testa La Venza vilket hon gärna gjorde! Fick sms efter hon ridit att det gått jättebra och hon tyckte hon var en superfin ponny som jag mycket väl kan rida LA med snart. Kul att både hon, Lina och Bettan har sagt det! Jag själv har väl tvivlat lite på det men nu ska vi träna mer på det och se så det sitter. Hon förstod också vad La Venza har för svagheter och det är skönt med det :-) La Venza har varit trött nu senaste tiden när hon fått sova ute och det är synd för hon har tappat mycket under den tiden! Men somsagt har hon box nu!
 
Idag red Rebecka ut med La Venza :-)
 

Halloj

Jag ska verkligen försöka fixa headern, har testat gå in på flera olika datorer men ingen har kunnat se min header...det är synd! Men ska försöka fixa det denna vecka! :-)

Haha vad sjukt.....tur att hästen inte verkar ha skadat sig!


mot gbg

Hej allihopa! Får ursäkta denna dåliga inloggningd idag! Tröstar er med uppdateringar ikväll. Jag är På väg till gbg med familjen. Imorse lämnade vi la venzan i grödinge, min älskade ponny! Idag När vi tog inne var hela hon en geggamojjaklump från topp till tå! Vi fick duscha av henne ute och sedan stack vi, hon är så bäst min älskling! Saknar henne redan men man kan verkigen inte hitta någon bättre än vad jag gjort! Nu kan jag slappna av och tänka På annat! Idag skulle tess rida la venza, ska bli kul att höra Hur det gick! Kram/mobilbloggaren med dåligt batteri!

MALMÖ

Jag saknar det, Jag saknar bubbelpoolen, Jag saknar shoppingen, Jag saknar umgänget och jag saknar allt! Vill bara tillbaka dit....NU!
 
På hemvägen när det var tre timmar kvar fick jag typ ångest, nej jag vill inte hem! Hem till stressiga stockholm, staden jag inte alls trivs hos. Staden som får mig må dåligt. Jag vill ta mitt pick och pack och fly. Fly till en annan stad!
 
På tal om min separationsångest kanske....
 
 

Läsvärt (ej jag som skrivit)

. Hästar som är svårfångade

 

Att hämta en häst i hagen kan ibland vara en stor utmaning. Här följer några tips på hur man kan gå till väga.

 

 

 

Vissa hästar kan ibland vara svåra att hämta i hagen. Det är lämpligt att ta upp detta problem direkt efter avsnittet om arbete i rundkorall eftersom metoden jag vill använda för att "fånga" hästen är den samma.

 

Inledning

Medoten som jag beskriver nedan är en träningsmetod! Alltså ingen magisk metod för att snabbt fånga in hästen när du har bråttom. Tyvärr finns inga genvägar. Man måste arbeta. Om du har bråttom kan du säkert lura hästen med godis och rep, men det är en kortsiktig och ibland farlig metod. Tyvärr leder den dessutom ofta till att hästen är ännu mer svårfångad nästa gång.

 

Hur är rutinerna?

Vi har ett problem. Hästen går inte att ta i hagen. Anledningen är bristande intresse från hästen sida att bli hämtad till förmodat arbete. Det första jag kan titta på är mina rutiner. Om hästen har uppenbar anledning att inte vilja bli tagen kan det vara på sin plats att ändra på detta först. Jag har varit med om en häst som inte ville bli tagen i hagen ifall jag inte gett honom daglig träning. Hade andra hästar arbetats istället för honom tycktes han bli svartsjuk eller sur och visade sitt missnöje på ett tydligt sätt. De dagar han var nöjd kom han alltid fram och hälsade. Har man tråkiga rutiner med samma typ av träning på samma ridbana gång efter gång är det inte så långsökt att tänka att hästen visar ett missnöje med att gå undan.

 

En del hästar upplever jag ser prestige i att inte bli tagna eller bara har en fix idé. Hur som helst så måste vi kunna hämta hästen i hagen oavsett vad anledningen från början är, även om det är vårt jobb att förbättra hästens trevnad. Jag använder en metod som sällan misslyckas. De gånger jag inte lyckats har det berott på mänsklig faktor, ofta brist på tålamod på grund av hunger, tidsbrist eller andra typiska planeringsmissar.

 

Metoder man bör undvika

Jag vill börja med att varna för metoder som jag av egen erfarenhet upplevt som direkt farliga. Att försöka stänga in hästen i ett hörn med hjälp av rep eller staket är direkt farligt. Om hästen inte ännu är mogen för att bli tagen är denna situation väldigt pressande för honom och han kan i ett desperat försök att fly skada både sig själv och människor. Den som håller repet som stänger in hästen i ett trångt rum riskerar bränna händerna eller bli av med fingrar. Är någon nära hästen kan han sparka eller springa ner denne. Man kan inte klandra hästen för beteendet. Han följer sina instinkter. Precis som med allt annat som rör flyktdjur måste hästen vara redo för sin uppgift för att inte bli rädd och det är hästen som avgör när han är det.

 

Samma principer som för rundkorallsträningen

Min strategi bygger som sagt på samma idéer som det lösa arbetet. Hästen är lös i hagen precis som i korallen. Den ideala hagen för detta ändamål är den som ser ut som en rundkorall. En häst man vet är besvärlig kan man med fördel träna i rundkorall för att göra träningen i hagen betydligt lättare. Ju större hage och desto mer kuperad terräng, desto längre tid kommer det att ta och desto bättre tålamod måste du utrusta dig med.

 

Försök inte luras!

Jag vill aldrig dölja min intention att hämta hästen och jag vill aldrig muta honom. Att muta honom i denna situation är att lura honom. Jag vill alltså aldrig dölja grimma och grimskaft när jag går i hagen. Jag vill heller inte ha mat med mig, annat än för mig själv möjligtvis. Hästen har som regel hela hagen full med mat och det är ofta en av orsakerna till problemet.

 

Hitta hästen och bli sedd

Jag går in i hagen utan att dölja min närvaro och försöker lokalisera hästen. Är han inom synhåll avvaktar jag något, annars går jag tills jag ser honom. Som regel ser han alltid mig först så jag ser ingen anledning till att försöka smyga. Att smyga skulle snarare fylla hästen med misstänksamhet.

 

Leta efter en reaktion

När jag ser hästen ser jag efter noga ifall han reagerar på mig, ifall han höjer huvudet från gräset för att se på mig, ifall han vänder och går undan eller ifall han ignorerar mig. Jag går mot hästen ända tills jag ser en reaktion. Om han vänder och går undan har jag begått ett misstag. Då har jag olovligen beträtt hans område och straffet är att det tar längre tid.

 

Jag vill gå ända tills han börjar reagera men inte mer, så att jag stannar precis på gränsen till hans område. Det är nu dags att memorera detta avstånd för att ha att jämföra med. Avståndet beror helt och hållet på hästens attityd, det kan vara allt från kanske två meter till flera kilometer på en vild häst.

 

Ljudlig signal

Jag vill ha en signal som jag använder till att kalla med. Förslagsvis en vissling på längre avstånd och ett kyssljud på nära. Om hästen äter gräs och försöker ignorera mig nu vill jag påkalla uppmärksam het med detta ljud.

 

Anrop och respons

Hästen reagerar vanligtvis på två sätt, antingen går han bort ifrån mig eller så tittar han på mig. Jag vill att han ska titta på mig så i samma stund han gör det tystnar jag och backar ett steg. Går han sin väg följer jag efter, alltid rakaste vägen mot honom, tills han stannar. Han kommer att stanna förr eller senare för att fortsätta äta.

 

För din egen skull, ta det lugnt!

Tänk på att hästen alltid är snabbare och det är enklare att följa efter en häst som skrittar än en som travar. Känner hästen sig trängd av att jag är för nära tar han trav. Känner jag att hästen ska till att trava ökar jag avståndet, jag kan knappast följa efter en travande häst till fots. När han stannar, stannar jag. Han kommer att stanna när han lämnat mig på ett tryggt avstånd.

Gå inte rakt på när hästen står still

Gå aldrig rakt på hästen när han står still, han kommer att känna sig trängd. Jag vill kalla på honom tills har tittar på mig och jag kommer inte ge honom någon matro. Varje gång han ska till och äta stör jag honom med min kallelse och när han tittar mot mig tystnar jag och backar.

 

Precis som i rundkorallen vill jag röra mig på samma avstånd i en cirkelrörelse så jag kommer vid sidan av honom, hela tiden kallande. Om han går upprepar jag proceduren utan hest eller ilska. Han kommer snart att tröttna på denna "lek" och titta mot mig oftare än han går.

Principen är trots allt ganska enkel, att gå löser inga problem, att titta gör det. Precis som tidigare beskrivet kommer han när jag rör mig runt honom sakta tillslut tvingas vända på sig för att kunna följa mig med blicken. Han har nu tagit ett avgörande steg. Han har vänt sig mot mig istället för bort.

 

Antingen arbetar jag nu spelet färdigt tills han självmant kommer fram eller så tar jag en liten risk med tiden som insats. Risken består i att närma mig honom försiktigt. När jag har fått denna kontakt finns det förutsättningar för att lyckas.

 

Går han iväg förlorade jag tid, går han inte iväg har jag vunnit tid. Jag minskar avståndet tills han ser bekymrad ut och överväger att gå. Då stannar jag. När jag är så nära att jag kan ta på honom stryker jag försiktigt honom. Jag vill inte spoliera hela förtroendet med att försöka fånga honom nu.

 

Sätta på grimman

Kan jag komma fram till huvudet stryker jag honom utmed halsen med rytmisk rörelse både med handen och grimman. Jag vill gärna nu lägga grimskaftet runt halsen innan jag försöker sätta på grimman. Går han kan trycket från grimskaftet få honom att ändra sig, går han iväg ändå släpper jag snabbt så repet glider av utan att göra någon affär. Är han inte mogen att tas kommer han ofta uppfatta ett fast hållande som kränkande och drar han sig loss förlorar jag både ansikte och tid.

 

När grimman ska på vill jag kyssa på honom så han vänder sig mot mig och helst själv stoppar i nosen i grimman. Är det hans val är det inga problem. Försöker jag ta på honom grimman när han vänder sig bort finns risken att han går iväg och jag kan inte göra något åt det.

 

Berättelser från verkligheten

Jag har varit med om en häst som såg det som princip sak att inte låta sig fångas. Nyckeln var att låta honom låta sig fångas. Det är en väldig skillnad. Han ville helt enkelt ha sitt ansikte i behåll. De som försökte fånga honom kom hem en timma senare svettiga och arga men utan häst. Följde man efter på hans avstånd och stannade när han stannade vände, han efter någon minut och gick med raska steg fram och sade "varsågod och ta mig".

 

En annan häst var vi två att arbeta med. Jag spelade elak buse och Anna, hästägaren, spelade spelet just beskrivet. Denna häst var svår att ta om det inte passade, och det var ganska ofta det inte passade.

 

Vad vi gjorde var att Anna ställde sig några meter innanför grinden och kallade. Jag ställde mig i andra, änden av hagen. Det var en ganska liten hage, 40 - 50 meter i sida. Lady, som hästen hette tittade nyfiket på Anna när hon kallade men vände snabbt bort och gick ner mot bortre ändan av hagen. Det var just en av hennes dagar.

 

Där nere var jag beväpnad med en pinne och massa kottar som låg på marken. Jag jagade snabbt bort henne från denna ände. Här fick hon inte vara. På så sätt kom jag att fungera som ett levande staket i en rundkorall. Så fort Lady lämnade "mitt område" förvandlade jag mig själv till träd för att inte störa Annas spel. Lady sprang iväg till Anna men ändrade sig och fortsatte mot andra hörnet. Några raska kliv från mig såg till att hennes vistelse där inte blev långvarig. Det var tydligt att Lady tyckte det var roligt. Hon sprang gärna några vändor extra bara för nöjes skull. Men så stannade hon upp ett 20-tal meter från Anna och tittade. Anna tystande och backade ett steg. Rörde sig i en cirkel och kallade. Lady skuttade iväg igen.

 

Efter 40 minuter var hästen inte längre road av leken. Hon var besvärad och det syntes att hon försökte tänka ut något smart. Nu var jag i princip överflödig där jag stod för Lady var aldrig längre bort än ett 20-tal meter från Anna. Efter ytterligare 15 minuter följde hon efter Anna när hon gick runt i en cirkel. Anna kunde utan problem trä på grimman och leda in hästen för att få välförtjänt mat. Dagens träning var det ju inte tal om, den hade hon redan fått.

 

Nästa dag upprepades exakt samma procedur med den skillnaden att det tog 20 minuter för att uppnå samma resultat. Tredje dagen tog det 5 minuter. Efter några dagar ytterligare kom Lady spring ande från bortre ändan i galopp för att möta Anna med grimman. Det är roligt när man känner ett resultat efter mycket arbete. Nära en timme för att hämta en häst kan driva vem som helst till vansinne men med en uttänkt plan kan man bibehålla tålamodet som se de små förbättringarna hela tiden.

 

http://www.western-ridning.com/traening/natural-horsemanship/Kap-4.-Haestar-som-aer-svaarfaangade.html


Dagens ridpass

Bara för att jag tänkte skicka en bildbomb nu från passet idag gick det inte...suck! Hade mitt nya turkosa schabrak, boots, turkosa benskydd och blå/vit outfit på mig.
 
Idag frågade Tilda om hon fick ta fram lite markarbete åt mig och vara som en coach för mig idag. Jag tycker det är jätteroligt att hoppa....allt under 60 cm! Men idag kände jag att Tilda kunde stötta mig framåt och faktiskt våga. Tilda är en underbar vän, hon är en vän som förstår mig och vet vad jag klarar av. Hon förstår min rädsla men får det att bli roligt. Hon fick mig idag att säga "jag vill hoppa högre" vilket inte det oftast brukar vara. Jag brukar vara den där människan som får en klump i magen och ser ett hinder med rädsla.
 
Tilda hade satt upp upphöjda bommar som jag travade över, sedan gjorde vi om det till studs som jag hoppade över som är en riktigt bra gymnastikövning. Gick superbra, Tilda fick påminna mig om vägen efter hinder. Man blir lätt blind på sig själv. Tilda fick vara lite boss idag och bestämma vad jag skulle göra på övningar osv och då bestämde hon ju såklart att jag skulle hoppa med tyglarna i en knut och ut med armarna, samt utan stigbygar! Gick suveränt!
 
Vi gick över till ett rättupstående räcke där jag hoppade 60 cm, sedan tog tilda fram en oxer och vi gjorde samma höjd. Kändes skitbra och jag ville bara hoppa mer! Tilda vet att jag blir nervös och sa att jag skulle ta ett stort andetag 10 meter innan hinder- superbra verkligen! Då försvann mycket nervositet och det blev helt plötsligt roligt att hoppa. Jag bad Tilda höja (till ca 70) och det är något jag ångrar, något jag verkligen inte borde gjort. . .
 
Det som händer är att La Venza tar ett stort språng och jag blir lite rädd, jag bestämmer mig tufft nog att göra igen och driva på henne lite mer. samma sak igen, vi flyger över hindret och jag blir ännu räddare. Jag blev irriterad på mig själv att jag ville hoppa högre...nu hamnade vi steg 0 igen. Var var för ivrig helt enkelt. Men vi avslutade med lågt hinder, sedan travade jag av ordentligt och sedan skrittade Tilda av henne 20 minuter.
 
Tilda och jag pratade efter passet och hon tyckte det var stor skillnad sedan sist hon såg oss hoppa men jag var inte helt nöjd.....men vi ska verkligen träna upp detta nu och jag ska låta andra hoppa. La Venza tycker det är roligt.
 
Både Rebecka och Angelina har hoppat henne och det ser alltid skitbra ut :-D Så jag ska fråga om Angelina vill hoppa henne någon dag och såklart Rebecka :-D
 
 
 

Dagens outfit


Utkast: Jul. 14, 2012


Anledningen till varför jag är hopprädd!


Har din häst fått kåda i pälsen?

Då är den enkla lösningen .......
 
 
Smörj in kådan med lite smör/margarin och sedan sköljer man bort med vatten och gärna schampo om man inte vill ha fettfläckar på sin häst ;-)

Utkast: Jul. 14, 2012

Nu cyklar jag till stallet, ska rida på banan idag!

Underbara vän!

Här har ni henne, världens mest förstående och världens underbaraste vän! Min barndomsvän jag känt i hela 15 år! Här är två underbara bilder på henne vi tog idag! Känner mig ganska nöjd med donuten jag gjorde på henne idag. Vad tycks? inte illa för att vara nybörjare eller....?
 
Foto
 
 
 
 
 

smakprov!


Fredag 13 july

Brukar ni ha otur på dessa 13-dagar? det första jag tänker på när jag tänker på fredag den 13 är att jag hämtade hem La venza på denna otursdag i Augusti 2011 för snart två år sedan.

Finns säkert människor som ser denna dagen med rädsla och kanske tillochmed låser in sig dagar som de. Det finns knasiga människor överallt ;-)

"Fredagen den 13, som inträffar en till tre gånger varje år är enligt skrock en otursdag"

 


Dagens schema

# Göra ny donut på både mig och Tilda.
# Åka hem och packa mina grejer som ska med till stallet 
 
# Rida ut med Angelina
# Jag & Tilda ska fota oss med hästarna!
 
 
Så ikväll kommer en bildbomb med bilder på oss och hästarna! :-)
 
 

www.lavenza.blogg.se

Hej alla! Heter Tilda och tänkte gästblogga lite här på boggen.
 
Har känt Johanna så länge jag kan minnas... Våra familjer kännde nämligen varandra redan innan jag var född.
Hon är riktigt grym på det hon gör nämligen ridning, har sett henne få kämpa med hennes foder ponny La venza som har utvecklas nåt otroligt mycket tack vare Johanna.
 
När Johanna har bestämt sig för någonting går det inte att stoppa henne, hon är vääldigt bestämd av sig!
 
En av johannas svaga sidor är shoppingen, jag vet inte hur många schabrak hon har men hon har över 30 st iaf. Hon älskar att köpa saker till sin lilla ponny och ridsaker till sig själv. Hon var alldeles nydligen på falsterbo horse show som ni säkert tidigare läst här på bloggen och ni ska se ehennes vardags rum helt över fullt med saker!!
 
 
Jag själv har ingen ponny men jag tar hand om en liten shettis som heter Tjoffsan som står i samma stall som La venza. Har tagit hand om henne i 2 år nu och hon är världens finaste, jobbigaste, busigaste, underbarste ponny jag nånsin träffat. Här är min bebe.
 
Ha det gött! Kram Tilda
 

Ett år sedan! någon skillnad?

 
Här en bild där man verkligen ser att hon inte tar stöd.

?

Har fått höra att man inte ser min rosa fina header? Är det alla som har samma problem eller är det någon som ser den?

kram

I love it!

igår var som sagt första gången jag gjorde en donout i håret och jag kan bara säga direkt att jag älskar det! Gillar frisyren samtidigt som det känns så fint. Hade förväntat mig att min mamma skulle vara min stylist varje tävling och fixa den men jag blev riktigt förvånad att jag faktiskt kunde göra den själv lätt som en plätt. Ångrar att jag inte köpte hårdekorationerna på falsterbo, aja det är väl bara att beställa nu då.
 

Godnight by donutgirls

Godnattis nu ska jag och Tilda kolla på film! /donutflickorna!
 
Visa bild.JPG i bildspel

Nämen hejsan!

Kolla vad jag hittade, där är ju jag, Cornelia & Christin :-)
 

Hjälmar

Något jag verkligen var ute efter på Falsterbo var ju just att köpa en hjälm, det var snarare enklare sagt att hitta en hjälm än att köpa. Jag visste ju verkligen vad jag ville ha men storlekar fanns inte hit och dit och jag fick ångest om vilken modell osv så jag bestämde mig för att köpa en här hemma i stockholm i stället. Efter att ha sätt många uvexhjälmar bland dressyrekipagen insåg jag att det skulle kanske vara något för mig. Det blir nog en uvex troligtvis men vi får helt enkelt se. Här har vi några jag kollat på.
 
uvex fp 3 classic SVART BLANKUVEX HJÄLM FLORAL
 
Jag var ju ett tag inne på hvpolohjälmen, men kom fram till att den blir stor på mig och ser verkligen "hoppig" ut. Men vi får se, ni får gärna ge tips på vad jag kan köpa för hjälm. Blev som sagt lite förtjust i uvex "flughjälmen"!
 
Vad tycker ni?
 

Dagens outfit

Ridbyxor : John Whitaker
Pike: GPA
Väst: Kingsland
 
 

Ojsan!

Hej mina underbara läsare! Blev förvånad att så många ändå kollat in denna blogg när jag inte änns länkat ut den och endast skrivit på passageandpiaff! Många och många...nej men blev faktiskt förvånad att jag fick fler på denna när jag knappt skrivit något än på den andra!
 
Jag har slappat idag, bestämde att La Venza fick vila ytterligare en dag då jag fick massa annat inplanerat och det blev tidspress. Min vän Tilda fyller nämligen år idag så det var det vi firade med Oxfié och god tårta! Köpte en kingslandtröja till henne på falsterbo horseshow som Tilda blev mycket nöjd med! Otroligt roligt :-)
 
Jag och Mamma åkte till Sickla en sväng innan middagen och strosade lite inne på the horse och H&M där jag hittade donout till både mig och Tilda. Jag gjorde en donout på mig själv som jag blev riktigt nöjd med, kanske gick så bra pga att jag har så tunnt hår. Finns vissaa fördelar med det tydligen. Att göra en donout på mig tog väl 3-5 minuter utan hjälp av någon annan. På Tilda tog det betydligt längre eftersom hon har både tjockare och mer uppklippt hår än mig.
 
Nu måste jag byta dator så jag får avsluta detta inlägg lite snabbt men jag kommer skriva mer :-)

Fina ponnyer!

Alicia Carlsson vann dagens ponnydressyr med Paulo Pan.

Klar seger för Alicia

11 juli 2012

Ponny  Alicia Carlsson upprepade kvalsegern när hon på onsdagseftermiddagen tog är överlägsen vinst i Hagahill Ponny Kür i sadeln på Paulo Pan.

Alicia Carlsson och rutinerade Paolo Pan (e Örnäs Sun Boy-Cawdor Hywel, uppf L Stenström), skimmelvalacken som hunnit bli 20 år, red ihop drygt 74 procent och hade långt avstånd i resultatlistan till tvåan, danska Simone Fersner. De tre domarna var idag helt överens om att Alicias ritt var bäst i det sju ekipage stora startfältet.

- Det här är helt sjukt, jag är så glad! Redan igår (efter kvalsegern) var jag gladast på jorden, men nu, jag kan inte fatta det. Och med de procenten, sa 14-åriga Alicia med ett stort leende efter prisutdelningen.
Ekipaget har nyligen fått ett nytt kürprogram, till samma jazzmusik som tidigare, men inte hunnit träna så mycket på det ännu. Men på onsdagen satt det som det skulle.
- Jag kom lite före i musiken och fick lägga en volt, men han gjorde allt det svåra bra. Vi hade många enkla byten - de gör han så bra - och sedan travökningarna som är hans paradgren.

_______________________________
 
Bevis på att äldre ponnysar kan vara lika fräsha ändå, många tycker 20 år är gammalt. Ja visst är hästen äldre men det är verkligen inte slut för alla. Jag och La Venza har helt klart mycket mer att ge. Sedan finns det såklart hästar över 20 år som är ringrostiga och behöver trappas ner...Jag som alltid hållit igång med La Venza vet att vi har mycket kvar och hon är inte en utav de hästar som är ofräsha och "slöa" och visar sig gammal till sättet.
 
Man kan tillexempel se på John Whitaker som tävlat hoppning på 22-åriga milton.Alicia Carlsson var överlycklig efter sin seger.
.

Im back!!

Nu kommer jag från och med nu blogga även här! Har faktiskt saknat det så det är skönt att vara back on track! såg även att jag haft åtminstone några som kollat in bloggen medans jag varit borta, härligt!
 
Jag har varit borta tre dagar i malmö och strosat runt på falsterbo och shoppat en massor.....bilder kommer snart och jag har planerat att ha en bloppis och sälja av mig skit jag inte vill ha kvar :-)
 
Jag ska fota allt nu och sedan kommer det bildbomber!
 
Första shoppingdagen: Jag och fina Cornelia <3
Ätit en otroligt god middag på hotellet!
Några tusen fattigare, massa prylar rikare!
 
Vi har gått kvällspromenader, badat bubbel, shoppat en massor och sätt so otroligt snygga hästar! Tack Cornelia och Christin för att jag fick följa med, varit otroligt!

RSS 2.0