Stallmys

Varit i stallet och fixade lite i stallet. Det gamla vanliga och även lite trimmning idag på hovskägget vid kronranden som blivit lite för långt. Tisdag- traditionell vila!

Idag har jag förresten shoppat lite ;)
En grej som jag satt på nosgrimman, en grej för snokremmen och även ett par benskydd!! :)
Snokremsgrejen- 39 kr
Benskydden- 725 kr

Kan fota det på Torsdag! på torsdag kommer det mycket bilder kan jag verkligen superlova!


mot stallet!

Tidsinställt!

Nu är jag troligtvis på cykeln i full fart mot stallet! Ska åka förbi Isabelle så cyklar vill tillsammans.
Ska nog antagligen hämta in La Venza ganska direkt och sedan mocka och fixa när hon står i gången. Eller så går hon ute tills det är dags.

Idag ska jag och Isabelle rida lite på ängen där borta bakom stallet. Vi har byggt upp 2 terränghinder som vi tänkte hoppa där.
Ett ris och ett granhinder. Vi ska bygga på banan mer och mer med vattengrav osv senare under sommaren. Så det är kul.
Tror det blir lite dressyr där också så vi får se om jag tar gramanen. Då jag precis tänkt att jag ska rida med graman/snodd dressyr nu ett tag regelbundet för att förbättra mig själv i sitsen och hjälperna istället för att det blir för mycket tjafs med henne och jag känner att det bara blir värre nu. I en svacka just nu, upp ur den igen! Eftersom La Venza är så svår blir det jobbigt i längden, därför måste jag sätta fart och börja arbeta med mig själv så jag är stadig för att kunna fixa med henne sedan.

Har varit med om att någon vän viljat rida La Venza och då gått som en klocka, men med riktiga ögon kan man se att hon bara fuskar. Lite tråkigt då att personen i sig tror att det går bra även fast det inte gör det. Tur att jag och min medryttare vet hur vi rider hästen ;) inte lata inte! Jag vet hur jag ska rida, men det är jättesvårt att få henne gå bra på rätt sätt.

Cykeln väntar! Ciao!



La Venza

Juni


06-08.00
Hö + kraft inne ( 0,2 kg lusern, 1 dl betfor och lite havre. Hö inne)
Utsläpp i sommarhagen

18-19
Insläpp
hö + kraft inne. ( 0,2- 0,5 kg lusern, 1 dl betfor och 0,5 kg havre.


_________________________________________________

Nu under Juni som kommer får våra hästar bara 2 mål per dag, eftersom de är ute och äter så mycket gräs ute nu. Högivan har jag ännu inte riktigt bestämt men det kommer. Hon kommer få kraften lite som vanligt och sedan ser jag vad hon behöver. Sedan ska jag köpa mineraler.

Nu i början av betet kommer jag ta in henne tidigare och öka på lite mer och mer.


sommarplaner

Vad har ni för planer i sommar?

Vad jag vet ska jag väl inte göra så mycket särskilt speciellt mer än att hålla på med hästen min! Mycket träning framför oss inför nästa säsong. Anmält mig till två dressyrtävlingar här i juni som kommer, men strök mig på den första då jag inte alls känner mig redo. Det är fel att tävla om man inte är igång. Många kan åka och tävla 2 veckor efter man fått sin häst, det kan inte jag och är inget jag heller vill för den delen. Har egna åsikter ang det.

I sommar ska jag åka upp till mina kusiner i kalla kiruna, förhoppningsvis vara lite hundvakt där också. I slutet på sommaren (?) ska Jag, Pernilla & Jessica åka på veckoträning i Sala hos Gullmars ägare. Det ska bli otroligt kul och spännande faktiskt!

Ev åker jag också med de till deras land också! Självklart följer La Venza med överallt! Sedan blir det väl lite mer träningar i sommar, träningshelger och mycket framför oss.

Eventuellt hyr jag och min familj ett hus och stall någonstans dit vi tar med La Venza!

Brukar ni göra något speciellt med era hästar på sommaren?


Shopping

Shoppade idag förresten! Kom hem med detta!




Terrängträning

Imorgon är det först städdag och lite fix i stallet. Sedan på eftermiddagen gäller det att tagga till terrängträning! ;) Kollar på vädret nu .. hoppas verkligen det är bra väder imorgon och inte regn. Idag har det ju regnat ganska massor, vilket egentligen inte gör så mycket, jag har ju broddar uppe på terrängen alltid så vi klarar nog det mesta :) Jag tycker det är viktigt med broddar på terrängen.

Jag har ju bara 2 hål nu på sommaren, men ska nästa gång fixa 4 st hål/sko. För att det ska bli minsta möjliga skillnad när jag bara har i 2 hål valde jag de minsta som är 12,7 mm och det ser inte jättekonstigt ut precis.

Imorgon ska vi satsa på att hoppa allt! Jag valde ju nämligen förra gången att inte hoppa koffin nerför men jag tror vi klarar det nu. Jag gillar inte att hoppa nerför, men vi klarade att trava nerför på de hinder man skulle göra det på.

Har du broddar? Varför/varför inte?


Vitlök! Bra eller dåligt .

Följande argument används ofta när man gör reklam för olika tillskottspreparat till häst som innehåller vitlök.

  • Vitlök ingår för att stärka luftvägar och immunförsvar.
  • Vitlök stimulerar immunförvaret och ökar ämnesomsättningen
    samt vitaliteten hos djuret.
  • Vitlök minska angreppen från fästingar och andra
    insekter. Även bra att ge till hosthästar.
  • Vitlöken är sedan urminnes tider använt som ett tillskott för
    att främja styrkan och vitaliteten.
  • Vitlöken har även förmågan att få fästingar, flugor och knott
    att sky djuret genom att djuret svettas ut allicin huden.



Alla dessa argument låter bra men nu visar ny forskning på att vitlök är farligt för våra hästar. Den här varningen gäller alla sorters lök och som andra giftiga växter så är den mera giftig i torkat tillstånd. Det som är lurigt med löken är att en liten mängd lök inte ger någon akut reaktion så de flesta tror att det är helt ofarligt och fortsätt att ge hästen lök. I dagsläget vet men inte exakt var den säkra doseringen av lök /vitlök till hästar går men man vet att hundar och katter snabbt påverkas av ett litet intag av vitlök.

Varför är lök farligt för våra hästar

  • Lök – vitlök innehåller ett näringssalt, thiousulfat, som hästarna inte kan bryta ned.
  • Hästarna får förändringar i de röda blodkropparna, de spricker och hästen kan drabbas av blodbrist och låga blodvärden.
  • Syreupptagning i blodet påverkas negativt genom att hemoglobin (vars viktigaste uppgift är att transportera syre och koldioxid) omvandlas till metahemoglobin, det här sker fort redan efter några minuter från lök intaget.
  • Döda blodkroppar transporters till njurarna vilket kan innebära att hästen drabbas av
    njursvikt.
  • Mjälten påverkas negativt.

Symtom på förgiftning kan vara

  • Aptitlöshet
  • Bleka slemhinnor
  • Hög hjärtfrekvens och snabb andningPrecis som vid annan förgiftning så kan symtomen variera, man vet att vid en snabb och akut förgiftning så är oftast symtomen både kraftigare och tydligare. När det gäller lök så handlar det oftast om en långsam förgiftning vilket medför att det är svårt för hästägaren att märka av förgiftningen i ett tidigt skedde. Enligt tidningen Hästen så kan en långsam process innebära att djuret inte längre orkar gå, svimmar eller får problem med sitt hjärta.

Kort fakta

  • Blod är en flytande vävnad som består av blodplasma och blodkroppar, blodet utgör mellan 6-11% av hästens kroppsvikt
  • Mjälten: Bildar en viss del av de vita blodkropparna men den förvarar också en reserv av röda blodkroppar,
  • Röda blodkroppar: Har till uppgift att transportera syre till kroppens alla celler
  • Vita blodkroppar: Fungerar som kroppens försvar och tar emot signaler från celler i kroppen som blivit infekterade. De vita blodkropparna kan bilda antikroppar mot smittämnet, de kan också bilda ätarceller/fagocyter som helt enkelt äter upp smittämnet. ________________________________________________________________________________________

    Själv skulle jag inte fodra med vitlök! Om jag nu skulle vilja göra det pga färstingar osv som många gör skulle jag hellre lägga pengar på flugspray än att lägga pengarna på veterinärkostnader. Många åsikter ang detta ..______________________________________________________________________----

Ledig

Idag är jag ledig!! Jättehärligt faktiskt.

Min moster har rensat vår kyl, så jag tog tag i lite grönsaker som jag tar med till La Venza. De passar nog bättre i hennes mage :) Läste nämligen precis att man kan ge överblivna grönsaker och frukter till hästen, visst jag är inte efterbliven! , men man vet ju inte riktigt vad som är bra. Tydligen ska palsternacka, morötter, kol och massa olika sorters grönsaker. Men som med allt annat får man väl ta det med en nypa salt. Lika väl som att vitlök skulle vara bra för hästen. (återkommer med det ämnet)

Jag har alltså rensat ut och tagit lite grönsaker. Blandannat har jag tagit paprika, potatis, morötter, äpplen, palsternackor och tomat! Tomat, äpple och morötter har hon ju ätit förut som de flesta. Hon älskade tomat till en början men dock senare dissade hon det men nu kollar iv igen! :)

Förresten, grönsakerna ovan skulle vara bra för att stärka matsmältningen och renar tydligen. Men som sagt, nypa salt!


Morötter
Potatis


Stallfri dag

Stallfri dag och massa plugg under dagen!

Idag har Emelie La Venza, markarbete och uteritt är vad som står på schemat idag. Jag ska snart på picknick då min lillebror har det med sin klass och jag är hundvakt så hunden hänger på!

Ska jag berätta en rolig sak? Jo det är så att Dixi sov hos hennes grannar idag då hennes ägare är bortrest. Grannarna släppte ut hundarna på tomten (de har en egen hund också) och Dixi hoppade fort genom staketet och sprang spårlöst bort. Grannen skyndade på sig skorna och hon var borta. Han letade i en timme, sedan ringde Husse och bad de kolla hemma hos mig. Joo .. tror ni inte Dixi sitter utanför min ytterdörr och väntar på mig?! Gullis säger jag bara!! Sedan ville hon inte gå där ifrån heller för den delen.


Ganska likt, hihi! Dock har hon ingen munkorg, smärtsamt ska det vara och djupa sår!! Skämt å sido.

Nu ..

Nu kokar jag lite hemmagjord flugspray som består utav en massa vitlök, massa rosmarin och massa vatten och äcklig ättiksprit/äppelvinäger. Idag red jag La Venza, gjorde det idag istället så vilar hon på fredag :) Red på ridskolan också, gick ganska bra! Måndag- Uteritt Tisdag- Dressyr på volten, tog fram ett litet hinder. I dressyrsadel! Onsdag- Emelie markarbete/uteritt. Torsdag- Uteritt, klättra? Fredag- Longering/vila/promenad. Jag ska rida Asta =) Lördag- Terrängträning ? Söndag- Emelie, hoppning? Dressyr? Måndag- Dressyr Tisdag- ? Onsdag- Emelie Torsdag- Dressyr Fredag- Joggingpass Lördag- Tävling? Träningshelg Söndag- ?

La Venza just nu

Ute- Naken ! Vid regn och kyla; ett ofodrat regntäcke.
Vid småregn men varmt - naken.
Flughuva ute.

Inne- Naken

Alltså går La Venza naken idag, medans alla har täcke ;)


Flugspray recept

  • 3 dl l äppelcidervinäger
  • 1 l vatten
  • 2 hela vitlökar
  • 1 kryddburk rosmarin

Skär vitlöken i bitar eller pressa den. Lägg alla ingredienser en kastrull och låt småputtra i en halvtimme. Låt kallna i kylen.. Sila igenom och fyll på med en halv liter vatten. Fyll på sprayflaska.

flugor


Hur går era hästar på sommaren? Tänkte mer med alla flugor och insekter.
Just nu har La Venza en flughuva över öron och ögon som håller borta flugor och skit. Hennes ögon rinner nämligen annars vad jag märkt och sedan också för att jag tycker det är snällt att ha på en flughuva när det börjar kommer så mycket äckliga kryp.

 

Ang täcken och sånt kommer jag ha henne naken nu i början och när det är som värst kommer hon få ha ett tunt flugtäcke med hals då hon kliade av sig del av manen förra året och man ser redan nu att hon börjat få bett på kroppen vilket inte är så kul. Ev är det bett på ryggen och inte foderknölar som vi trott eftersom vi hittat likadana på rumpan.

 




Trevlig uteritt

Kom till stallet vid halv 5, jag fixade allt och sedan gjorde jag i ordning La Venza inför en härlig uteritt med Karin!
Vi red runt sjön och det var verkligen skitkul! på hemvägen startade jag en liten galopptävling jag som vann, haha! Tycker det är viktigt att hästarna har lite kul. La Venza la dit något konstigt litet skutt till och med ;) Koncentrerade mig inte på att få henne i någon speciell form idag, känner speciellt i traven att jag inte vill hålla in och arbeta henne så mycket när hon har världens motor och bara springer för idag skulle det bara vara kul helt enkelt. Vi red upp i en lite stenigare backe upp och ner. . Dagens klättring.

Efter passet snabbsmörjde jag stövlar, träns och båda sadlarna. Hem med de schabrak som ska tvättas och ej användas. Tog in benskydd som tvättats och gjorde lite mer ordning i skåpet helt enkelt.


Vad tycker ni om detta ...


Idag

Idag ska jag cykla till stallet! Sedan kommer jag mocka och fixa allt. När jag är klar sedan kommer jag rida ut vilket var tanken! Kommer nog klättra lite också :) Får se om jag hittar någon att rida ut med, annars rider jag ut ensam.

Outfit idag

BR schabrak brunt/blått
vita eskadron damasker
Brunt dressyrträns med 3 delat bett.

I hope

Hoppas! Hoppas! Hoppas!

På torsdag får jag eventuellt besök. Hoppas verkligen :)
Någon som kan gissa vem jag pratar om?

Lite mer bilder- kärlek




Outfit igår



Hjälm- Charles Owen
Ridstövlar- Mountain horse
Ridbyxor - PK
Säkerhetsväst
Sadel- Stübben
Träns- Remont med bridong bett
Benskydd- Showmaster
Boots - Globus
Förbygel- Hööks
Schabrak- Whitaker

Lite pics

Kommer komma bilder i intervaller under hela veckan :)




Bädd

Morgondagen vet jag ännu inte hur den ser ut. Jag har insläppet och sen ska jag fira min kusin som fyller år! Blir inte en så hästig dag alltså men men.
Blir nog lite lätt dressyr på volten imorgon eller om vi kör lite dressyr ute. Emelie har henne imorgon så jag kommer ju prata med henne ikväll hur hon tänkt göra :)

Fixade La Venzas bädd lite mer idag, den har glidit fram så mycket nämligen. Tog bort bädden från framkanten och istället satte jag den bra delen och höjde på bädden istället.

Vad har ni för strö, bädd eller ej till era hästar?

Jag kan berätta lite ang mina val. Jag använder bädd pga kisshäst, ingenting annat fungerar nämligen. Vi trivs väldigt bra med bädden, jag tycker det är renligt ändå! Har försökt med allt möjligt.

Ses imorgon! =)


Dåligt

Känner verkligen hur dålig jag är på bloggningen just nu :( Nu börjar det som vanligt igen.
Kan berätta lite om veckan som varit och den som kommer.

Måndag- Vila
Tisdag- väldigt lätt arbete på banan, barbacka. (bytte vilodag denna vecka)
Onsdag- Lektion för Sabina.
Torsdag- Vila. Terrängbanefix.
Fredag- Skrittade ut barbacka med Cornelia! ca 30 min med lite stopp.

Lördag (idag) - Idag har jag varit på terrängträning :) Varit superkul! Min ponny fixade allt. Kommer bildbomb inom några dagar!
Nerhopp, däck, bryggan, riset, vattnet, stockar och fler hinder testade vi idag. Superkul!

Dagen har varit fullspäckad! I morse åkte jag och köpte lite fix. ett par svarta globus boots, gräsbroddar och fyndade ett snyggt BR schabrak! ;)



Vecka 21

Måndag- Dressyr på volten. Uteritt
Tisdag- Vila
Onsdag- Dressyr 50/50 uteritt
Torsdag- Dressyr
Fredag- Longering, promenad eller tömkörning.
Lördag- Terrängträning igen? Dressyrlektion?
Söndag- ?


Veckan är inte riktigt planerad, men nästan :)


Dålig bloggning

Nu denna vecka har jag fullt upp med skolarbeten. Klar på fredag- då kommer bloggen börja gå normalt igen ;)

Busig sötponny!

Idag ringde Eva ifrån stallet, La Venzas grimma satt bara halvvägs på henne så när de skulle fixa det ute i hagen ville hon inte det och larvade sig. Precis som i sommras - inte kul!
La Venza måste nämligen känna sig trygg med personen i hennes närhet, nu när hon känner mig är det inga problem längre alls men om det är något problem som är ytterst sällan har jag mina knep. Lite kul att hon kan vara såååå jobbig ibland för andra men enkel för mig. Tydligen har flera försökt ta fatt i henne idag, ingenting går utan mig tydligen ;) + Kaleria förresten! Jag , Emelie och Kaleria har båda en toppen relation med bebisen. Kaleria är kaleria ;)

Imorgon kommer hovslagaren, Jag kommer inte vara där att ta in henne så hon får stå i sjukhagen imorgon för att hon ska kunna fångas in. Annars är det kört kan jag redan nu intyga till 99.9 %- då blir det ingen hovslagare så det är ju synd att missa. Dessutom vill jag ju såklart inte att folk försöker jaga runt min häst om jag vet att det inte kommer gå, dessutom kan hon bli riktigt sur så det är bäst att passa sig :)



Veckans

Lördag- Uteritt
Söndag- Klättring
Måndag- Vila ( släppte ut på volten och fick henne komma till mig, då var belöningen att vi gick upp till stallet igen)
Tisdag- Vila, hovslagare.
Onsdag- Emelie rider för Sabina.
Torsdag- Dressyr, klättring.
Fredag- Joggingpass på volten.
Lördag- Terrängträning

Plan för idag

Idag är min plan att jag ska snart ska till stallet. Ev åker vi till en hästaffär innan- jättelänge sen!
Idag ska jag rida för Bettan, ska bli jättekul eftersom det också var länge sen. Uppdaterar hur det gått och bilder sedan när jag kommer hem. Får hoppas hästen har samma humör som igår.
Vi hörs! :)


Känns

Känns som det har varit mycket planeringar nu, främst för ändringen.
Folk kanske undrar varför jag håller på och planerar så in i helvete mycket. Jo det kan jag ju berätta just nu om det är intressant.

Jag planerar främst för att jag ska hålla koll på vad jag gör, jag behöver en fastare planering som säger vad jag ska hitta på eftersom det annars inte brukar bli lika bra.
Jag vill hålla koll på hur mycket jag rider ut, hur mycket vilor hon har/haft, träningar, tävlingar, lugnare pass m.m
Med min lilla planering kan jag se - oj här går hon bara uteritter, dags att kanske ta ett dressyrpass? eller så kanske det är tvärtom att jag måste öka på med lite uteritter.

La Venza brukar skrittas ut innan och efter oftast eller i alla fall ut så att hon kommer ut mycket. Som de flesta kanske vet har hon för några månader sedan varit omöjlig , eller inte kul att rida ut på. Hon har stegrat, stuckit hem och bara gått in i diken. Nu går det jättebra och vi kan ut och galoppera på stigar och backar i lugn takt.

Ha en bra fredag 13/5 så ses vi under dagen!



Bebisgull!

Dagens ridning, Torsdag för bästa Sabina!

Har precis kommit hem ifrån stallet, har ridit för Sabina idag!
Gick superbra idag, stor skillnad ifrån sist fick jag höra. Vi tränade mycket ställningar och att lv inte ska fuska sig fram.
I stort sett var det så att från jag satt upp på henne började hon krulla ihop sig och så, men vi löste det genom att istället hoppade Sabina upp ett tag och red egen om henne lite för att känna hur vi skulle göra. Vi red med en bra ytterhand samtidigt som hon är lite längre just för att hon inte skulle krulla för mycket.  Lite stationsarbete var det idag.
3 bommar på långsidan att variera med, serpentinliknande markarbete med upphöjda bommar och 3 bommar varav en bom upphöjd där vi tränade galoppbyte över hinder och att fortfarande ha kvar ställning och böjning på volten.

Kändes som sagt väldigt bra!

 Här får ni lite bilder, som dessutom inte är rättvisa ;) dålig kvalité dessutom med min digital.



 

 


Emelie här (medryttare)

hej alla:D

igår hade ja La venza, då var tanken att jag skulle rida halva på banan och halva ute men det var så dammigt på banan så red på en äng istället ! mycket roligare nu när man kan rida ut mer och mysa på alla fina ängar:)

Alina följde med och tog bilder på oss , dock hade jag någon konstig inställning så de blev jätte dålig kvalite nu när de e på datan men det får ni leva med :)


















Hejdåå från mig :) vi lär ju höras igen ! puss


Cornelia gullis

Cornelia ritade mig och La Venza på facebook, sötis!!


Visst är det likt? :D

Utter

Polishästen Utter

Alla känner vi till Utter, den vackra och oerhört modiga fuxvalacken som arbetade för polisen. Här kommer en intervju med hans ryttare Ulla-Carin.

 

Hästen Utter föddes år 1975 och köptes som ung in till polisen för att börja ett liv som polishäst. Han deltog tillsammans med sin ryttare Ulla-Carin Carlsson-Lindqvist i många olika sammanhang där de ständigt stötte på nya utmaningar under fotbollsmatcher och demonstrationer med mera.

Under åttiotalet tävlades han i lätt hoppning samt medelsvår dressyr. Som tjugofyraåring tävlade han för första gången i “World Police & Fire Games” som ägde rum i Stockholm. De tog guld i trail och silver i pleasure och Utter var den äldsta hästen i hela tävlingen!

Strax innan Utters 31-årsdag år 2006 så fick han somna in med huvudet i Ulla-Carins famn efter att han hade skadat sig i hagen så pass illa att han inte kunde ta sig upp. Han kremerades och idag ligger Utter begravd på Djurgårdens Djurkyrkogård bredvid sin vän “Vanten”.

Jag ringde till Ulla-Carin för en intervju och här besvarar hon de frågor som jag ställde till henne:

1. Hur kom det sig att du blev ridande polis?
“Ja, oj, säg det.. *skratt* Jag började rida när jag var sju år och köpte till slut en egen häst som jag brukade vara ute och rida tillsammans med. Det hände att vi red förbi stallet där de hade alla polishästar och jag tittade ofta lite extra på dem.

Så småningom utbildade jag mig själv till polis och tog sedan steget vidare till att bli ridande polis så på den vägen är det!”

2. Hur kommer det sig att Utter blev polishäst?
“De brukade skicka ett antal personer från Göteborg, Malmö och Stockholm till olika delar av Skåne på så kallade inköpningsronder för att leta efter nya hästar till oss ridande poliser. Det var på den vägen som de hittade den då treåriga Utter och köpte honom.

Han var en häst med mycket egen vilja. Ville han inte hoppa över ett hinder så gjorde han inte det och ville han inte träna dressyr så blev det inte så. Så fort det kom till jobbet så sade han dock aldrig emot utan då gjorde han allting jag bad honom om.”

3. Hur hittade du och Utter varandra?
“För att det inte var någon annan som ville ha honom! *skratt* Han var väldigt liten för att vara polishäst, rätt så lat och tjurig. När Utter kom till oss så hade jag dessutom redan en annan häst som jag trivdes med. När det kom nyutbildade poliser till oss för att börja rida så fick jag överlämna min trygga häst till en nybörjare och tilldelades då istället Utter.”

4. Finns det något speciellt minne tillsammans med Utter som du sent kommer att glömma?
“Bara ett? Nej, det blir för svårt.. Det finns så oerhört många minnen då jag trots allt hade honom i tjänst i hela 23 år. Vi deltog i alla möjliga sammanhang, allt från demonstrationer på stan till möten med kungen och drottningen. Vi har både skrattat och gråtit tillsammans!

Någonting som dock ligger mig varmt och hjärtat var den dagen då jag gifte mig och Utter var med. Det var verkligen en mycket speciell dag som jag aldrig kommer att glömma!

När Utter gick i pension under september 2002 så fick jag honom och trots att han hade slutat att arbeta för polisen så fortsatte vi att åka runt och besöka olika platser. Det var helt enkelt en underbar häst!”

Jag vill tacka Ulla-Carin för att hon tog sig tid att besvara dessa frågor!

art.jpg


Celeste stein

Ska åka någon dag och köpa ett par ridstrumpor ifrån celeste stein. Någon som har sådana?
Har sett flera ha de och jag tycker de verkligen är skitsnygga och verkar superbra. Skönt också att ha lite tunnare nu i sommar.
Har nog bestämt mig för ett par leopard!

Strumpor  med Lurvig Leopard

Ny planering

Måndag- Uteritt
Tisdag- Hoppträning
Onsdag- Vila
Torsdag- Kort dressyrgenomridning
Fredag- Vila
Lördag- Tävling
Söndag- Vila
Måndag - Vila
Tisdag- Vila

Som ni ser har det varit mycket vila på senaste veckan, vilket inte riktigt varit meningen.
Nu jäklar!!

Onsdag- 50/50 volt och uteritt. (Emelie)
Torsdag- Markarbete för Sabina.
Fredag- Dressyrlektion för Bettan
Lördag-  Uteritt?
Söndag- Emelie rider, jag följer med Pernilla på tävling sundby.


Igår hoppning

Red på ridskolan, gick faktiskt helt okej. Gick bra med handen och jag slapp rida med en hand ;)
Snart har jag NP matematik vilket kommer bli trist.
Idag har jag en stallfri dag, Emelie har henne idag. La Venza reds ju senast på tävlingen i lördag då jag helt enkelt inte haft tid att rida de senaste dagarna och ingen annan har haft möjligheten (som jag velat låna ut till alltså).

Ska köra iväg till agilitybanan idag. Bilder kommer nog :)


aj

Har blivit biten av Dixi, eller hon råkade ta fel på min hand och en leksak så hon bet hål i handen. Kan inte röra min högra hand knappt alls. Därav min dåliga bloggning idag. Inte så kul, duscha med en hand, rasta Dixi med en hand, Leda hästen med "fel hand" , inte kunna rida eller göra något alls. Jag kan alltså inte skriva något med högerhanden och vänster går det heller inte med. Var bara tvungen att säga det ..

Åkte till stallet, hade natten! Mamma mockade och fixade allt. Jag fixade kraftfodret och gick ut och busade lite på volten. Lite bocksprång och bakutsparkar blev det från min lilla gumma.

La Venza vilade i onsdags, fredags, igår pga tidsbrist och idag pga att jag inte kan hålla i ett par tyglar vilket var synd. Såg så fram emot att rida idag! Imorgon är det ju vilodag för henne då jag inte kommer dit på tisdagar. Får väl åka dit och aktivera henne på något sätt. Jag gillar inte att hon står så mycket. Bara jag busar på volten lite blir det bra.

Have a good Life!


Nästa vecka

Måndag- Dressyr på volten / rida ut?

Tisdag- Vila

Onsdag- Medryttare

Torsdag- Markarbete , Sabina :)

Fredag- Uteritt

Lördag- ?

Söndag- Medryttare




Dålig uppdatering

Har haft fullt upp hela veckan känner jag men tänker satsa på bloggningen som vanligt. Nu tänkte jag skriva lite hur veckan varit :)

Måndag- Jag red ut dressyr, gick superbra!

Tisdag- Hoppträning för Camilla. Gick bra!

Onsdag- Vila (Promenad)

Torsdag- Red igenom henne i typ 25 minuter på volten, kändes superbra!

Fredag- Vila (promenad)

Lördag- Hopptävling KM final, LD. 8 fel ( 2 rivningar) . Var supernervös men det gick faktiskt över förväntan. Hoppade 90 cm på framhoppningen och hon kändes mjuk och följsam. Solkatterna brydde hon sig inte det minsta om vilket var superbra.
Tror att jag mer tänkte att vi skulle över hindret och inte kollade ner som jag brukar.

Söndag- Vila (promenad/rensade ridbanan på ogräs och lite övningar från marken att hon skulle följa mig osv.

Som ni ser blev det mycket vila denna vecka. Första vilan var för att hon trampat snett på hoppträningen, andra var för att det var dagen innan tävling och sedan tycker jag hon var så duktig igår att hon även fick vila idag. Dock handlade det idag mycket om att jag heller inte riktigt hade tiden.

Idag var det ju egentligen tävling. Fick ett samtal igår att det var krångel med medlemsavgiften så att jag inte kunde vara med då det inte blivit riktigt registrerats vilket var lite surt men jag är glad över igår så jag tycker det kanske var lika bra. Men det kommer fler gånger. Jag var och kollade på laget dag, alla var superduktiga! Får se hur det blir i finalen :)


Lite kort


Hur dagen har varit, dagen har varit jättebra faktiskt.
Red ca 30 min på volten idag, vilket också gick superbra. Smörjde in hennes ben och nacke i tisdag med arnica och det kan ju vara därför hon var mjukare och mer avslappnad idag kanske.
Skrittade fram och av ute i naturen och klättrade lite. Har ju en turtofs, eller det är ju Pernillas som jag lånar lite just nu. Tro mig, livet blev f*n lättare med den vid min sida. Jag har tillomed börjat behandlat den som en människa, vilken sida ska jag sätta den på av duchdörrsknopparna för att den ska trivas bäst?! Oj jag verkar inte helt fullt normalt eller vad säger ni?!!


Skillnaden mellan denna och "min" turtofs är att min är snyggare, svart, hållbarare och underbarare!

Planering för slutet på denna vecka.

Har blivit lite ändring i planeringen , men detta är hur detta kommer se ut.

Torsdag- Igenomridning på volten. ca 30 min.
Skritta fram och av till bommen. Jogga lite och lite galopparbete.

Fredag- Vila (promenad).

Lördag- KM final hoppning, 80 cm.

Söndag- Allsvenskan omgång 2.

Måndag- Vila, (promenad/ lätt longering i skritt).

Tisdag- Vila




Lektion

Idag red jag lektion, gick superbra! Red en svår häst som heter Coiette men det gick faktiskt över förväntat! Inte alls lika het som vanligt och inte heller lika "bita sig fast " typen som hon brukar. Jag red med spö, eller en förlängning av armen som Kalerias man säger ;)
Jag kan säga det att jag oftast alltid rider med spö på alla hästar. Om det såklart inte är en otroligt spörädd häst.
Men om det är någon pigg häst spelar det ingen roll, för spöt ska ändå inte få hästen att gasa på mer och mer. Jag använder spöet för att ge bättre hjälp, precis som sporrarna.

På tal om sporrar känner jag att jag ger bättre hjälper och når till mycket mer när jag har det på La Venza, ska börja rida lite mer på det.

File:Ep gdgalle.jpg

Bin laden

Bin Laden är död men hans lite mörkare bror Choko Laden finns kvar samt kusinerna Marme Laden, partyprinsen Pinaco Laden, vegetarianen Sal Laden, hans morbror Remou Laden.
Sen får man inte glömma hans senila farbror Var Fan Var De Jag Laden. Samt den livsfarliga vissångaren Bal Laden...


Träning för Camilla Leksell

Igår var jag ju på hoppträning, gick faktiskt bra!
Pappa hämtade mig så åkte vi och hämtade transporten. Mamma var sen så vi lastade en halvtimme för sent ungefär. La Venza gick in direkt!! Superbra.
Vi åkte till ridhuset och vi hann precis in i tid så det var verkligen superbra.

När vi kom dit träffade vi alla i laget, lagtränaren och vi presenterade oss för alla. Alla var supersnälla och hade jättefina hästar.

När jag var på årsta runsten för någon månad sedan fick vi 2 vägringar och jag ramlade av båda gångerna med hjärnskakning som fått mig lite rädd tyvärr. Jag hoppade i lördags och kände att jag knappt vågade men det beror nog mycket på att jag hoppade ute på hårt material och kände mig osäker. Men jag känner att jag var på väg i en svacka där nu men det känns mycket bättre nu igår då vi fick bort min ”rädsla”.

Vi började med markarbete, där ville dock La Venza gärna öka lite men det blev bara bättre och bättre.
Sedan gjorde vi samma sak i galopp, 3 skutt och bommar i mellan. Sedan med 3 & 4 galoppsprång mellan. Sedan höjde vi och satte ihop hindrerna i kombinationen. 1 oxer med en häst i med 2 andra räcken.
Hästen var läskig tyckte La Venza så hon vägrade 1 gång åt varje håll men det gick bättre sen.
Vi gick över till att hoppa grinden, som var lite läskig med en hängande jacka på hinderstödet men ett lite större hopp var det ända som blev, över till orangea muren som hon hoppade gallant. Även schackmattan och muren gick bra.
I slutet hoppade vi en bana som också gick bra, känner att jag fick en stadigare och bättre sits.
 Måste säga det att jag var så otroligt jävla nervös, jag kände nästan hela passet att någon gärna fick komma och döda mig. SÅ nervös var jag. Jag kände hela tiden när jag såg dessa läskiga hinder att det där klarar inte min häst – vilket hon gjorde!
Så glad :) Tyvärr inga bilder.


Hemkommen

Hemma från träningen, åkte 5 och hemma i stallet vid 9. Vilken dag!
Jag hamnade ju i en liten svacka i början av april, nu är den borta ;)
Vi hoppade mycket tittiga hinder idag och kombinationer vilket gick superbra.
Mer detaljer imorgon om det är okej. Ska till tandläkaren imorgon, halvdag, rida på ridskolan.

Godnatt!




Svar på kommentar

När har du hoppat 130 med golden? Eller det kanske inte är golden från ågesta du menar?

Svar: Nej det är inte den Golden. En häst jag hyrde sommaren 09.



Utedressyr

Igår red jag ut, eller jag red lite dressyr ute i naturen. Kändes väldigt bra, hon var väldigt pigg men det kändes verkligen superbra. Jag ska nog börja rida ute nu istället för på ridbanan. Man slipper mockningen och jag gillar inte riktigt att rida på banan jättemycket. Man får mer för det att rida ute i naturen känner jag.
Idag när hon krånglade bestämde jag mig bara för att trava på och slutade när det gick bra. Lite lugnare pass eftersom jag ska på träning idag.
Vi höll på mycket med travarbetet idag, toppen! Tyvärr inga bilder då jag inte fick plats med kameran i västen. Men bilder ifrån utristningen kommer ikväll.

Outfit

Remont tränset med 3 delat kopparbett
Dressyrsadel
MiasRS schabrak beige.
Eskadron damasker vita.

Bruna ridbyxor
Svart tjocktröja
Röd MW väst
Hjälm
Stövlar


Lite stolt också eftersom jag ordnade allt så fint igår inför dagens träning.
Packade ihop och smörjde allt. Tror inte jag smörjt mina ridstövlar på evigheter! :S




Lilarosa outfit från BR ikväll, mysterie vad jag ska ha för benskydd . .


Bilder ifrån helgen








Låt

Denna låt har fastnat i mitt huvud ..


Bobby !!

Vi har under en tid haft vår ponny Bobby uppstallad hos en kvinna vid namn Kerstin Palmlöv. (Finns att se på facebook, Kerstin Fjunis Palmlöv) Hon bor i Åkersberga, Björnhuvudvägen 11.
När vi talade om för henne att vi skulle flytta Bobby blev hon rasande. När vi igår skulle hämta honom var varken hon eller Bobby där, hon hade låst stallet och lämnat de övriga hästarna ute. Hon måste alltså ha åkt iväg med honom någon gång mella…n kl 17-19. Vi väntade halva natten utan framgång, polisen var där men kan inte göra något. Hon påstår nu att hon äger Bobby och att vi inte har någon rätt att veta var han är, så vi är såklart oroliga för vad hon kan ha gjort med honom. Vi behöver därför all den hjälp vi kan få, hör ni eller ser något, tveka inte att kontakta oss!

För att klargöra det hela:
Vi har alltså haft Bobby(Ballinaclare Boy) i fyra år, han är en fullblodskorsning född 1999. Han kom till oss direkt från Irland och vi tävlade i hoppning under de första två åren. I november fick vi triangelmärka honom pga benskada. Pga tidsbrist har vi varit tvungna att leta nytt hem åt honom, och fick då tips av en stallbekant om att Kerstin Palmlöv söker ny D-ponny som ersättning för hennes ponny som nyligen avlidit. Hon var först intresserad men hörde inte av sig på två veckor eftersom en ridskola skänkt en D-ponny till henne och behövde därför inte en till häst. Dock kunde hon tänka sig att ta hand om Bobby mot en ersättning av 2000 kr i månaden, under förutsättning att det fungerar med de andra hästarna osv. Vi skulle resa bort en längre tid över jul och var därför tacksamma för denna lösning. Under tiden Bobby har varit där har han fått stå helt ensam i en liten hage eftersom han ”betett sig så jävla dumt” mot de andra hästarna, bitits, sparkats, osv. Detta beteende har vi aldrig sett hos honom förut, trots att han gått med många olika hästar i olika konstellationer.

Kerstins löften om stora hagar och kompisar i hagen visade sig inte stämma, hagarna är jättesmå och steniga och Bobby har fått gå själv i hagen under hela tiden. Hon har hela tiden klagat på hur dum han är, att han har ett ”skumt” beteende mot andra hästar. Detta tolkade vi som att han inte var helt nöjd med tillvaron och vi har därför varit i jakt på ett nytt hem åt Bobby. Hon har dessutom ridit honom trots att detta inte var tanken från början, då hon är på tok för stor för honom. Nu när det har blivit varmare har hon planerat att släppa hästarna i fårhagar med fårstängsel, vilket är livsfarligt att ha hästar i. Hon har också tagit av honom alla skorna för att på nytt försöka släppa ihop honom med de andra hästarna för att han inte skall kunna skada de andra hästarna om han sparkas, vilket har gjort att han är extremt öm i fötterna eftersom han har så känsliga hovar.
Signalerna vi har fått av Kerstin under hela tiden har varit att Bobby endast varit till besvär och att det inte har fungerat. När vi nu hittat ett nytt hem till Bobby blev hon fullkomligt rasande och ville köpa honom på direkten. Under dessa omständigheter har vi inget som helst intresse av att sälja till henne och ville därför hämta honom lördag den 30/4 och meddelade detta till henne dagen innan. Eftersom hon blev så upprörd anade vi oråd och åkte direkt för att hämta honom, vi blev oroliga för vad hon skulle göra med honom. Vi skickade ett sms en timma innan vi kom dit, men det var redan för sent, hon hade dragit därifrån. Hon hade dragit ur alla handtag på stalldörrarna så vi inte kunde hämta Bobbys utrustning och lämnat sina övriga tre hästar utomhus och låst in sina hundar i huset. Vi väntade till klockan tolv på natten, hästarna var fortfarande ute, kalla och hungriga när vi gav upp och åkte hem.

Polisen skickade en patrull och vi gjorde en anmälan, men det finns inget de kan göra innan en polisutredning tillsatts. Vi ringde och ringde till både Kerstin och hennes sambo(Elisabeth Ille Thornell), som först svarade och påstod att hon inte visste något om saken. Sedan slutade även hon svara i mobilen.
Dagen efter åkte vår pappa dit och försökte reda ut det hela. Hon påstod då först att hon köpt Bobby, men kunde ju såklart inte visa upp något köpekontrakt eftersom vi endast har ett fodervärdsavtal med option för senare köp, OM båda parter är överens. Hon ändrade sig sedan och sa att hon SKULLE köpa honom och att vi ”ska skita i vad hon gjort av Bobby”. Pappa lyckades hitta sadel och träns i stallet som nu var upplåst och informerade henne om att han tog med sig dem. Efter en stund vägrade de öppna dörren eller svara över huvud taget, inte ens när polisen ringde dem. Pappa stod och knackade på i över en timma och till slut ringde de polisen för att anmäla pappa. De kom då dit och fick höra hur det hela låg till(vilket var precis det pappa ville skulle hända eftersom vi ville ha hjälp att prata med dem av en myndighetsperson), men de kan fortfarande inte hjälpa oss innan ärendet är utrett.

Vi vill klargöra för sådana som på något sätt tvivlar på detta, att vi står som ägare, vi har hans pass och försäkringen skriven på oss – juridiskt sett har hon alltså ingen rätt till Bobby, eftersom det är vi som betalat henne för uppehälle, och inte tvärtom.

Nu gör vi vårt bästa för att nå ut till så många som möjligt för att själva hitta vår stackars häst. Vi har redan fått enormt mycket hjälp och stöd och detta är vi oerhört tacksamma för, men vi måste fortsätta arbeta för att kunna hitta honom så fort som möjligt. Lägg ut info på bloggar, hemsidor, tidningar, anslagstavlor, allt som kan leda oss till honom, vi behöver som sagt all hjälp vi kan få för att hitta honom!
VI har spekulerat en del och pratat med folk som känner till henne och de tror att hon eventuellt kan ha gömt honom någonstans i Dalarna, eftersom hon har kontakter där.

Bobby är en D-ponny valack(147 cm i mkh), mörkbrun med svart man och svans. Har en liten stjärn i pannan och en vit fläck på mulen, lite vitt på höger bakkota. Se bilder på eventet.
Kontakt:
Michaela Kalborg 0706831906
Carolina Kalborg 0733777330″


Säkerhetsstigbyglar

Har ni några tips på bra säkerhetsstigbyglar? Har kollat runt kanske mycket nu.
Uppfattningen jag fått av vissa är ;


Stigbygel med snodd.
Ser ut som en ríktigt bra säkerhetsstigbygel, dock har jag hört att gummisnodden inte alltid löser ut . . Men annars hade jag nog faktiskt köpt de eftersom de är billiga. Alltså har jag läst runt på många forum att den inte är att rekommendera.



Kwick Out - den bästa utav de alla. ca 1000 kr och jag ser själv att detta är en bra stigbygel då jag kollat på den i många affärer och något jag definitivt vill ha. Vill ha helt enkelt!
Tror faktiskt det blir sånna här men känns lite tajt att skaffa tills i helgen eller imorgon.


r
Mycket bra stigbyglar,
det jag nog helst av de alla skulle vilja ha. 1500 kr, som hittat! Jag trodde de skulle vara billiga men nej det var de ju såklart inte. Men de var snygga och Coola ;) Villa ha! Ser inget negativt.


Plans

Måndag- Joggingpass, ev ett hinder + uteritt. allt i ett. 45 min. Beror på tisdagens planer.
Tisdag- ?
Onsdag- Joggingpass?
Torsdag- Vila, promenad.
Fredag- Vila, Promenad.
Lördag- Km hoppning Final
Söndag- Allsvenskan hoppning.

Måndag- Longera, jogging
Tisdag- Vila


Sugen ..

Nu idag blev jag jättesugen på att rida ut, ska verkligen göra det imorgon!
Tänkte rida lite lätt dressyr på banan imorgon och rida ut. Ev ställa upp ett hinder och hoppa några språng på .
På tisdag blir det EV träning med laget om man har snälla föräldrar . .

Nu ska jag mejla 2 personer. En av personerna har en fux och den andra en mrb. Hm vilka kan det vara? Hemlis !
Planering på veckan kommer snart.





Gilla!

Måste bara länka här till ett väldigt bra inlägg som jag helt enkelt håller med om.
Mycket bra skrivet Sabina!

Värt att läsa :)

http://ronda.blogg.se/2011/may/bett-mina-asikter.html 



Nu - stallet

Nu är det stallet som gäller! Ska nog köpa med en tårta också, vi ska fira en sak :)
Ska troligtvis åka förbi någon hästaffär innan och shoppa lite saker.
Ses!

RSS 2.0