Never give up!

Är det något jag lärt mig under alla dessa härliga hästår är att ALDRIG NÅGONSIN GE UPP! Visst har man inte alltid följt denna mening men det är något man bör efterfölja. Exempel på det är tex att aldrig ge upp med att få in sin svårfångade häst i hagen. Ger du upp blir det en vinst till hästen, hästen vill att du ger upp och när du ger upp blir vinsten för hästen att den inte behöver fångas in. Vinsten för hästen kan vara att den slipper ridas tex.
 
När La Venza är svårfångad i hagen ger jag inte upp, det är väääääldigt viktigt för mig. Skulle aldrig komma på tanken att ge upp på något sådan, samma sak med transport om hästen inte vill in- ge aldrig upp! Hästen kommer ihåg att den fick dig ge upp sist och vet hur du fungerar. Hur arg/envis man än blir när hästen inte vill in i transporten får man aldrig ge upp. Försök istället hitta andra genvägar till att det ska fungera. Det lönar sig heller aldrig att bli arg på sin häst vid tex transportering om hästen inte vill in. Kom ihåg att precis som kyra säger försöker hästen inte få dig bli arg, den försöker inte komma på sätt att få dig må dåligt eller jävlas med dig. En häst jävlas inte för att den tycker det är kul. Det handlar om vem som är ledaren och hur säker man själv är.Är man inte ledaren för hästen, synd då går det inte.
 
De gånger La Venza varit jobbig vid transport har det varit helt enkelt för att hon inte vill vara själv, hon får panik av att vara själv och gillar det inte. Istället försöker jag hitta lösningar hur hon mår bättre utav det. Blir hon bättre när jag har öppen dörr eller blir hon lugnast när frontdörren är stängd? Vill hon stå brett eller smalt? Vill hon ha kompis eller ej? Allting är lösningar man själv måste hitta från individ till individ.
 
Att ge upp om hästen inte vill in i transporten efter flera timmars försök = 1-0 till hästen. Självklart finns det undantag men be gärna om hjälp om du själv inte är kunnig nog.
 
Men glöm inte, är du rädd och nervös märker hästen det. Visar du att du är flockledaren hästen ska följa kommer den göra det såvida hästen kanske inte blir rädd för något. Ofta ser man hästar som helt enkelt inte blivit lärda vem ledaren är. Hästar som kör över sina ryttare, hästar som springer över sina ryttare och är nonchalanta för ledaren och helt enkelt gör som den vill. Nu låter det väldigt hårt när jag läser igenom, menar inte att visa vem ledaren är på ett negativt sätt, men bara att visa vem som är ledaren med tryggheten inombords är det rätta sättet. Bara för att visa vem ledaren är betyder inte det att vara dum mot hästen. Visa respekt för hästen och hästen ska visa respekt för dig.
 
Glöm för guds skull inte, ge aldrig upp! Det kommer ge  dig följder nästa gång du försöker på det som aldrig avslutades korrekt.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0