Tips



Svårighetsnivå
: lätt - avancerad.

Kan bl.a. användas för att:

  • Förbättra hästens trav
  • Träna ryttarens känsla för anridning
  • Göra hästen uppmärksam och lydig
  • Träna ryttarens kroppskontroll och koordination
  • Få slarvig häst att lyfta på benen
  • Få hästen lösgjord
     

Material:

Bomhållare, sockerbitar eller liknande

Bommar
Mätsticka/måttband


Teori:
Att rida över bommar är bra av flera anledningar. Bomarbete kan bl.a användas för att förbättra hästens gångarter, få en ointresserad häst att bli intresserad, få en slarvig och ouppmärksam häst att haja till eller en het häst att bromsas upp samt för att vänja häst och ryttare vid bommar.

I denna övning, som går att avancera på många sätt, så används bommar i en bomserie, där bommarna höjs upp snett en bit ifrån marken med hjälp av hinderstöd, sockerbit eller något annat föremål. Hästen kan då inte bara rusa över bommarna, utan måste då anstränga sig lite mer än om bommarna hade legat direkt på marken.  
   Övningen rids lämpligen i trav och hästen ska själva arbeta igenom serien.

Avstånd (trav):
Häst 1.10 - 1.30 m
D-ponny 1.00 - 1.10 m
C-ponny 0.90 - 1.00 m
B-ponny 0.80 - 0.90 m

Utförande:
Bomserien kan placeras var som helst på en större yta med bra underlag. Tänk på att du bör kunna rida an på serien i båda varven för liksidighetens skull.

Lätt nivå
Använd fyra bommar och fyra hinderstöd och placera dem med rätt avstånd från varandra (se mått ovan). Varannan bom höjs upp på vänster sida, varannan bom på höger sida. Höjden du höjer upp bommarna på bör vara ca 40-60 cm.
När du rider an mot hindret bör hästen vara balanserad och gå i ett normalt tempo, och över serien rider du lätt. 
Hästen kan tycka att övningen är lite svår eller konstig i början, men rid då bara igenom den några gånger så bör hästen snart förstå vad den ska göra, vilket är att lugnt och sansat trava över bomserien och gärna bli lite vilande på steget. 
Avancera genom att ändra avståendet något, beroende på om du vill att hästen ska gå normalt, något kortare eller något längre än normalt.


X: hinderstöd, sockerbit eller liknande
Streck/ring: bom (röd upphöjd i höger kant, blå upphöjd i vänster kant)

 

Medelnivå

Liknande övning som ovan med sneda bommar kan ridas på en del av en volt i ett solfjäderliknande utförande. För att rida övningen så bör hästen vara någorlunda lösgjord, ställd i nacke, böjd i kroppen och vara i god balans och ryttaren bör ha god kroppskontroll samt koordination.

Använd lämpligen tre hinderstöd i ytterkant av en volt, och lägg bommar i en solfjäder. Observera att avståndet du ska ha till din häst mäts i mitten av bommarna samt att volten inte ska vara för liten. 
Träna på att korta och länga steglängden genom att rida längre ut eller in på bommarna.


X: hinderstöd, sockerbit eller liknande.
Streck: bom.

Avancerad nivå
När häst och ryttare är mogen för uppgiften kan ovanstående bomserieförslag göras om på flera olika sätt. Exempelvis kan man göra som på bilden nedan, vilket förutsätter att häst och ryttare är i god balans och hästen ska förstå vad som förväntas av den.

Solfjäderliknande bomserie om lämpligen tre bommar placeras på voltspåret, där den första respektive sista bommen höjs upp på voltens utkant, och mittenbommen i voltens innerkant. Rätt avstånd mäts på mitten av bommarna.


X: hinderstöd, sockerbit eller liknande
Streck: bom (röd upphöjd höger kant, blå upphöjd vänster kant)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0