Imorgon!
Lördag
- Det är klart att den är viktig, att den är exakt är däremot mindre viktigt, säger Sylve Söderstrand.
- Jag anser att upp till 1,30 meter-klasser är det absolut viktigaste att ryttaren kan rida hästen i en rytmisk galopp där han eller hon kan påverka hästens galoppsprång och där hästen svarar både framåt och tillbaka. Vid anridningen mot hindret är det viktigt galoppen är balanserad och reglerbar och att tempot är väl avpassat till hindrets storlek och karaktär.
- För att få ett bra språng måste du lära dig att känna var hästen är i förhållande till hindret, säger Sylve. Vid ridning på marken rider man hästen mellan skänkel och hand och där hästen ska vara väl framme för skänkeln. Den måste svara framåt men även vara tillräckligt skolad och svara tillbaka för förhållande hjälper, det vill säga hand understödd både av ryttarens kroppspråk och skänkel, för att du ska kunna påverka galoppsprången. Vid ridning mot hinder ska du successivt "lämna" ridningen mellan skänkel och hand och övergå till att rida mellan skänkel och hinder.
Det betyder att du vid cirka fem till sju språng före hindret mjuknar i dina händer och armar och försöker känna hur din häst reagerar: Fortsätter den i samma rytmisk galopp eller går den iväg? Bryter den av från galoppen? Utifrån det svar du får agerar du sista biten fram till hindret. Sen är det är viktigt att du bestämmer dig för hur du ska understödja hästen fram till hindret.
- För att få en bra avsprångspunkt är det viktigt att du tränar på bommar och låga hinder där du kan påverka hästen ända fram till bommen eller hindret, säger Sylve. Ryttaren behöver hela tiden träna på att rida i olika tempon och på att variera galoppsprångens längd.
– För att öva på att rida rytmiskt är det bra att rida över bommar, upphöjda kavalettibockar eller små hinder med exempelvis 14-15 meter mellan, tycker Sylve.
- Då kan du träna på att rida så att bommen eller hindret kommer mitt i hästens galoppsprång.
- Öva först att rida på fyra jämna språng och därefter rider du på fem jämna språng. När det fungerar kan du även prova att rida på tre galoppsprång för att kontrollera att det fungerar att både korta och länga sprången. Det är viktigt att ha en bra galopp, men vad är egentligen en bra galopp?
- En bra galopp är när hästen har en bra bjudning och samtidigt svarar på ryttarens hjälper och där du både kan korta och länga galoppsprången, tycker Sylve. Tempot, anspänningen i hästen och galoppsprångets längd är beroende av vilken typ av hinder och vilken hinderhöjd du rider på.
Ett lågt hinder ska ridas i ett lägre tempo och med något kortare galopp-språng och där krävs ingen direkt anspänning och kraft hos hästen utan där kan du låta hästen bara "galoppera" över hindret. Försök att rida i samma rytm före, över och efter hindret.
Ett större hinder kräver en starkare och mer balanserad galopp och ett högre tempo. Det är viktigt för ryttaren att lära sig rida hästen i en balanserad och rytmisk galopp. Och att utifrån den galoppen stötta hästen fram till den avsprångspunkt som man får. Hästen kan hoppa av tidigt och den kan hoppa av sent. Båda är rätt beroende på hur hästen är i förhållande till hindret.
Känner du att hästen bjuder och ligger på framåt så är det bara att "bjuda" hästen till avståndspunkten. Om den däremot står emot hindret kan du ta ett något senare avsprång. Om hästen ökar för mycket och rusar mot hindret då har du inte gjort jobbet över bommar och småhinder tillräckligt noga. Viktigt är dock att du hela tiden försöker bibehålla en jämn rytm i ridningen.
Hästen ska ridas ned till kortare språng respektive ridas upp till längre språng. Sylve anser att många ryttare bara sätter fart på hästen när de vill ha ett längre språng och bromsar med handen när de ska korta ned sprången.
- Det är också viktigt att du använder skänkeln tillsammans med handen istället för att bara använda händerna när du vill reglera galoppsprången. Annars är det lätt att det blir för mycket av och på istället för en mjuk rytm.
Du kan öva genom att bygga en avancerad bana av bommar eller cavalettibockar där du tränar på att rida olika antal galoppsprång mellan bommarna eller bockarna. Bygg banan både på raka och böjda språr. Då övar du både på att reglera den på rakt spår och att reglera den åt sidan på det böjda spåret. Målet är att du ska kunna hoppa en bana och ha samma rytm både före, över och efter hindren. När du har lyckats med det har du kommit långt!
Ryttarens sits påverkar hästens språng över hindret. För att ha förståelse för hur viktig sitsen är så är det bra att veta hur hästens språng går till. När hästen kommer fram till hindret så taxerar den. Den börjar första delen av språnget med att den sätter i och stampar ifrån med det inre frambenet, i den galopp som den går i. Sen lyfter hästen framdelen uppåt för att sen skjuta ifrån med bakbenen. Hästen använder huvud och hals som en pendel för att ge kraft att resa framdelen och ta vikt på bakbenen. När den lyfter framdelen kallas det för att den eleverar. Sen när hästen skjuter ifrån så accelererar den uppåt och framåt i språnget.
Nästa fas är att hästen så kallat vänder igenom i språnget vilket kallas för att basculera eller vänder igenom språngets axel. Den sista fasen av hästens språng är själva landningen. Hur påverkas hästens språng av ryttarens sits?
- Det är väldigt många ryttare som är före hästen i språnget och använder sitt överliv framåt vilket innebär att man stör den i eleveringsfasten, anser Sylve.
Att vara med hästen i rörelsen är väldigt viktigt men att gå före hästen i språnget är nästan lika störande för hästen som att man är efter den.
- Jag anser att många ryttare hämmar hästens chans att göra ett korrekt språng genom att de rider i ett för högt tempo och bjuder hästen en alltför tidig avsprångspunkt.
Träningstipset i korthet
1. Det är viktigare vad du gör fram till hindret och mellan hindren än vad som händer i själva avsprånget.
2. För att kunna rida hästen till en bra och bekväm avståndspunkt behöver du träna på att reglera hästens galoppsprång.
3. Planera vilket tempo du ska ha mot hindret – är hindret lågt eller högt?
4. Sätt hästen i en rytmisk galopp där du har en bra bjudning.
5. Låt hindret komma till dig och ta den avståndspunkt som du får.
6. Fatta beslut!
Bra artikel!
Hittade denna artikeln på agria.se !
Hur en ryttare belastar hästens rygg beror på flera olika saker. Vilken gångart hästen går i, hur sadeln ligger och vilken typ av padd du använder påverkar trycket på hästens rygg.
På Häst 2008 i Västerås berättade veterinär Lars Roepstorff om den forskning SLU påbörjat angående sadelns inverkan på hästens rörelser.
– Anledningen till att SLU blivit inkopplade är för att mätningen ska bli så objektiv som möjligt eftersom det i sadelvärlden råder väldigt mycket tyckande och tänkande, förklarar Lars.
Känslig vojlock
Mätningarna av trycket som sadeln ger på hästens rygg mäts genom att en tryckkänslig vojlock läggs mellan sadeln och hästens rygg.
– Tanken är att resultatet av vår pågående forskning så småningom ska kunna användas vid sadelproblem, ridning och ryggproblem, säger Lars.
Störst tryck i framkant
Ett problem med den tryckkänsliga vojlocken är att den inte kan mäta om trycket kommer uppifrån eller sidvärts, den kan bara registrera tryck generellt.
– Det som mätningarna visar så här långt är att trycket alltid är som störst fram på sadeln och att det sedan minskar successivt bakåt.
Gångarter påverkar olika
I skritt är hästens rygg relativt rörlig, den är mindre rörlig i trav och i galopp är ryggen som mest rörlig. Det medför att ryttarens vikt är dubbelt så stor i trav och fyra gånger så stor i galopp.
– I höger galopp bidrar ryttaren med tryck på höger sida om sadelbommen och i vänster galopp tvärtom, säger Lars.
Padd inte alltid bättre
Lars berättar att de också hunnit med att testa hur bra några olika paddar fungerar ur trycksynpunkt. Mätningarna visade anmärkningsvärt nog att en gel-padd ger mer tryck på hästens rygg och att en skumpadd och ett fårskinn har ungefär samma effekt som att rida helt utan padd.
– Det beror på att en styvare padd ger mer tryckfördelning. Viktigast här är att komma ihåg att en padd aldrig kan kompensera en dålig sadel utan endast hjälpa till en aning, avslutar Lars.
Som hästägare bör du uppmärksamma de första tecknen på att sadeln bidrar till felaktigt tryck på hästens rygg. Dessa kan vara;
- Krull på huden
- Svettfria fläckar under sadeln efter ridning (sadeln kan nämligen trycka så hårt på hästens rygg att porerna som hästen svettas genom kläms ihop).
- Håravfall
- Svullnader
- Sår
En häst med sadelproblem kan också visa det genom att:
- Bli tryckkänslig
- Verka besvärad vid sadling
- Kräva längre uppvärmning för att bli lösgjord
- Visa ovilja att lyfta benen vid t ex skoning
- Få stum gång
- Använda frambenen mer än bakbenen vid t.ex. klättring
- Svara dåligt på träning
En bra sadel ska:
- Tillåta bogfrihet
- Ha lagom bombredd, dvs ej vara för trång eller för vid
- Ha tillräcklig höjd för manken
- Ha en sadelgjord som hamnar på rätt ställe
- Ha bra bossor som fördelar tryck och ger bra stöd
- Passa ryttaren
Ska köpa!
Måste verkligen ha dessa just nu till frambenen! alltid bra vid skador osv dessutom.
Tips övning
Varför hackamore!
Tänkte berätta för er varför jag väljer att rida med ponnyhackamore ibland.
Jag använder det som variering, det är viktigt med variering för alla hästar. Vissa kanske inte gillar varieringar men jag tycker det är viktigt att hästen får vila munnen lite grann och det blir ju ett litet annorlunda ridsätt som dessutom är bra tycker jag. Jag har det allt ifrån när jag är på volten, hoppar eller rider ut. Har dock inte testat banhoppning med det men det är värt ett försök. Ibland känns det dock som att man inte har samma kontroll med hack.
Kan också berätta att de första gångerna jag red med hack förstod hon inte riktigt grejen och ville gå ganska mycket emot, men efter de första gångerna förstod hon trycket på nosryggen.
När man använder ett hackamore är det viktigt med 45 gradersvinkeln och att kedjan/remmen spänns korrekt. Många kanske tror att det är snällre att spänna löst- snarare tvärtom! Desto lösare, desto mer kna man dra i tyglarna och då blir det mer hävstång.
Det jag gillar med hackamore också är att man verkligen känner när man ger eftergift om man inte vet om man är bra eller dålig.
Tyvärr är jag lite dålig på att rida med hackamore- but i like it!
vad tycker ni?
måste ha
Celeste Stein ridstrumpor!
Iallafall 1-2 par, har spanat in de leopardfärgade & ett annat par.
Vad tycker ni om dessa?
Johanna Dissar!
Tex i vintras skulle vi vara med på en tomtehoppning i vintras - såklart blev La Venza halt dagen innan. I våras fick hon en sten i hoven som sabbade allt tills vi insåg att det var den som gjorde ont så vi kunde tävla ändå (självklart hade jag inte tävlat om den inte varit bra men vi trodde det var muggen.)
För några veckor sedan hade jag en lektion inbokad, när jag kratsade hovarna en timma innan upptäcker jag att hoven gått sönder och kunde inte slås på. Otur! Får väl skaffa mig någon tursak att ha i fickan.
Har ni någon tursak som ger er tur?
Vila
Hur mycket rids era hästar nu under sommaren? Vissa ställer av de hela sommaren och vissa åker iväg på bete, vissa tränar gärnet just nu. Själv skulle jag nog beskriva mig att jag rider ganska mycket nu ändå. Dock tränar vi inte för tränare just nu då de flesta har semester osv.
Håller med!
Hon säger bland annat att hästen skulle säga till om det inte var okej med tanke på att se är så stora och kraftfulla djur. MEN om man rider på skarpa bett och kandar är det kanske inte så lätt att visa vad man tycker hit och dit.
Vad tycker ni? skapa gärna en diskution ang detta!
La Venxas hovar
Fick en fråga hur jag tar hand om La Venzas hovar :) Här kommer svaret!
La Venza började få ganska dåliga hovar nu under sommaren som sprack och gick sönder. Ända sedan dess har jag varit noga på att smörja in hovarna innan och efter ridpasset med olivolja.
Nu när olivoljan tog slut körde jag på det lite billigare rapsoljan istället vilket jag själv tycker var bättre och känns lite fetare =) Använder inte hovfett då jag tycker detta passar minst lika bra, billigare och känns mer naturligt.
Love you
Bara att hon kom travandes till mig igår i hagen när jag skulle gosa lite med henne, att hon gnäggar när jag ska gå in för att hämta utrustningen och blir helt galen när jag går. När jag kommer tillbaka blir hon lugn igen!
Jag älskar dig Bebis- kommer snart tillbaka <3
I try!
2a bilden: En bild på dig själv.
3e bilden: En bild på någon i din familj.
4e bilden: En bild på dig och en vän du inte varit med på länge.
5e bilden: En person som du saknar.
6e bilden: En gammal bild på dig själv.
7e bilden: En bild som du aldrig lagt upp.
8e bilden: En bild på en konstig tid i ditt liv.
9e bilden: Någon i din släkt.
10e bilden: Någon du tycker är väldigt snäll.
11e bilden: Någon du umgås väldigt mycket med.
12e bilden: En bild på din vardag.
13e bilden: Du och någon klasskompis.
14e bilden: En bild som påminner dig om gamla tider.
15e bilden: En person som du vill vara med.
16e bilden: En bild på dig själv.
17e bilden: En ovanlig bild.
18e bilden: En bild på din fritid.
19e bilden: En person som är snygg.
20e bilden: En bild på dina närmaste.
21e bilden: En person som alltid ställer upp för dig.
22e bilden: En bild på en tid du saknar.
23e bilden: En bild från i somras.
24e bilden: En bild som gör dig glad.
25e bilden: En person som alltid gör dig glad.
26e bilden: Någon/några som du alltid har roligt med.
27e bilden: En bild som du alltid skrattar åt.
28e bilden: En tokig bild.
29e bilden: Den nyaste bilden på dig själv.
30e bilden: Någon du aldrig kommer släppa taget om.
31e bilden: En bild på din favorit sångare/sångerska/band.
Barbacka och snurris
Softade lite på förmiddagen och fixade lite med mina kaninisar. Sedan åkte jag och Mamma till lyckås- dock hittade vi inget men jag funderade på att köpa ett svart swarovskipannband men de hade inte rätt storlek tyvärr. Tycker faktiskt det är riktigt snyggt, när swarovski var nytt tyckte jag inte det då jag gillar färg. Imorgon åker jag ju iväg till Turkiet men jag hoppas på att kunna uppdatera som vanligt ändå eftersom jag har med min käre bloggdator. Kaleria kommer ta hand om Bebis!
Idag när jag kom till stallet gick jag till hagen, då kommer La Venza travandes till mig sötnos som hon är! Kommer verkligen sakna henne otroligt mycket. För mig är det inte ridningen som är viktig, hon är viktig! Idag tex skrittade jag på volten barbacka med hackamore och även lite trav. Hehe var jättekul! Vi gjorde piruetter i skritt och trav. Tog även en liten galopp ett halvt varv men hon blev väldigt pigg efter det och taktade lite. Jag skrittjobbade lite och var sedan klar. Kaleria fotade lite så bilder kommer :)
Efter passet körde jag lite NH, eller jag försökte ;)
Jag och Kaleria målade sedan voltstaketet som blev väldigt snyggt om man får säga det själv!
TIPS
Jag tog lite olivolja i händerna och sedan rörde jag bara igenom svansen lite med mina händer. Vips - dagen efter var svansen hur fin som helst! värt att testa.
Kolla förresten till denna lilla ''karta'' - håller helt med.
The killing in my heart
Joel Kinnaman spelar Stephen Holder, en före detta narkotikapolis som ansluter sig till utredningen av mordet på en ung flicka i Seattle. Serien knyter samman tre parallella historier kring mordet. Tittarna får dels följa själva polisutredningen, men ges också inblick i de mordmisstänktas liv och den oerhörda sorg som offrets familj känner.
Serien, som utspelar sig i Seattle, skildrar också det lokala politiska spelet och de politiker som har något med fallet att göra. Det visar sig att många har något att dölja och ett förflutet som hinner i kapp dem.
Medverkar gör även skådespelaren Mireille Enos (känd från Big love) som spelar den erfarna kriminalkommissarien Sarah Linden, som leder utredningen.
Visste ni att....
Monty roberts
Efter regn kommer solsken
Jag älskar verkligen shopping! Berättade jag att jag köpte ett par KL strumpor förra veckan? hur härliga som helst. Ska köpas fler utav!
Planer
andra hästar del 1
La Venza 2010/2011
Golden svenskt halvblod på 155 cm. (2009)
Jättetrevlig häst att rida, superbra på att hoppa dessutom. Dock 20 år men var väldigt pigg för sin ålder.
Balder c-ponny 2010
På praoen red min kompis honom först, men han var så himla stark och svårriden tyckte hon så jag testade honom och hand var riktigt rolig och en ponny för mig. Fungerade bra veckan ut och blev min stora favorit.
Amulett
Mycket känslig och busig D-ponny som jag inte alls klickade med. Pigg!
BORTTAGET
Uteritts jobb
Vi red runt lite och La venza blev rädd för något i en buske och hoppade runt lite med mig först. Sedan höll hon på väldigt mycket och fånade sig men sedan när vi travade lite gick det bättre. Sedan klättrade vi lite och jag jobbade henne på platt mark och i lite skänkelvikningar som kändes verkligen superfina! Hon sparkade bakut ibland i galoppen men inte så kraftigt :)
Vi red hemåt och åkte bussen hem, nu ser jag på Beck och ska ner till andra datoren snart. Gäster ikväll!
Outfit idag
BR schabrak brunt/blått
Showmaster blå/röda skydd
Dressyrtränset med sweetiron bettet
Imorgon ska jag rida med hackamore tänkte jag, var ju ett tag sedan! :)
Skillnad
Sommar 2011
Vintras
Här ser hon faktiskt fin ut men jag pillar lite med innerhanden som får henne att bli lite ostadig som ni ser :)
Ni får gärna ge konstruktiv kritik! Glöm inte att jag lätt kan söka upp vem som sitter bakom kommentaren ;)
Planeringar
Söndag- Red ut med Tilda. Kondition och mycket arbete i uppförsbacke i alla gångarter. Joggade fram på en stig med lite galoppskänklar och det kändes superbra.
Måndag- Lite markarbetsbommar. Skrittade fram 7 min. Travade och kände lite i galoppen. Hon kändes stel i nacken och ville inte riktigt ställa igenom. Ska köpa liniment så jag kan smörja in innan och efter ridning.
Jag blev lite irriterad på henne och besviken att allting gick så sämst men jag gjorde ju självklart inte något dumt mot henne. Jag blev mest irriterad på mig själv att jag är så dålig.
Sedan ville jag verkligen ta tag i det och inte bara larva runt! Då bestämde jag mig för att verkligen rida igenom henne på riktigt- då hände det något positivt. Vi travade och avslutade i trav på 8:volten. Hon blev väldigt mjuk och avslappnad. Undra om Kaleria fick någon bild på mig- ska fråga!
Tisdag- Vila med tanke på att vi red lite hårdare igår för att vara just nu och att det var så varmt/är varmt.
Onsdag- ev vila. Får se om jag ska rida imorgon. Om jag rider blir det nog lite på volten eller att rida ut med Tilda!
Torsdag- Rida med Kaleria :)
Tips
Svårighetsnivå: lätt - avancerad.
Kan bl.a. användas för att:
- Förbättra hästens trav
- Träna ryttarens känsla för anridning
- Göra hästen uppmärksam och lydig
- Träna ryttarens kroppskontroll och koordination
- Få slarvig häst att lyfta på benen
- Få hästen lösgjord
Material:
Bomhållare, sockerbitar eller liknande
Bommar
Mätsticka/måttband
Teori:
Att rida över bommar är bra av flera anledningar. Bomarbete kan bl.a användas för att förbättra hästens gångarter, få en ointresserad häst att bli intresserad, få en slarvig och ouppmärksam häst att haja till eller en het häst att bromsas upp samt för att vänja häst och ryttare vid bommar.
I denna övning, som går att avancera på många sätt, så används bommar i en bomserie, där bommarna höjs upp snett en bit ifrån marken med hjälp av hinderstöd, sockerbit eller något annat föremål. Hästen kan då inte bara rusa över bommarna, utan måste då anstränga sig lite mer än om bommarna hade legat direkt på marken.
Övningen rids lämpligen i trav och hästen ska själva arbeta igenom serien.
Avstånd (trav):
Häst 1.10 - 1.30 m
D-ponny 1.00 - 1.10 m
C-ponny 0.90 - 1.00 m
B-ponny 0.80 - 0.90 m
Utförande:
Bomserien kan placeras var som helst på en större yta med bra underlag. Tänk på att du bör kunna rida an på serien i båda varven för liksidighetens skull.
Lätt nivå
Använd fyra bommar och fyra hinderstöd och placera dem med rätt avstånd från varandra (se mått ovan). Varannan bom höjs upp på vänster sida, varannan bom på höger sida. Höjden du höjer upp bommarna på bör vara ca 40-60 cm.
När du rider an mot hindret bör hästen vara balanserad och gå i ett normalt tempo, och över serien rider du lätt.
Hästen kan tycka att övningen är lite svår eller konstig i början, men rid då bara igenom den några gånger så bör hästen snart förstå vad den ska göra, vilket är att lugnt och sansat trava över bomserien och gärna bli lite vilande på steget.
Avancera genom att ändra avståendet något, beroende på om du vill att hästen ska gå normalt, något kortare eller något längre än normalt.
X: hinderstöd, sockerbit eller liknande
Streck/ring: bom (röd upphöjd i höger kant, blå upphöjd i vänster kant)
Medelnivå
Liknande övning som ovan med sneda bommar kan ridas på en del av en volt i ett solfjäderliknande utförande. För att rida övningen så bör hästen vara någorlunda lösgjord, ställd i nacke, böjd i kroppen och vara i god balans och ryttaren bör ha god kroppskontroll samt koordination.
Använd lämpligen tre hinderstöd i ytterkant av en volt, och lägg bommar i en solfjäder. Observera att avståndet du ska ha till din häst mäts i mitten av bommarna samt att volten inte ska vara för liten.
Träna på att korta och länga steglängden genom att rida längre ut eller in på bommarna.
X: hinderstöd, sockerbit eller liknande.
Streck: bom.
Avancerad nivå
När häst och ryttare är mogen för uppgiften kan ovanstående bomserieförslag göras om på flera olika sätt. Exempelvis kan man göra som på bilden nedan, vilket förutsätter att häst och ryttare är i god balans och hästen ska förstå vad som förväntas av den.
Solfjäderliknande bomserie om lämpligen tre bommar placeras på voltspåret, där den första respektive sista bommen höjs upp på voltens utkant, och mittenbommen i voltens innerkant. Rätt avstånd mäts på mitten av bommarna.
X: hinderstöd, sockerbit eller liknande
Streck: bom (röd upphöjd höger kant, blå upphöjd vänster kant)
Söndag sunday Domingo
Outfit blir;
Svart piké
Bruna PK ridbyxor
Kingslandstrumpor
Turkost Tattini schabrak
Svarta bakskydd och damasker fram
Hackamore troligtvis
Skjuta rygg - ja det kan hon!
Red på Kimblewickbettet idag just för att vänja henne lite med hävstången då jag vid uteritter behöver det. Då är det ju bra att hon är någolunda van vid bettet även om jag bara rider med det vid enstaka uteritter (om vi ska galoppera mycket tex). Kimblewick är ju ganska milt trots allt, ser och låter värre än vad det är. Jag har haft tyglarna i stora ringen och idag i lilla högst upp då jag märkte att det var mycket mindre hävstång vilket verkligen var jättebra. Tex är det mildare än ett pelham och D ringar är ju normalt ingen hävstång.
Men i alla fall gick hon undan bettet lite i början men jag försökte på upp henne i formen lite mer med bra resultat. Jag höll tyglarna väldigt löst och arbetade mestadels i låg form. Travade lite i skolorna och skänkelvikningarna. Skänkelvikningarna måste tränas på!
Sedan blev jag sugen på att testa lite galopp. Jag bara känner hur hon skjuter rygg och tycker det var jättekul!
Efter passet åt hon mat och sprang efter mig och hinken! Jag stretchade ben, sygg och hals/nacke efter passet också. Allt för mat såklart!
Vila
Nu under sommaren äter hon 0,5-1,0 kg havre per dag. Betforen är snart slut så jag ska köpa en ny säck. Vet inte änns om den betforen är bra (?) med tanke på att jag köpte den för typ ett år sedan då hon fick lite under sommaren och delat upp den lite i småpåsar att ha i skåpet när jag inte hade box. Nu är den snart slut. Räcket kanske max en vecka om jag inte hade ännu en till påse hemma som jag inte tror. I alla fall så får hon typ en dl lusernpellets eller inget alls nu när gräset är så bra. Sedan får hon väl inget annat. Hö har hon typ fått någon enstaka gång att dela med Gepard.
Det var nog allt idag.
Hiss Hiss Hiss
Supertrevlig personal och allt ifrån billigt till dyrt! Eskadron, Kingsland, Pikeur, hanbro, Schockemöhle m.m
Allt ifrån hovkratsar till swarovskigrimmor och bucastäcken.
Idag fick jag med mig hem;
Dagen kan leda överallt
Men idag ska jag nog åka och bada så vi får om jag hinner åka till henne idag. I så fall ska jag rida dressyr. Idag även med lite galopp. Nu har vi skrittat en vecka, travat lite smått i en vecka så nu ska vi även börja galoppera lite. Har varit väldigt ordentlig med denna igångsättning.
Så vi får helt enkelt se vart dagen leder mig. Kanske till en hästaffär?
Jag blev duschad,
Idag när vi skulle bada med hästarna som planerat var det dock inte jag som badade med La Venza eftersom det såklart var hon som skulle bada mig. Har aldrig varit en så knasig dag heller som idag. Mycket hände men jag går inte in på det detaljerat mer än att det var helt otroligt. La Venza är dagens hjälte! Vad skulle vi göra utan varandra?
Vi gick inte så djupt in i vattnet men det var verkligen skitkul. Nästa gång ska Tess, Kaleria, Cornelia med flera följa med. (Och nejdå jag bokar inte med de hur som helst hehe)
Bada bada
Bruna PK ridbyxor
Svart piké
Svart träns med nya dressyrnosgrimman
Allroundsadeln
Vitt schabrak
Inga benskydd
Bada bada bada
Imorgon ska vi bada med hästarna! Ska bli superkul. Blir säkert bilder :)
Vi hörs mer imorgon, kan inte sitta med datorn på benen, det bränns!
Dressyrponnie.blogg.se
Lika som bär
Black Jack
______________________________________________
Om man tänker efter är det faktiskt sant! Tur att black jack är sååå snygg då :)
La Venza & ........
LIKA SOM BÄR?
Detaljer ang igår
Sedan gick jag över till traven igen när hon ländes allert. Hon kändes verkligen superfin idag!! Jag gjorde mycket serpentionliknande övningar och lite större volter och även några steg i skänkelvikning. Jag red ungefär 20-30 minuter på banan och sedan mockade jag och skrittade av henne.
Stretchade innan passet, men glömde bort att göra det efter. Sedan åt hon sin mat och fick gå ut i hagen.
Förresten har hon fått ett sår alldeles där remontnosgrimman ligger på. Dock inte därför det är sår. Hon har rivit upp något och är lite svullen så jag ska nog rida lite utan nosgrimma just nu eller min nya så det inte ligger på. Smorde in med fyra ess salva som samtidigt håller borta krypen.
Outfit
Ridbyxor- PK ridbyxor bruna.
Piké- Hööks svart
Ridstövlar- Mountain horse
Hjälm- Hööks
Schabrak- Mias RS vitt
Lindor- ÖB lindor vita elastiska + Lyckås paddar
Träns- Remontträns med muffbett.
Flugpannband
Jag vill ha/ ska köpa!
Väldigt snyggt innetäcke! Gillar verkligen. Får se om jag köper. Jag har ju redan ett superbra vintertäcke. Snygga färger och ser ut att vara bra passform. Varmt och gosigt!
Dock bara ett mag och frontspänne. varför?
Ska köpas! Perfekt täcke inför transporttiderna, desutom superbra täcke på vintern att skritta ut med, använda som ridtäcke med tanke på att den bara har ett spänne i fronten.
Nyinköpt
Den ser på pricken lik denna, ingen ögla ;)
Stolt- min ängel!
Det som jag också märkt väldigt bra är att jag nu mer kan justera låg och högre form i arbetet. Förut ville hon ju ingenting. Nu är hon väldigt harmonisk! Samma sak igår.
Tisdag- Vila
Onsdag- Bada med hästarna
Stübben, yeah!
När det blir tävlingar sen, ja då tar jag nog min käre stübbensadel!
Rida utan hjälm, vad tycker jag?
Finns ingen lag på ridhjälm vid ridning och jag tycker helt klart det känns bättre utan egentligen men det finns folk överallt som tycker det är fel vilket jag kan förstå. Jag skulle tex aldrig rida ut utan hjälm på en uteritt och i så fall vara utan på volten. Sedan har jag en häst jag faktiskt litar väldigt mycket på. Hon är ingen häst som bockar och busar utan sköter sitt jobb. På uteritt kan ju mer hända men som sagt skulle jag aldrig rida utan på en uteritt som jag gjorde idag när jag skrittade fram henne 10 min ute. Man kan ju såklart inte alltid lita på hästen men jag väljer att göra det ganska mycket men självklart kan allting hända. Om jag skadar mig får jag skylla mig själv och jag står för det.
Så ni som blir väldigt upprörda över sådant kanske inte är rätt personer att läsa min blogg om det nu skulle komma upp bilder eller filmer utan hjälm. Se och acceptera eller stäng ner bloggfönstret!
Men som sagt händer detta ytterst sällan men ville också bara säga mina åsikter hur jag tänker ang det.
Mina rutiner
Det första jag gör, är att hämta henne i hagen. Binder upp henne eller ställer henne i stallgången. Jag börjar borsta och fixa det alldagliga. Kollar frisering på hovar och ben och friserar vid behov.
Nu under sommaren har jag och Cornelia bestämt att inte klippa La Venza eller Gucci man och se hur den växer och jag ser redan snygg skillnad. Hon passar mer i lite längre. Är man nordsvensk/connemara så är det nog så..
När jag borstat hela henne ren brukar jag ta på skydd/ linda benen. Gör alltid det innan jag sadlat. Sedan kanske jag putsar lite mer innan sadling. Jag kan erkänna att jag är väldigt seg. Ibland går det 1 timme och ibland går det 10 min från benlindning till tränsning. Om jag ska rida ut med någon tillexempel måste jag typ börja sadla när de andra börjat borsta för att jag ska verkligen hinna.........
Egentligen var det nog inte så mycket att berätta. Some questions?
Vill ha
Hööks
Vad ser jag då? Jo jag ser en ren kopia utav Dyons Working Collection Clips. Jag tycker det är okej av hööks att kopiera till viss grad men det blir lite mycket när det är precis på pricken bara att det skiljer tryck på nackstycket ungefär. Visst är hööks kopior bra för de som inte har råd med äkta osv men jag tycker bara det är lite dålig stil av de att kopiera så rakt. Jag säger dock inte nej till ett sådant träns för 500 spänn men tycker bara det blir lite för mycket kopiering som sagt. Snyggt träns och man får väl säga att det är en bra kopia ;)
Tycker det ändå är kul med så mycket nytt, rosa reflexer osv som de kommit med nu i höst :)
American Miniature Horse
Tycker ni att de är små och för sönderavlade eller tycker ni som mig att de bara är charmiga och oskyldigt söta?
De verkar ju ändå vara ganska långa i kroppen för att vara så små. Shettisarna är lite mer kompakta.
*Bildbomb*
Bada!
Vi får se om det blir ridning idag för min del. Det är så varmt och då vill man inte träna för hårt. Men om det blir ridning kommer jag rida med sadel och trimma lite mer i trav och skritt. Nu har vi ändå skrittat i en hel vecka och ska gå lite snabbare framåt.
Ska börja sätta ihop en bra foderstat inför hösten. Väldigt viktigt att de får i sig allt de behöver och i rätt mängd. Oftast vet man inte vad som behövs, då är det väldigt viktigt att räkna ut det. Vissa gissar vad hästen behöver och förlitar sig på det. Man får tänka på att man då inte vet vad som brister. Jag tar hjälp ifån kunniga människor.
Jag lovade er!
Visst är de snygga?
På min köpeslista
Kingsland keps - 299 kr
Stövelväska HV POLO- 299 kr
Gaucho träns - 799 kr
Ledsen i ögat!
Annars får jag väl använda det till barbackaridning.! Så snyggt!
Dagens ridning
Idag red jag ut med Kaleria & Gepard, jag hade ju såklart La Venza! Vi skrittade ut en runda, fram och avskrittning på långa tyglar är jätteviktigt under ett pass. Jag brukar skritta fram i 10 minuter ungefär. Kaleria fick mig att insé det viktiga i det. oftast blir man ganska ivrig på att starta ett bra dressyrpass. När jag skrittar fram och av brukar jag skritta ut i naturen. Det är superbra att göra det i samband med lite klättring.
Idag lånade Kaleria mitt hackamore och red på Gepard- såg tjusigt ut! De passar så bra tillsammans och Kaleria är alltid så snygg när hon rider ska ni veta.
Jaja, nu har jag skrivit om det tillräckligt! - Sedan när vi skrittat ut i ca 15 minuter i så mycket skugga som möjligt. Sedan skrittjobbade vi båda två lite på volten. Jag tog något varv i trav också. Hon kändes fin och kvar i formen. Stadig och höll sig på lodlinjen.
Efter vi skrittat av de noga stretchade jag La Venza som var lite stel i vänster bak. Men andra gången var det mycket bättre. Ska gå framåt i steget nu med igångsättningen, Känner att jag är lite seg.
Snygga bilder på Kaleria kommer inom kort ikväll så glöm inte kika in! :)
Träning
Jag fixade ett specialgrimskaft med en hake som inte går sönder så att hon lär sig att allting inte går sönder med hennes 500 kg kraft..?!
Igår slet hon sig en gång, så idag var jag ju lite nervös men idag med specialgrimskaftet gick allting väldigt bra. Jag är otroligt stolt över min älskling! Ska träna på detta typ varje dag nu! Med Gepard som hjälp fungerar allt! Hehe, för er som inte vet är det La Venzas älsklings hingstvän som älskar varandra i vått och torrt.
Idag fick La Venza stå lös utanför stallet efter ritten. Då stod Gepard och La Venza och åt ur samma höpåse.
Visst är de söta?
the stable
Inatt fick hon sova med flugtäcket ute, när de är svettiga och blöta drar de ju till sig alla insekter.
Idag kommer bilder ifrån igår och ifrån idag!
elefanten
Idag red jag ut med Kaleria! Lång skrittur på en timme ungefär. Hästarna blev lite svettiga men det var hus mysigt som helst. Känner verkligen att munnen fått vila på henne vilket jag ska behålla. Hon har ju varit lite stretig men allt känns så mycket bättre nu. Måste dock boka tid till massör till henne.
Imorgon blir det nog uteritt igen eller om jag trimmar lite på volten i skritt och trav.
Krokodil
stretchningtips
Hur?
Efter ett träningspass (hästen ska vara uppvärmd), ställ dig vid sidan av hästen med en godis.
Låt hästen sträcka huvudet bak för att ta godisen, och försök låta hästen sträcka på sig i några sekunder innan du ger den godisen.
Upprepa övningen 3 gånger på varje sida, i ca 3 sekunder per stretchning.
Om det inte går?
Om hästen har en tendens att flytta sin bakdel för att nå runt, kan du prova att antingen:
Ställa den sidan av hästen du inte står vid mot en vägg eller liknande, eller
Låt hästen böja mindre på halsen. Att den snurrar kan betyda att den är för stel och du begär för mycket.
Varför?
Du kommer succensivt jobba upp hästens smidighet i nacke, hals, bog och sidor.
Det är ett bra sätt att undvika träningsväerk och spänningar,
och att jämna ut hästens olika sidor.
Du kommer lära dig att se skillnader, och kan tidigt upptäcka skador eller sträckningar.
Dessutom tycker många hästar det är roligt, och känner sig duktiga när de lyckas utföra det du ber om!
Jag önskar
Tycker detta träns vad supersnyggt! Jag gillar att det även är bling på nosgrimman. Ibland blir det för mycket men detta var ganska diskret. Dock blir det nog lite konstigt med silver. Tycker Guld + mässing är bra. Vill inte veta hur guld + silverspännen ser ut tillsammans.
Hissa eller Dissa?
Något ni inte visste?
Anledningen till varför jag inte tävlat är att jag inte kännt mig redo, vi är långt ifrån klara med varandra men vi har utvecklats väldigt mycket trots allt. Jag tycker det bara är knäppt med ryttare som typ en vecka efter tävlar utan att man lärt känna varandra. Det beror på såklart varför man gör det osv men jag har hört mycket. Sedan beror allt varför och hur bra man kommit osv. Men jag själv har egna åsikter ang det. Jag har inte kännt mig redo, dock har jag ju gjort misstag att tävla när jag inte kännt mig redo och man har lärt sig utav sina misstag.
I höst får vi se hur vi ligger. I Aug har jag ju haft henne i ett år!
Foderkrubban
Kroppsställning
Hästar är vandrande betesdjur. I sitt naturliga tillstånd tillbringar hästen ca 75-80% av dygnet med att beta och den gör det med med huvudet sänkt i marknivå.
Om vi tittar på hur hästens skelett är uppbyggd så kan man se tydligt att ryggraden lutar en aning framåt. Pga denna "konstruktion" säger det sig självklart att hästens naturliga kroppshållning är med huvudet lågt för att beta, men även när den är i rörelse (t ex skritt eller trav) håller den sitt huvud relativt nära den horisontella linjen.
Vi människor envisas dock att utfodra våra hästar från bordsnivå eller ännu högre. Detta medför diverse problem hos våra hästar. De vanligast förekommande är ryggont, problem med luftvägar och felaktigt slitage av tänder. Observera dock att det är inte enbart pga vårt sätt att utfodra våra hästar på som dessa problem kan uppstå, men det kan vara en bidragande orsak.
Vid hög placering av höhäck kan boss (små delar av höet) falla ned i ögonen på den ätande hästen. Samtidigt står inte hästen avslappnat och naturligt utan ryggen spänns, det vill säga hästen sänker ryggen...
Med tanke på att många utav våra tamhästar idag tillbringar mindre än
12 tim/dygn utomhus i rörelse och med att beta, innebär detta att de står i en för dem onaturlig ställning som värst mer än halva dygnet. Att vi låser in våra hästar i boxar med hela frontväggar nertill gör också sitt till. Hästen måste oftare lyfta på huvudet (spänna & sänka ryggen) för att hålla koll på omgivningen, än vad den hade gjort i sitt naturliga tillstånd då den kan hålla koll även med sänkt huvud, då det inte finns några väggar som skymmer sikten för den.
Vi utfodring av hö med hög placering riskerar man inte bara att hästen får in små delar av höet i ögonen, men även in i andningsvägarna vilket medför irritation och eventuell hosta. Ett annat problem är också att hästen sliter ner sina tänder på ett onaturligt sätt.
Ett annat problem och onaturlig kroppsställning utsätter vi våra hästar för när vi utfodrar dem i krubba eller ger dem vatten. En för hög placerad krubba gör att hästen klämmer foderstrupen och sänker återigen ryggen.
För hög placerad krubba. Hästen klämmer foderstrupen och sänker ryggen
Källa: boken " Att bygga häststall - en idéhandbok" Finns att beställa på www.slu.se
Ihopsläpp
Idag var det ju ihopsläpp med alla flockar! La Venza och Gepard håller ihop och fortsätter så hoppas jag. Allting slutade bra så att säga!
Sedan på eftermiddagen fick hon lite kraft och så skrittade jag henne barbacka i skritt. Även något varv trav då hon kändes fin. Har ju bara skrittats i en vecka drygt snart så det blir väl lite ordentligare nu.
Insåg igår att hon förvandlats till en fotboll, vilket känns otroligt tråkigt! Verkligen dags att börja arbetas bort i god tid! Måste verkligen komma igång med ridningen ordentligt igen och lär väl göra det ganska snart. Med tanke på att hon inte vilat flera veckor precis.
Sedan städade jag åter igen boxen. Tog ner gamla krubban och in med en ny! Jag fick Kalerias gamla (eller den ser ganska ny ut) som jag skurade supernoga för att ta bort allt gamla äckliga smuts och bakterier.
Vet inte om jag gillar den eller ej. Ganska stor, sedan får vi se om pinnarna får vara kvar eller ej. Bra för hästar som vill spilla ut maten m.m. Funderade också hur jag ska inreda boxen. Hur och vart allt ska sitta. men jag har nog en liten idé klart i huvudet. Ritning kommer snart när jag vet mer!
skrittas igång
La Venza och min kära väns häst Gepard har nu gått i samma hage sedan i Fredags och hitills går det jättebra. Kaleria berättar att när hon släpper Gepard & lika så när Emelie släpper La Venza tillbaka in i hagen gnäggar de och full rulle mot sin kompis. Båda två kommer också när man ropar (oftast).
Vi hade ju planerat att direkt när jag kommer hem idag ikväll ska vi åka och släppa de till de andra hästarna, men tyvärr krockade det för en som måste vara med där vid insläpp så det får bli imorgon istället.
Självklart vid insläpp bland nya hästar kollar man så att allting ser bra ut, man åker inte där ifrån 5 minuter efter som vissa kanske tror ?! Nejdå vi kollar så allt ser bra ut och om det inte fungerar, ja då får man lösa det! Men oftast går det bra.
Idag ska vi också spola rent hela stallet, ja egentligen var det ju redan nu i helgen men pga missförstånd blev det inte av för min del i helgen. Tydligen inte bara jag som inte är klar med det alltså.
Det blir bra för Gepards att redan känna en häst när han släpps ihop med 8 okända hästar. Hoppas det också blir en liten trygghet för honom kanske. La Venza får väl vara där och skydda honom i alla lägen. Hoppas och tror allting kommer gå bra med de alla andra.
Sitter nu och räknar ut pris på foder Juni månad :)
'
'
Snart aglity och poolbad!
Imorgon kommer jag hem, då ska Kaleria och jag träffas!
Nu under helgen har jag alltså varit hundvakt, festival och haft kul. Har också åkt lite karuseller.. dock hade de inga läskiga. Jag åkte ju aquafun förra året, underbart!!
Nu får ni ha det bra så blir det jättebra uppdatering imorgon !
FILM
Bildbomb på Cremellos
Vad tycker ni? Jag bara Hissar de, så underbara! Personliga i utrycket.