Hippson

Träning för ryttaren nyckeln till framgång

En välbalanserad och avspänd sits är grunden i all ridning. För att komma dit krävs att ryttaren tränar sin kropp – både i sadeln och på marken.

 

Mari Zetterqvist Blokhuis har forskat på ryttarens sits och hon jobbar även som pedagog på Strömsholm, samt föreläser för hästfolk runtom i landet. Hippson hängde på när hon för en tid sedan höll sits-clinic på Plönninges ridgymnasium strax utanför Halmstad.
- Sitsen är ryttarens instrument. Den ska vara följsam, balanserad, koordinerad och avspänd. Men det är inte helt enkelt att tänka på alla saker samtidigt när man sitter på hästen. Därför är det viktigt att träna sin kropp även när man inte rider, säger Mari.

 

För att hästen ska kunna bygga rätt muskler krävs att ryttaren har många kvalitéer i sin ridning. Hästen kompenserar en sned ryttare genom att bära upp den felaktigt.
- Det finns forskning som visar att om en ryttare som väger 60 kilo sitter en cm till höger så blir det sex kilo mer för hästen att bära på högersidan. Det gör att hästen utvecklar felaktiga muskler, säger Mari.

Motorn i ryttarens sits sitter i bäckenet. Det är genom bäckenet som kommunikationen mellan ryttaren och hästen sker.
- Bäckenet är centrum för ryttarens rörelse i sadeln och det är otroligt viktigt att träna upp mellandelen av kroppen så att bäckenet blir följsamt och elastiskt. Ett sätt att göra detta är att stretcha höftböjaren, säger Mari.

 

Det är svårt att få kroppskontroll och att lära kroppen att göra som man vill. Stretchning och träning av ryttaren hjälper långt på vägen, det finns många olika sätt att träna sitsen även när man sitter på hästen.
- Det är viktigt att hitta rytm och takt i sin ridning. Ett bra knep är att rida lätt i olika takt. Stå upp två steg, sitt ned ett och så vidare. Då får man in känslan och det är inte så lätt som det låter. Släpp stigbyglarna och lyft upp ett ben i taget mot taket. Slappna av emellanåt och jobba så ett tag. För att slappna av i axlar och nacke - dra upp axlarna så högt du kan, slappna av och upprepa, säger Mari.

Övergångar och tempoväxlingar är bra träning för både häst och ryttare.
- Ryttaren får chansen att nästan överdrivet använda sina hjälper. Om hästen inte svarar på sitsens inverkan är det något som behöver ändras.

 

Ett alldeles ypperligt sätt för ryttaren att träna sitsen är att bli longerad. Då kan ryttaren vara mer avslappnad och komma ner i sadeln lättare.
- Man ska inte rida för ofta utan stigbyglar men just när ryttaren behöver öva balansen och stärka sitsen är det bra att släppa dem ett tag. Ryttaren kommer längre ned i sadeln och blir mer följsam. Ett annat knep är att ryttaren fattar tag framtill och baktill på sadeln och drar sig nedåt. Då hittar man rätt läge för sitsen lättare. Man kan också fästa en sporrem i de små ringarna vid framvalvet i sadeln. Lyft sporremmen uppåt så kommer du samtidigt djupare ned i sadeln, säger Mari.

Inte minst är det viktigt att ha en positiv inställning när du sitter upp på hästen. Den smittar av sig i ridningen och hästen känner av ditt sinneslag.
- Om man hela tiden tänker att "åh, vad dåligt det går" och blir frustrerad i tanken blir man spänd och det känner hästen direkt. Försök tänka positivt hela tiden, tipsar Mari.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0