Strömaterial

Olika strömedel

När man mockar behöver man strö. Här tar jag upp dem fyra vanligaste, både för- och nackdelar.

 

HALM
Halm finns många olika sorter bland annat kornhalm, havrehalm och vetehalm.
Halm tycker många är väldigt mysigt i stallet och många hästar uppskattar även att stå och plocka i det. Alltså jättebra för t ex nervösa hästar. Men det tar stor plats på gödselstacken, kan vara väldigt dammigt och är ibland svårt att få tag på. Havrehalm är inte att rekommendera för hästar som blir för pigga av havre för det finns ofta havrekorn kvar.

SPÅN
Spån är ljust, tar inte så mkt plats på gödselstacken och är lätt att få tag på. Men har man bädd så blir spånet rätt så brunt och äckligt efter ett tag och det kan även vara dammigt. Det kan vara svårt att bli av med spånet eftersom många bönder inte gärna vill sprida det på sina åkrar.

TORV
Torv är mörkt så i början kan man ha lite svårt att se vart kisset är och man ser kanske inte skillnad på torv och på träcket i början. Men det är ofta dammfritt, tar liten plats på gödselstacken och har väldigt bra uppsugnings förmåga. Dock kan torv vara rätt så dyrt.

PAPPER
Papper är inte så vanligt i ridstall utan vanligare i travstall. Det är väldigt lättmockat, till 100% dammfritt och tar liten plats. Dock rekommenderas sluten gödselbehållare då pappret lätt flyger iväg. Det kan även vara svårt att få tag på i bal.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0