Bremsning

Bremsning

Vid bremsning lugnar hästen ner sig och sänker sin puls och blodtryck. Man använder sig av ett redskap som kallas för brems.

 

När man bremsar en häst så på verkar man indirekt hästens nervsystem så att hästen paralyseras. Detta innebär att hästen blir orörlig och inte kan reagera på samma sätt som den skulle göra i en normal situation. Pulsen och blodtrycket påverkas även det genom att det sjunker. En brems består av ett handtag med en repslinga eller metall som man kan lägga kring hästens överläpp.

Hur fungerar det?

Man trär repslingan kring hästens överläpp och vrider om den. Det uppstår då ett tryck som hästen reagerar på med ett lugn (om allt går rätt till). Även om det kan tyckas se otäckt ut så skadas inte hästen förutsatt att det är en kunnig person som vet vad denne gör. Hästen blir lugn och harmonisk och blir genast lättare att ha att göra med. Var noga med att du vet hur den fungerar och används innan en eventuell användning.

När kan man bremsa?

Normalt sett så bremsar man inte sina hästar, men det kan finnas tillfällen då man kan behöva använda en brems. Om hästen exempelvis har skadat sig allvarligt, fastnat i något eller dylikt och genast behöver vara lugn och stilla, men inte är det, så kan en brems få hästen att varva ner. Om hästen har kraftigt blödande sår så blir det bara värre av att den rör på sig. Om den kan vara stilla genom exempelvis bremsning så kan det vara mycket bra. Hästen blir ofta mindre benägen att resa sig och få panik vid bremsning. En del hovslagare kan även välja att använda brems på hästar som inte vill stå still för att underlätta arbetet. Rengör alltid bremsen efter användning och se till så att den aldrig är skadad eller för stel i repet.

IMGP2775 copy.jpg

Källa: Agria


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0